Μπέττυ Βακαλίδου: Ποια η γνωστή τρανσeξουαλ, ηλικία, ομοίωμα π@ους, βιογραφικό [φωτο, video]

Ποια είναι η γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας Μπέττυ Βακαλίδου; Ποια η ηλικία της;

H Μπέττυ Βακαλίδου έζησε τη μισή της ζωή ως άνδρας και την άλλη μισή στη γυναίκα, καθώς στα 34 έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Η Μπέττυ Βακαλίδου μίλησε στο DownTown και τη Φανή Πλατσατούρα και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εγχείρηση αλλαγής φίλου που έκανε.

Επώδυνη και δαπανηρή η διαδικασία;

Δεν είναι τόσο επώδυνη, όσο λένε. Επώδυνη είναι η μετεγχειρητική κατάσταση. Για να μπορέσεις να διατηρήσεις τον τεχνικό κόλπο στο μέγεθος που πρέπει, θέλει μασάζ με ομοίωμα πέους. Αυτό είναι το επώδυνο κομμάτι. Πολυέξοδο ναι, ήταν και είναι ακόμη. Θυμάμαι είχα πληρώσει τότε μισό εκατομμύριο δραχμές στη Καζαμπλάνκα όπου πήγα και έκανα την εγχείρηση. Σκεφτόμουν τις προάλλες ότι είμαι 68 χρονών και έχω ζήσει τα 34 μου χρόνια ως άνδρας και τα άλλα 34 πια, ως γυναίκα.

Τι ακολούθησε ύστερα;

Ύστερα αναμορφωτήριο, μούτσος στα καράβια, μια στάση στη Νέα Υόρκη και μετά, Αθήνα και πιάτσα στη Συγγρού.

Μονόδρομος η πορνεία;

Κατά έναν τρόπο, ναι. Δούλευα στην πορνεία μέχρι το 2000. Από το 1974 μέχρι το 1984 ως τρανς και μετά ως γυναίκα. Στην αρχή προσπαθούσα να πιάσω πελάτες φορώντας μίνι και κρατώντας ένα τσιγάρο στο χέρι. Δεν τα κατάφερνα, δεν μου πήγαινε όλο αυτό. Σήμερα αποφεύγω πια να περνάω από τη Συγγρού. Δεν έχω φίλες εκεί, μόνο επώδυνες μνήμες.

Μπέττυ Βακαλίδου βιογραφικό

Η Ελισάβετ Βακαλίδου γεννήθηκε αγόρι στην Αλεξανδρούπολη. Λίγο πριν κλείσει τα δεκαπέντε της, εκδιώχθηκε από το χωριό της -τις Φέρρες- και ήρθε στην Αθήνα όπου άρχισε να εκδηλώνει τη σεξουαλικότητά της.

Αμέσως οι γονείς της την έκλεισαν στο αναμορφωτήριο, όπου έμεινε τριάμισι χρόνια. Μετά το αναμορφωτήριο, σε ηλικία δεκαεννιά χρονών, μπάρκαρε στα καράβια. Το ‘σκασε στην Αμερική, όπου έζησε ως λαθρομετανάστης για δύο χρόνια.

Γυρίζοντας στην Ελλάδα, η Μπέττυ Βακαλίδου έγινε τραβεστί κι άρχισε να πορνεύεται.

Συμμετείχε στην ίδρυση του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ). Το 1980 η Μπέττυ Βακαλίδου εκδίδει το πρώτο αυτοβιογραφικό της βιβλίο. Το βιβλίο προκαλεί σάλο την εποχή εκείνη στην Ελλάδα, γίνεται μπεστ-σέλερ παρ’ όλη την απαγόρευση που επιβάλλεται στην πώλησή του και αποσπά διθυραμβικές κριτικές.

Στο βιβλίο της αυτό βασίζεται η μικρού μήκους ταινία του Δημήτρη Σταύρακα με τίτλο το όνομά της και πρωταγωνίστρια την ίδια. Η ταινία αποσπά τα πρώτα βραβεία στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δράμας και Λάρισας. Την ίδια περίοδο η Μπέττυ γνωρίζεται με τον Jean Genet, ο οποίος τη στηρίζει στη μάχη της ενάντια στη καταδίκη του βιβλίου.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, την προσκαλεί επίσης να συμμετάσχει στην ταινία τού Antoine Bourseiller με τίτλο “Genet”. Ακολουθούν συνεντεύξεις της και παρουσίαση του βιβλίου της από τις εφημερίδες Liberation και Le Figaro. Τον επόμενο χρόνο εκδίδει το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο “Πόσο Πάει;” στο οποίο παρελαύνουν οι τραγικές ιστορίες τεσσάρων τραβεστί, ιδωμένες από το τρυφερό αλλά και αμείλικτο βλέμμα της.

Αμέσως μετά η Μπέττυ Βακαλίδου παίζει στο θέατρο πλάι στη Ντίνα Κώνστα, στο έργο του Giuseppe Patroni Griffi “Πρόσωπα φυσικά και αλλόκοτα”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, μετάφραση Παύλου Μάτεσι και σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου. Η παράσταση γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την 1η Νοεμβρίου 1984, η Μπέττυ Βακαλίδου αποφασίζει ν’ αλλάξει ζωή. Φεύγει στο εξωτερικό, όπου -προς μεγάλη έκπληξη όλων- υποβάλλεται σε εγχείρηση διόρθωσης φύλου. Γυναίκα πλέον και ανατομικά, δουλεύει για ένα διάστημα σε οίκους ανοχής στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ζει και εργάζεται στα Χανιά για 10 χρόνια – τα καλύτερα χρόνια της ζωής της, όπως ισχυρίζεται. Στη συνέχεια περιπλανιέται στα πορνεία του Βόλου, της Λάρισας, της Μυτιλήνης, της Ρόδου και της Πάτρας. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα.

Η Μπέττυ Βακαλίδου δε μπόρεσε ποτέ να τελειώσει τη Μέση Εκπαίδευση, τελειώσε όμως αναμφισβήτητα το πανεπιστήμιο του πεζοδρομίου.

Δείτε βίντεο με συνεντεύξεις της Μπέττυ Βακαλίδου:

https://www.youtube.com/watch?v=CeW_yZoKFxI

Διαβάστε ποια η πρώτη τρανσέξουαλ βουλευτής και ποια η τρανσeξουαλ Μαρκέλλα Μαλτέζου που είχε σχέση με υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι.