Σύλληψη Τούρκου στον Έβρο: Πράκτορας του Ερντογάν; Τι απίστευτο φορούσε, ποια η αποστολή του στην Ελλάδα

Ποιος ο Τούρκος που συνελήφθη στον Έβρο;

Πολύ περίεργες, αν όχι ύποπτες, χαρακτηρίζονται οι κινήσεις του 38χρονου Τούρκου που συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης (02/05) στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς πραγματοποιούσε εργασίες στην τουρκική πλευρά με εκσκαπτικό μηχάνημα. Με συντονισμένες κινήσεις ωστόσο πέρασε σταδιακά στο ελληνικό έδαφος συνεχίζοντας να σκάβει με το μηχάνημά του.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί τον εντόπισαν 10 μέτρα σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο. Εκεί, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Αρχικά, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για στρατιωτικό, ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε ότι έφερε πολιτική ταυτότητα και φέρεται να δήλωσε στις ελληνικές Αρχές ότι είναι υπάλληλος του δήμου Αδριανούπολης.

Ποιος είναι ο συλληφθείς και ποια η αποστολή του…
Η είδηση της σύλληψης κάνει το γύρο των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης που έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα το όνομα και φωτογραφία του συλληφθέντα.

Πρόκειται για τον Μουσά Αλερίκ, 38 ετών.

Όλα τα στοιχεία, από το ντύσιμο του Τούρκου μέχρι τον τρόπο και το σημείο που κινήθηκε, όπως και από την συμπεριφορά του όταν τον συνέλαβαν οι ελληνικές Αρχές, δείχνουν πώς ο 38χρονος Μουσά Αλερίκ είχε συγκεκριμένες οδηγίες και σαφή αποστολή, ενώ δεν είναι εξακριβωμένο ότι ήταν όντως εργαζόμενος του δήμου Αδριανούπολης, όπως ισχυρίστηκε.

Επίσης, κατά την ανάκρισή του φέρεται να έπεσε σε αντιφάσεις για το λόγο που βρέθηκε στην οριογραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων και για τον τύπο των εργασιών που εκτελούσε με τον εκσκαφέα.

Ο άνδρας εμφανίστηκε από το… πουθενά με ένα σκαπτικό μηχάνημα και παρά τις επισημάνσεις από την ελληνική πλευρά, πέρασε τα σύνορα και στη συνέχεια δεν υπάκουσε στις εντολές να σταματήσει.

Το μηχάνημα διήνυσε αρκετά μέτρα, καθώς ο οδηγός του έμοιαζε να προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη, ενώ η πορεία του σταμάτησε όταν κόλλησε σε ένα χαντάκι. Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά στην περιοχή του Έβρου.

Αρκετά μεγάλη εντύπωση κάνουν δυο γεγονότα. Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι ένας πολίτης, όπως τουλάχιστον δηλώνει, βρέθηκε στον οριογραμμή να εκτελεί εργασίες και δεύτερον το γεγονός ότι ο 38χρονος είναι ντυμένος στην… τρίχα. Φορούσε καλό παντελόνι, πουκάμισο και σακάκι ενώ, τόσο τα ρούχα όσο και τα παπούτσια του ήταν πεντακάθαρα. Κάθε άλλο δηλαδή παρά με εργάτη έμοιαζε.

Ο 38χρονος Τούρκος είχε μαζί του όλα τα προσωπικά του έγγραφα, η ταυτότητά του είναι πολιτική. Αλλά αυτό μένει να ξεκαθαριστεί από τις ελληνικές αρχές. Οι Τούρκοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι πρόκειται για υπάλληλο του Δήμου Αδριανούπολης Έβρου ο οποίος εκτελούσε εργασίες για το σύστημα ύδρευσης.

Η αμφίεση του ωστόσο αλλά και το γεγονός ότι βρέθηκε σε μια περιοχή όπου οι εργασίες είναι πλήρως ελεγχόμενες προκαλούν υποψίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο φορές κινήθηκε μακρυά από το σημείο όπου έμοιαζε να κάνει χωματουργικές εργασίες και παρά τις παρατηρήσεις από τους Έλληνες στρατιώτες επέμεινε να κινείται προς την ελληνική πλευρά. Μετά τη σύλληψή του έδειξε αρκετή ψυχραιμία, δήλωσε και ο ίδιος ότι είναι υπάλληλος του δήμου Αδριανούπολης και ότι έκανε λάθος, ωστόσο όλα ερευνώνται.

Στην ελληνική πλευρά σήμανε συναγερμός καθώς το σκαπτικό μηχάνημα μοιάζει αρκετά με εκείνα τα οποία χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.

Παράλληλα, κινήθηκε σε μια περιοχή όπου τα πνεύματα έχουν οξυνθεί λόγω της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών. Σε κάθε περίπτωση οι στρατιώτες ακινητοποίησαν τον Τούρκο και τον οδήγησαν στους αστυνομικούς. Σήμερα, αναμένεται να απολογηθεί στον εισαγγελέα.

Το περιστατικό παραπέμπει σε υπόθεση κατασκοπείας και δεν αποκείεται ο Τούρκος να είναι πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) ή της Στρατοχωροφυλακής. Και οι δύο ελέγχονται πλήρως από το καθεστώς Ερντογάν.

«Έκανα λάθος, δεν κατάλαβα ότι μπήκα στην Ελλάδα»
Τη δική του εξήγηση για το πώς πέρασε στο ελληνικό έδαφος και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψή του, έδωσε με την κατάθεσή του στις ελληνικές αρχές ο Τούρκος πολίτης, ο οποίος συνελήφθη στις Καστανιές Έβρου την ώρα που έκανε εργασίες χωματουργικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Τούρκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «… με έστειλαν από το Δήμο Αδριανούπολης Έβρου για μία διάνοιξη προκειμένου να περάσουν σωλήνες υδροδότησης. Ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν στο χώρο που βρίσκεται το τελωνείο και δεν γνώριζα τους χώρους. Εγώ ήμουν πάνω στο μηχάνημα και έσκαβα.

Δεν ήξερα πού έπρεπε να στρίψω δεξιά και πού αριστερά. Ενώ δούλευα, δεν κατάλαβα πού ήταν η οριογραμμή και πού έπρεπε να σταματήσω. Αν κατάλαβα καλά μετά τη σύλληψή μου, σε κάποιο σημείο που έπρεπε να στρίψω για να παραμείνω σε τουρκικό έδαφος, εγώ χωρίς να το καταλάβω, συνέχισα ευθεία …».

Ο Τούρκος πολίτης και σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα θα υποστηρίξει ότι από καθαρό λάθος του και χωρίς καμία πρόθεση εισήλθε στο ελληνικό έδαφος και η δικαστική λειτουργός θα κληθεί να αποφασίσει για το αν θα του επιβάλλει ποινή φυλάκισης με αναστολή ή αν θα διατάξει απευθείας τη διοικητική του απέλαση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για τις ελληνικές αρχές το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα «απαντήσει» η γειτονική χώρα στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Ήδη οι ισορροπίες στην περιοχή είναι λεπτές και το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η παράνομη είσοδος από την Τουρκία στην Ελλάδα μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών ροών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.