Βόμβα: «Εκλογές πριν το καλοκαίρι». Τα νούμερα που έβαλαν φωτιά στο Μαξίμου

Ποια τα νούμερα φωτιά που δείχνουν εκλογές πριν το καλοκαίρι;

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του 2017, το χαμόγελο πρέπει να παγώνει στα χείλη των στελεχών της κυβέρνησης.

Ο μνημονιακός στόχος (αναθεωρημένος ήδη προς τα κάτω) ήταν 1,6%, όμως φαίνεται να περιορίζεται στο 1,4%.

Είναι η επιβεβαίωση ενός αρνητικού σεναρίου, το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κομματικά γραφεία ούτε που ήθελαν να το ακούν. Όμως φαινόταν να έρχεται με φόρα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, θα έπρεπε η αύξηση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο να είχε εκτοξευθεί στο 3,1%. Κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Περιορίστηκε στο αναιμικό 0,1%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Περιπλοκή και ενδεχομένως ακύρωση του ονείρου της κυβέρνησης.

Από την στιγμή που τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν και από την Eurostat, και εφόσον υπάρξει και απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος μεγαλύτερη του 0,25%, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης. Αυτό θα πρέπει να έχει γίνει έως τον Ιούνιο. Και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, η κυβέρνηση Τσίπρα θα χρειάζεται ένα νέο σενάριο.

Εν αναμονή των στατιστικών επιβεβαιώσεων, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει κατά την ίδια περίοδο να πείσει για την δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και για την δυνατότητα της χώρας να δανειστεί από τις αγορές με όρους συμφέροντες.

Με τα δεδομένα που αρχίζουν να διαφαίνονται, η προσπάθειά του θα είναι πολύ δύσκολη. Εως τώρα είχε την δυνατότητα να μαζεύει έσοδα και πλεονάσματα, μέσω του φορολογικού στραγγαλισμού. Η πρακτική αυτή φαίνεται ότι αποτυπώνεται πλέον στην αναιμική ανάπτυξη, η οποία δεν τονώθηκε ούτε καν μετά την εκρηκτική αύξηση του τουρισμού το 2017. Το αδιέξοδο είναι ορατό.

Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια; Αγνωστο αυτήν την στιγμή, αλλά το σενάριο να πάει ο Τσίπρας σε εκλογές, έχοντας ενεργοποιήσει τον κόφτη, χωρίς να μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και με ένα νέο κύμα προαποφασισμένων περικοπών για το 2019 είναι μάλλον απίθανο.

Το να επιχειρήσει να κρατηθεί στην εξουσία όσο μπορέσει, είναι κάτι πιθανό. Μόνο που δεν θα του έχουν απομείνει και πολλά να διηγηθεί όταν θα πάει σε εκλογές έχοντας κάνει όλα αυτά.

Συνεπώς, ένα σενάριο για πρόωρες κάλπες πριν το καλοκαίρι, δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον και πολύ απίθανο. Αλλωστε και η σκανδαλολογία δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα…

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.