Κούρεμα δανείων: Γενναίες ρυθμίσεις μετά τα stress tests. Ποιοι οι δικαιούχοι

Ποιοι θα δουν κούρεμα των δανείων τους μετά τα επιτυχημένα stress tests;

Βασική προτεραιότητα για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθίστανται στο εξής οι γενναίες και εκτεταμένες ρυθμίσεις σε στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια.

Kαθώς και η χρηματοδότηση επιχειρήσεων με δυναμική και προοπτική, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests.

Σύμφωνα με σημερινό (07/05/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι τράπεζες επιδιώκουν πάση θυσία να αρθούν πλήρως τα capital controls και για το σκοπό αυτό ετοιμάζονται να μπουν σε διαδικασία δραστικών κι εκτεταμένων ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ως εξής:

21,1 δισ. ευρώ τιμώνται τα προς ρύθμιση δάνεια και συγκεκριμένα τα 8,6 δισ. ευρώ στεγαστικά, 2,6 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 9,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά
11,6 δισ. ευρώ οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων εκ των οποίων τα 7,3 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 4,1 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 200 εκατ. ευρώ στεγαστικά δάνεια
11,9 δισ. ευρώ οι διαγραφές οφειλών, εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια και 7,3 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια και
10,6 δισ. ευρώ τα προς πλειστηριασμό προβληματικά δάνεια, εκ των οποίων 7,5 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, 2,9 δισ. ευρώ στεγαστικά και 200 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι τράπεζες βλέπουν με θετικό μάτι το γεγονός ότι θα «τρέξουν» γρηγορότερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με στόχο να διενεργούνται περισσότεροι από 2.000 το φθινόπωρο του 2018.

Εξάλλου, οι Έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν ότι οι κινήσεις τους από εδώ και στο εξής θα πρέπει να διασφαλίζουν την «υγεία» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διοικούν.

Kαι τούτο, γιατί σε ετήσια βάση θα στρεσάρεται η ανθεκτικότητα των κεφαλαίων των τραπεζών μέσω μιας διαδικασίας, η οποία αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.