Στα σχοινιά ο Τσίπρας: «Έξοδος από τα μνημόνια και εκλογές το…»

Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για έξοδο από τα μνημόνια και εκλογές;

«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που από κοινού έχουμε θέσει από την αρχή της διακυβέρνησης, στην οριστική έξοδο από μνημόνια και επιτροπεία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019.

«Το ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου, συνιστά μια τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Εργαζόμαστε συγκροτημένα, μεθοδικά και με αίσθηση καθήκοντος για την έξοδο από την επιτροπεία» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει αλλάξει.

«Είναι μια χώρα που επί τρία συναπτά έτη επιτυγχάνει δημοσιονομική υπεραπόδοση, έχει εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της και πλέον με αυτά τα δεδομένα, περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου».

Τόνισε επίσης την ανάγκη, η κυβέρνηση να μη χάσει τη στοχοπροσήλωσή της και να μην υπάρξει εφησυχασμός, γιατί τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του άξιζε να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία» υπογράμμισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «για να μπορέσουμε να κλείσουμε οριστικά τον φαύλο κύκλο της 8ετους επιτροπείας, δουλέψαμε σκληρά και κυρίως εξασφαλίσαμε τρεις βασικές προϋποθέσεις 1. αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, 2. δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε το ταμπού και τη μονοκαλλιέργεια της λιτότητας.

Πλέον στο τραπέζι βρίσκεται η ατζέντα της ανάπτυξης 3. μετά από αρκετά χρόνια εξασφαλίσαμε – παρά τις επίμονες προσπάθειες τις αντιπολίτευσης – μία μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας, η οποία θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Στόχος είναι η έξοδος από τα μνημόνια» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια– είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019.

Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Τελειωμένη συζήτηση τα περί προληπτικής γραμμής»

«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε.

Προσέθεσε πως η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν άλλωστε και τα βασικά κριτήρια για εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

«Δεν θα ανεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια»

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να υπάρχει αίσια έκβαση σε όλες τις συζητήσεις με τους Θεσμούς, τόνισε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης το διάστημα που απομένει και κάλεσε όποιον έχει αντιρρήσεις να τις πει τώρα.

«Αναμένω όλοι και όλες σας να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον.

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Επίλυση χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις»

«Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, και με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία, αλλά και με την πΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή, οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει ένα περιβάλλον καλής γειτονίας, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού» πρόσθεσε και σημείωσε: «Θα ήταν ευχής έργο, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις». «Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω. Μακάρι να διαψευστώ» συμπλήρωσε.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.