Καταρρέει Τουρκία – Ερντογάν: Πώς διέλυσε τη χώρα ο τρελός “σουλτάνος”. Φόβος για…

Πώς διέλυσε την Τουρκία ο Ερντογάν;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία για την Τουρκία μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά που λέει ο ίδιος και να ενεργεί ανάλογα.

Τα σχόλιά του Ερντογάν οδήγησαν την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 4,3990 λίρες έναντι του δολαρίου, με τις απώλειες του νομίσματος από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν το 13%.

Σε συνέντευξή του Ερντογάν στην τηλεόραση του Bloomberg που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα Τουρκίας είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν θα μπορεί να αγνοήσει τα σήματα του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

«Θα αναλάβω την ευθύνη ως αδιαμφισβήτητος επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τα βήματα που θα γίνουν και τις αποφάσεις σε αυτά τα θέματα», δήλωσε στη συνέντευξή του ο Ερντογάν που δόθηκε κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι πολίτες της Τουρκίας εν τέλει θα θεωρούν τον πρόεδρο υπεύθυνο για τα όποια προβλήματα προέλθουν από τη νομισματική πολιτική.

«Θα θεωρήσουν τον πρόεδρο υπεύθυνο. Καθώς θα ρωτήσουν τον πρόεδρο για αυτό, θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα ενός προέδρου που είναι αποτελεσματικός στις νομισματικές πολιτικές», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Αυτό ίσως κάνει κάποιους να αισθανθούν άβολα. Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Διότι είναι αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία που λογοδοτούν προς τους πολίτες», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είναι σφοδρός επικριτής των υψηλών επιτοκίων, επιδιώκοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να ενισχύσει την οικονομία. Την Παρασκευή, τα χαρακτήρισε «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών».

Στη συνέντευξή του ο Ερντογάν επανέλαβε την άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

«Το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας Halkbank, που κρίθηκε ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο για την βοήθεια που προσέφερε στο Ιράν προκειμένου να παραβιαστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, είναι αθώος και ότι το αντίθετο θα σήμαινε ότι η Τουρκία είναι ένοχη.

Δημοσιεύματα του ξένου τύπου αναφέρουν πως η Τουρκική οικονομία οδηγείται «καρφί» για κατάρρευση, κάτι που φαίνεται να οφείλεται και στις επιλογές του Ερντογάν.

Ο οικονομολόγος Russel Napier θεωρεί ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει, γράφει η εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

O Ρ.Τ. Eρντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει de facto χρεοκοπία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Το Bloomberg τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν.

Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρα καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.

Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογαν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι.

Τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή για να υποστηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Eρντογαν για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό. Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στην οικονομία.

Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Για ορισμένους, η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Ερντογαν, καταλήγει το Bloomberg .

Διαβάστε ποιος ο πράκτορας του Ερντογάν που εισέβαλε στον Έβρο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.