Ραγδαίες εξελίξεις: Αιφνίδια συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς. Ποιο όνομα κλειδώνει

Ποιες οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της Μακεδονίας και πότε συναντιούνται αιφνιδιαστικά Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς;

Εν μέσω σκανδαλολογίας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρήκε ευκαιρία να προχωρήσει ταχύτατα το θέμα των Σκοπίων.

Ένα είναι σίγουρο, οτι ενώ η πολιτική βιώνει ξανά μέρες “βρώμικου ’89”, το όνομα Μακεδονία θεωρείται πλέον βέβαιο συστατικό της ονομασίας των Σκοπίων.

Στο δια ταύτα, προχωρούν με γοργό ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, για το Σκοπιανό, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς είχε αιφνιαδιστική συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών την Τρίτη θα έχουν κοινή συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στο μενού των συναντήσεων το κλείσιμο της συμφωνίας για το όνομα με το GornaMakedonija να είναι το απόλυτο φαβορί.

Την ίδια ώρα σκληρή αντιπαράθεση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τα συλλαλητήρια με φόντο την υπόθεση Novartis, ξέσπασε εκ νέου μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Τσίπρας Εκτός πραγματικότητας να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία»

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυε μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι ουτοπικό να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ομως ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της εκδήλωσης; Η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Αν ήταν αυτό, κρούουν ανοιχτές πόρτες. Ηταν να μην βρεθεί λύση; Αν είναι αυτό είναι λάθος. Η μήπως το αίτημα ήταν, μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Γιατί αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε άλλη, αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Γιατί αυτό, το έχει αποδεχθεί η Ελλάδα ήδη από τον Πόλεμο και μετά. Πρώτα εχει αποδεχθεί το όνομα της σοσιαλιστική Δημοκρατία, μετά με το ονομα του ομόσπονδου κράτος. Το αποδέχθηκε και ως προσωρινή ονομασία που κινδυνεύει να παγιωθεί. Τι είναι το ΠΓΔΜ;» διερωτήθηκε.

Για να προσθέσει ο πρωθυπουργός: «Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα, δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί απο άλλους. Άλλα να πάρει πίσω. Να σταματήσει η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί τον όρο χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Να μην σφετερίζονται ονόματα και σύμβολα που υποκρύπτουν αλυτρωτισμό».

«Ετερόκλητος όχλος το συλλαλητήριο»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε εκεί, αλλά συνέδεσε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία με την υπόθεση Novartis. «Κάποιοι ανοήτως έσπευσαν να πουν ότι το μέγα σκάνδαλο της Νοβάρτις στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Δηλαδή στήθηκε ένα σκάνδαλο που ερευνάται χρόνια για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως κάποιοι άλλαξαν την εθνική θέση για να βρουν συμμάχους; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν την συγκάλυψη του εγκλήματος; Το θέτω στην κρίση σας. Μήπως όμως συμβαίνει το αντίθετο; Κάποιοι έσπευσαν να αλλάξουν θέσεις για να βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευθούν συγκάλυψη;

Μητσοτάκης: Αντιλαμβάνομαι τον πανικό του κ. Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να απαντήσει τον πρωθυπουργό από την Εύβοια όπου περιοδεύει.

«Ακουσα τον κ. Τσίπρα να αποκαλεί ετερόκλητο όχλο τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν για τους απαράδεκτους χειρισμούς του στο Σκοπιανό. Αντιλαμβάνομαι τον πανικό του, όπως και τους λόγους που τον οδηγούν σε μια εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης ακόμη και της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Νοβάρτις.

Και επειδή παριστάνει ότι δεν άκουσε τις θέσεις μου θα τις επαναλάβω για να μην έχει την παραμικρή απορία: Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είπαμε, από την πρώτη στιγμή, όλα στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.