Καιρός 12,13,14,15/4: Έρχεται ο πρώτος καύσωνας. Σκόνη, ασφυξία, πού θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος

Πού θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος το Σάββατο 14/4; Διαβάστε την πρόγνωση του καιρού.

O πρώτος καύσωνας έρχεται!

Το θερμόμετρο το Σάββατο 14/4 σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 29 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας (ανατολική Πελοπόννησο, Κρήτη) ενώ στην Αττική το θερμόμετρο θα φτάσει στους 27 βαθμούς και στη Θεσσαλία 24-25 βαθμούς κελσίου.

Η εκτίναξη του υδραργύρου θα προέλθει από κύμα θερμών μαζών που ταξιδεύουν από την Αττική προς την Ελλάδα και θα προκαλέσουν «ασφυξία» καθώς θα συναντηθούν με μια σχετικά υγρή ατμόσφαιρα από τις καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα όλη τη Μ.Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Τις επόμενες ήμερες η θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί προοδευτικά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 20-23 βαθμών κελσίου σε όλη την Ελλάδα.

Ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα, Τετάρτη (11/04/2018). Η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προβλέπει ότι το μέγιστο της συγκέντρωσης σκόνης αναμένεται στο Ηράκλειο Κρήτης την Πέμπτη 12 Απριλίου και στην Αθήνα το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου 13-14 Απριλίου.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης, η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης (περίπου 130 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένονται το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια η σκόνη θα αραιώσει σταδιακά.

Στο Ηράκλειο η μεγαλύτερη συγκέντρωση σκόνης (πάνω από 240 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σκόνης αναμένονται σε ύψος 1.500 έως 3.000 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Το φαινόμενο οφείλεται στα χαμηλά βαρομετρικά συστήματα στη Δυτική Μεσόγειο, που οδηγούν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ, η συγκέντρωση σκόνης που αναμένεται τις επόμενες μέρες, δεν θα έχει πάντως την ίδια ένταση με αυτή του Μαρτίου, αν και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας συνιστάται η αποχή από εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Πέμπτη (12/04/2018) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένονται στα δυτικά και νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς και στα νότια ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

Στην Αττική ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος ο καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα δυτικά. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Ο καιρός γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Ο καιρός γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια. Οι άνεμοι ανατολικοί, βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Ο καιρός γενικά αίθριος. Βαθμιαία από τα νότια αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Παρασκευή (13/04) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά. Η ορατότητα τοπικά περιορισμένη το πρωί. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και τοπικά στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 βαθμιαία 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο (14/04) ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος. Βαθμιαία και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι στα δυτικά από ανατολικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Την Κυριακή (15/04) προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Πιθανότητα τοπικών βροχών στα ηπειρωτικά, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα δυτικά ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Έρχονται καταιγίδες

Τη Δευτέρα (16/04) αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία στα δυτικά πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι ανατολικοί, βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς, νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Την Τρίτη (17/04) προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.