Επιστράτευση αιφνιδιαστικά: Πώς θα ειδοποιηθείτε, τι να κάνετε, τι να πάρετε μαζί. Διαδικασία

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση επιστράτευσης; Πώς θα ειδοποιηθείτε και τι πρέπει να πάρετε μαζί;

Έντονες ειναι οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών οτι το ΓΕΣ ετοιμάζει επιστράτευση και μάλιστα καταγράφει τα λεωφορεία των ιδιωτικών σχολείων.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας τους, οι στρατεύσιμοι απολύονται από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού.

Η απόλυση αυτή δεν είναι οριστική, αφού στην πραγματικότητα οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν μία άδεια μακράς διαρκείας μέχρι ο Ελληνικός Στρατός να τους ξανακαλέσει για μετεκπαίδευση, επιστράτευση, ή για τη δοκιμή του συστήματος επιστράτευσης.

Σκοπός της Επιστράτευσης είναι η συμπλήρωση των Μονάδων του Στρατού που πάσχουν από τον καιρό της ειρήνης και η συγκρότηση νέων με προσωπικό, μεταφορικά μέσο και λοιπά υλικά, ώστε να αυξηθεί η δύναμη του Στρατού και να γίνει ικανός να αντιμετωπίσει μια εξωτερική απειλή. Η συμπλήρωση των ενεργών Μονάδων και η συγκρότηση νέων, γίνεται με προσωπικό που προέρχεται από πρόσκληση και κατάταξη Εφ. Αξκών και Οπλιτών και με κάθε είδους υλικά και μέσα, που άλλα βρίσκονται από τον καιρό της ειρήνης στις αποθήκες και άλλα επιτάσσονται από αυτά που διαθέτουν οι πολίτες της χώρας.

Πρόσκληση Εφέδρων

Ως έφεδρος θα κληθείς στα όπλα, σε περίπτωση Επιστράτευσης, με κάποιο από τους εξής τρόπους:

Με προκηρύξεις που τοιχοκολλούνται σε πολυσύχναστα, μέρη πόλεων ή χωριών, ή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κοινού (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδες), με βάση τα συνθηματικά που είναι γραμμένα πάνω στο Ειδικό Φύλλο Πορείας που θα σου δοθεί κατά την απόλυσή σου και θα αντικαταστάται από καιρό σε καιρό

Με ΦΑΠ που θα σου επιδοθεί από Αστυνομικό Όργανο και ενδεχόμενα από Στρατιωτική Αρχή

Με τους ίδιους τρόπους, εκτός από τις προκηρύξεις, θα κληθείς και κατά την ειρήνη για μετεκπαίδευση ή συμμετοχή σε ασκήσεις. Εάν η ανακοίνωση γίνει με τα Μέσα Ενημερώσεως του κοινού τότε θα κληθείς με μια από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του ΕΦΠ, όπως:

Το χρώμα του ΕΦΠ
Το γράμμα Η μαζί με έναν αριθμό
Το γράμμα Ω μαζί με έναν αριθμό
Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα με έναν τετραψήφιο αριθμό

Ο έφεδρος θα πρέπει να αναχωρήσει για την Μονάδα που γράφεται στο Ειδικό Φύλλο Πορείας ή ΦΑΠ αμέσως, για να παρουσιασθεί έγκαιρα. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο σε συνδυασμό με τα αποκόμματα εισιτηρίων που είναι στο Ειδικό Φύλλο Πορείας του. Οδηγίες για την συμπλήρωση και χρησιμοποίηση των εισιτηρίων του ΕΦΠ υπάρχουν στο πίσω μέρος των εισιτηρίων.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεται να μετακινηθεί προς τη Μονάδα του γρήγορα, θα πρέπει να παρουσιασθεί στο ΣΠΕ που αναγράφεται στις “οδηγίες για την κίνησή σου” που βρίσκονται στο εμπρός μέρος του ΕΦΠ ή του ΦΑΠ, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στη Μονάδα του. Εάν βρίσκεται μακριά από το ΣΠΕ θα πρέπει να παρουσιασθεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο ή Αστυνομική αρχή προκειμένου να διευκολυνθεί κατά την κίνησή του.

Κατά την αναχώρησή για τη Μονάδα θα πρέπει να πάρεις μαζί σου:

Την Αστυνομική ταυτότητα
Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης
Το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ)
Το ΦΑΠ (εφόσον κλήθηκες μ’ αυτό)
Το δίπλωμα οδηγού αυτ/του ή μηχανήματος (εφόσον έχεις)
Ένα μικρό σακίδιο με τα ατομικά είδη
Ξηρή τροφή, για δυο (2) μέρες

Βασικές Οδηγίες Επιστράτευση

Να τηρείς σε καλή κατάσταση το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ) μέσα σε ζελατίνα και να το έχεις οάντετε μαζί σου, γιατί είναι δυνατόν να κηρυχθεί Επιστράτευση αιφνιδιαστικά. Όταν ταξιδεύεις εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να έχεις μαζί σου το Ειδικό Φύλλο Πορείας. Όταν κληθείς για κατάταξη:

Να μελετήσεις προσεκτικά τις οδηγίες για τον Έφεδρο που βρίσκονται γραμμένες στο πίσω μέρος του Ειδικού Φύλλου Πορείας και να συμμορφωθείς προς αυτές

Να κινηθείς αμέσως και με τον ταχύτερο τρόπο προς τη Μονάδα σου, χρησιμοποιώντας αντί εισιτήριο τα αποκόμματα τοι Ειδικού Φύλλου Πορείας. Αν πρόκειται για άσκηση ή μετεκπαίδευση να πάρεις κατάσταση επιβίβασης από το Φρουραρχείο του τόπου σου και να μη χρησιμοποιήσεις τα αποκόμματα

Αν υπάρχει έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων ή είσαι μακριά από τη Μονάδα που θα παρουσιαστείς, να πας στο Φρουραρχειο ή στην Αστυνομική Αρχή του τόπου για να σε διευκολύνουν.

Σε περίπτωση που πάνω στο Ειδικό Φύλλο Πορείας έχουν γραφεί οδηγίες να παρουσιαστείς σε Στρατόπεδο πρoώθησης Εφέδρων ή σε οποιοδήποτε χώρο συγκέντρωσης Εφέδρων, να κατευθυνθείς προς αυτά που θα αναλάβουν την προώθησή σου

Διαβάστε ποιες ηλικίες πρέπει να παρουσιαστούν στην επιστράτευση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.