Εκλογές 2018 ανατροπή: Το αποφάσισε, πότε στήνει κάλπες ο Τσίπρας

Σε ποια ημερομηνία στρέφεται για εκλογές ο Τσίπρας;

Νέα προεκλογικά όπλα επιστρατεύει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι η προοπτική στο ζήτημα της «καθαρής εξόδου» θολώνει.

Με καταλύτη το κύμα λαϊκής αντίδρασης για το Μακεδονικό, το Μαξίμου έριξε στην πολιτική αρένα το σκάνδαλο Novartis.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», επίκειται και το άνοιγμα 2-3 υποθέσεων ακόμα.

Πυροδοτώντας το σκάνδαλο Novartis, το Μαξίμου άλλαξε τους όρους παιχνιδιού και κατ” επέκταση τον χαρακτήρα της πολιτικής – εκλογικής σύγκρουσης.

Προφανώς, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από τη λαϊκή αντίδραση στο μέτωπο του Μακεδονικού.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της συγκυριακής σκοπιμότητας, στο Μαξίμου προετοίμαζαν το όπλο της κάθαρσης.

Πέρα από τις επιφυλάξεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τελικώς να δώσει τη μάχη των εκλογών με δυο πολιτικά όπλα.

Μέχρι τις αρχές του έτους στηριζόταν κυρίως στο αφήγημα ότι η κυβέρνηση του βγάζει την Ελλάδα από τα μνημόνια και ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν.

Το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας έχει εγγενή μειονεκτήματα. Από τις αρχές του 2019 θα εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, που θα πλήξει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό νοικοκυριών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εκλογικός αέρας όχι μόνο θα πάψει να είναι ούριος, αλλά θα γίνει κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και το σενάριο να εξασφαλιστεί συμφωνία με τους δανειστές ότι οι μειώσεις θα μετατεθούν για το 2020 δεν φαίνεται πιθανό.

Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών, επισήμως, η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Είναι κοινό μυστικό όμως ότι στο τραπέζι έχει πέσει και άλλο σενάριο.

Στην πραγματικότητα ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται να δώσει μια κατηγορηματική απάντηση. Σίγουρα θα ήθελε να όντως να έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε να καταφέρει να φτάσει στο φθινόπωρο του 2019.

Έχει όμως αποδεχθεί ότι υπάρχουν λόγοι ισχυρού πολιτικού συμφέροντος οι οποίοι τον ωθούν στο να στήσει πρόωρα κάλπες. Το φθινόπωρο 2018 προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Θα είναι ακόμα νωπή η έξοδος από τα μνημόνια και δεν θα έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα τα οποία προσγειώσουν την Ελπίδα ότι η Ελλάδα άφησε πίσω τα δύσκολα χρόνια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.