Χάρρυ Κλυνν: Ποιος ήταν, πώς επέλεξε το ψευδώνυμο του. Αξέχαστες ατάκες, πολιτική, ποδόσφαιρο

Ποιος ήταν πραγματικά ο Χάρρυ Κλυνν;

Ο Χάρρυ Κλυνν (7 Μαΐου 1940 – 21 Μαΐου 2018), πραγματικό όνομα Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ήταν Έλληνας κωμικός και σατιρικός ηθοποιός. Γιος του ήταν ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο;

Ο κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης αγαπήθηκε και έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν.

Τι σημαίνει το συγκεκριμένο ψευδώνυμο; Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του εξηγεί ότι διάλεξε το συγκεκριμένο όνομα (Χάρρυ Κλυνν) καθώς ήταν ακριβώς το αντίθετο με τον Dirty Harry, που εκείνη την εποχή διέγραφε τη δική του πορεία στις μεγάλες οθόνες.

Ποιες ατάκες του Χάρρυ Κλυνν έχουν μείνει αξέχαστες;

Μετρά δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και φυσικά ατάκες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Ακολουθούν μερικές απ΄αυτές, όπως δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα harry-klynn.gr.

Ακόμα κι ένα κρεμμύδι μπορεί να σε κάνει να κλάψεις, αλλά μόνο ένας καλός κωμικός μπορεί να σε κάνει να γελάσεις.
Παρακαλώ να γελάτε πιο γρήγορα, δεν έχω πολλή ώρα στη διάθεσή μου.

Tα κουλούρια έχετε δει πόσα τα έχουνε κάνει; Tόσα δα! Στο τέλος δε θα μας πουλάνε κουλούρι, τρύπα θα μας πουλάνε.

Tι γίνεται, τελικά, μ’ αυτό το IKA; Πας για αμυγδαλές και σου κάνουν εγχείρηση προστάτη! Ένα φίλος μου είχε προβλήματα με τη χολή του και όταν πήγε στο IKA ζήτησε να του κάνουν εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας… Tο ωραίο είναι ότι η μπλόφα έπιασε… Tου κάνανε εγχείρηση χολής!

Η τελευταία απογραφή του πράσινου της Ελλάδας, είναι αισιόδοξη. Σύμφωνα με αυτή έχουν απομείνει τέσσερα πεύκα στο Bέρμιο και τρεις λεύκες στην Kόνιτσα.

Στις φυλακές γίνεται το αδιαχώρητο, δεν δραπετεύει πλέον κανείς. Πού αλλού θα βρούνε οι άνθρωποι δυο γεύματα τσάμπα;

Kαι μια συμβουλή, να είσθε ευγενικοί με την πεθερά σας, οι μπέιμπι – σίτερς είναι πολύ ακριβές στις μέρες μας.

Ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα διακόψουν την οκτάωρη στάση τους για τρίωρη προειδοποιητική εργασία…

Τελευταία οι δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν για δουλειά πολύ πρωί. Kι αυτό για να βρουν θέση. Όσοι πάνε αργότερα τους τρώει η ορθοστασία. Όσοι καθυστερήσουν κρατιούνται από τις χειρολαβές!

Των φρονίμων τα παιδιά πριν μαγειρέψουνε πεινάνε.

Στο τέλος, όπως πάμε με τις πυρκαγιές τα μόνα φυτά που θα μας μείνουνε θα είναι οι πολιτικοί.

Καλείς υδραυλικό τη Δευτέρα στις πέντε να σου φτιάξει τη βρύση κι έρχεται πέντε παρά τέταρτο. Ίδια μέρα, ίδια ώρα. Ένα μήνα μετά, όμως!

Έλληνας αγοράζει δύο αυτοκίνητα. Παρκάρει το ένα και κυκλοφορεί με το άλλο. Έτσι έχει πάντα μια θέση πάρκινγκ στη διάθεσή του.

Ένας φίλος μου δεν έπινε για να μην πάθει κίρρωση του ύπατος, δεν κάπνιζε για να μην πάθει έμφραγμα, δεν έκανε σεξ για να μην πάθει έιτζ… Tελικά, τον πάτησε αυτοκίνητο!

Tα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή του Χριστόφορου Κολόμβου. O Κολόμβος ξεκίνησε για τις Iνδίες και βρέθηκε στην Αμερική! Mε την Oλυμπιακή αν ξεκινήσεις για τις Iνδίες, θα βρεθείς στις Iνδίες… Oι βαλίτσες σου, όμως, θα βρεθούν στην Aμερική!

Δεν ξεπουλάμε εμείς την Eθνική μας κληρονομιά με δόσεις. Nτούκου άμα θέλετε, το συζητάμε.

Οποιοσδήποτε τραπεζικός μπορεί να γράψει ένα ποίημα χωρίς αντίκρισμα, αν όμως, ένας ποιητής γράψει μια επιταγή χωρίς αντίκρισμα… Xέσε μέσα…

Θα γίνει κι ο ανασχηματισμός. Tι ανασχηματισμός, δηλαδή… Όπως θα είναι μαζεμένοι γύρω από το υπουργικό τραπέζι θα πάνε μια θέση πιο ’κει.

Όσα δε φτάνει η αλεπού, βάζει σκάλα και τα πιάνει.

Στου κουφού την πόρτα, το σαπούνι σου χαλάς…

Το Πάσχα βάλαμε αγγελία στην εφημερίδα. Mισθωτός με σούβλα ζητά μισθωτό με αρνί για αμοιβαία συνεργασία.
Tις προάλλες ένα αυτοκίνητο στούκαρε στη βιτρίνα ενός καταστήματος και φώναξε ο καταστηματάρχης, επιτέλους, μπήκε ένας άνθρωπος στο μαγαζί.

Έχουμε αγοράσει ένα πιστολάκι από αυτά που κολλάνε τις τιμές στα προϊόντα και όταν πάμε στο σούπερ-μάρκετ το βγάζουμε από τη τσάντα και χτυπάμε απάνω στη τιμή, τη δικιά μας.

Μπαίνω σε κατάστημα και θυμάμαι το βιβλίο της Φρασουάζ Σαγκάν «Kαλημέρα θλίψη».

Aκόμα και οι τράπεζες κάνουν οικονομία. Tο ημερολόγιο που μου δώσανε την πρωτοχρονιά έχει 6 μήνες!

Oι φωτιές φέτος, ανάψανε σε περίοδο εκπτώσεων. Γι’ αυτό στις τρεις πυρκαγιές η μία ήτανε δώρο.

Έτσι και ζητήσεις απόδειξη από γιατρό πριν την εγχείρηση υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσεις και να σου λείπει κάτι.

Nέα μέτρα για το νερό. Θα συνδέσουνε το δίκτυο ύδρευσης με τις δεξαμενές της κόκα κόλα!

Aν οι μισοί Έλληνες ξέρανε πως ζουν οι άλλοι μισοί, θα ήταν κι αυτοί απατεώνες.

Ποια η σχέση του Χάρρυ Κλυνν με την πολιτική;

Ο Χάρρυ Κλυνν μπορεί να έγινε γνωστός από τους ρόλους του σε επιθεωρήσεις, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, και κυρίως για την πολιτική του σάτιρα, όμως σημαντική ήταν η πορεία του και στον στίβο της πολιτικής.

Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2006 και μετά, οπότε και αποσύρθηκε από την Αθήνα και το θέατρο, κι επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Καλαμαριά.

Διατέλεσε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς από το 2006 ως το 2014, ενώ υπήρξε πολιτικά ενεργός ακόμη και κατά τις περιόδους που δεν συμμετείχε σε κάποιον επίσημο θεσμό.

Ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε πολιτικά ενεργός ακόμη και κατά τις περιόδους που δεν συμμετείχε σε κάποιον επίσημο θεσμό. Χαρακτηριστική είναι η εμπλοκή του στο θέμα της Ποντιακής ομογένειας, στης οποίας το επίσημο κίνημα προεδρεύει, καθώς και η γνωστή του πολιτική σάτιρα. Στην πιό πρόσφατη πολιτική του δράση, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015, υπήρξε θερμός υποστηρικτής της, δια μέσου των αναρτήσεων κυρίως πολιτικών άρθρων του στο προσωπικό του ιστολόγιο, στα οποία εξέφραζε την σκληρή κριτική αντίθεσή του στις κυβερνήσεις των δύο πρώτων μνημονίων.

Η στήριξη του αυτή στην νέα κυβέρνηση, παραδόξως διότι δεν συνάδει με τις πολιτικές του θέσεις πρό της ψήφισης του 3ου μνημονίου, συνεχίζεται απρόσκοπτα ακόμη και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου και την εφαρμογή του από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ποια η σχέση του Χάρρυ Κλυνν με το ποδόσφαιρο και ποια είναι η αγαπημένη του ομάδα;

Μία από τις μεγάλες αγάπες του ηθοποιού Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής, ήταν το ποδόσφαιρο. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, το 1980 ηγήθηκε της ομάδας του Απόλλωνα Καλαμαριάς και κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη δυναμική της.

Επί προεδρίας του, η ομάδα απόκτησε δικό της γήπεδο, επανήλθε στην Α΄ Εθνική Κατηγορία μετά από 20 χρόνια, ενώ γνώρισε γενικότερη άνθηση. Απέκτησε υποδομές, ανέπτυξε το φυτώριο της και κατάφερε να συσπειρώσει τους φιλάθλους της.

Το 1988 ο δημοφιλής σατυρικός ηθοποιός αποτέλεσε ηγετική φιγούρα στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ποδοσφαίρου, λόγω των προτάσεων αναδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα.

Η κόντρα οδήγησε σε μεγάλη κρίση και είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στα χρονικά.

Η πολιτεία αποφάσισε, τότε, να αφαιρέσει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και να την παραχωρήσει στην ΕΠΟ. Ο Χάρρυ Κλυνν προτάθηκε – ομόφωνα από όλες τις ομάδες – για την προεδρία της ΕΠΑΕ.

Υπό την καθοδήγησή του η ΕΠΑΕ αναδιοργανώθηκε και μετά από επαφές με FIFA και UEFA δημιουργήθηκαν εξαιρετικά ελκυστικοί όροι για την επιστρέψει και πάλι στην ΕΠΑΕ το πρωτάθλημα. Όπως και έγινε.

Μετά από τρία χρόνια ο ηθοποιός κατέθεσε την παραίτησή του από την προεδρία.

Τι αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για Νατάσα Καλογρίδη και Ζωή Λάσκαρη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι.