Τέλος με όνομα Σκοπίων: Ποια τα δυο επικρατέστερα. Απόλυτη ανατροπή στις 17/5

Ποιο το νέο όνομα για τα Σκόπια τελικά; Ποια τα δυο επικρατέστερα;

Στα χέρια των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων περνά πλέον η επίλυση του ζητήματος του ονόματος της γειτονικής χώρας, μετά και τις αλλεπάλληλες επαφές των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Αλέξης Τσίπρας και πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν την Πέμπτη (17/05) στη Σόφια της Βουλγαρίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή στο όνομα και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ένα βήμα παρακάτω.

Οι δύο πλευρές Σκόπια-Ελλάδα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο των συνομιλιών των αρχηγών των δύο χωρών, ωστόσο στην Αθήνα καταγράφεται αισιοδοξία για μια «ευτυχή» κατάληξη και την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας για το όνομα.

Αγκάθι παραμένει το όνομα «για όλες τις χρήσεις», ενώ τις τελευταίες ώρες φέρεται να έχει «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τελική πρόταση των Σκοπίων.

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο CNN Greece εξέφρασε την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ θα αποδεχτεί το όνομα erga omnes αφού έχει τη δυνατότητα να την «περάσει» από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας-Σκόπια θα έχουν στην διάθεσή τους δύο ημέρες συνομιλιών για το όνομα αφού, θα συναντηθούν και στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βαλκανίων, την Τετάρτη, ενώ το προγραμματισμένο ραντεβού τους είναι καθορισμένο για την Πέμπτη το πρωί.

Τα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι

Η γειτονική χώρα φέρεται να ζητά «συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια».

Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα για τα Σκόπια που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).

Εδώ φαίνεται οι γείτονες να αλλάζουν στάση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.

Ωστόσο, η πίεση του χρόνου από τη μια και η (αμερικανική) πίεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την άλλη, αλλά και η σκληρή στάση Κοτζιά σε αυτή τη διελκυστίνδα μπορούν να ανοίξουν μονοπάτι για βήματα περαιτέρω προσέγγισης από τους γείτονες, αφού σε αυτό το τελευταίο σενάριο φαίνεται να συζητούν τη χρήση «έναντι όλων» του νέου ονόματος για τα Σκόπια που θα συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα – μια κι έξω – σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Διαβάστε τι αλλάζει με το Σκοπιανό σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.