Παύλος Γιαννακόπουλος: Δείτε την αμύθητη περιουσία που αφήνει στους κληρονόμους. Παραμυθένια ζωή

Ποια η περιουσία του Παύλου Γιαννακόπουλου;

Από ένα μικρό φαρμακείο στην οδό Πειραιώς, στην «αυτοκρατορία» με τα 4 εργοστάσια, τους τζίρους εκατομμυρίων και τις διεθνείς συνεργασίες. Και πίσω από όλα αυτά μια «παθιασμένη» οικογένεια, οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι

Το ημερολόγιο έγραφε 1924 και η Ελλάδα πάλευε να επουλώσει τις πληγές της Μικρασιατικής καταστροφής. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει εκείνη τη χρονιά το φαρμακείο του στην οδό Πειραιώς και κοντά του δουλεύουν τα τρία παιδιά του, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος και ο Κώστας Γιαννακόπουλος.

Τα πρώτα βήματα:

Μέσα από αναταραχές, κατοχή και πολέμους, τα χρόνια περνούν και η Ελλάδα προσπαθεί για μία ακόμη φορά να σταθεί στα πόδια της. Έχοντας αντιληφθεί πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στον χώρο του φαρμάκου, το 1960, ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Πρώτη του κίνηση; Να πάρει τις αντιπροσωπείες σχεδόν όλων των μεγάλων ξένων παραγωγών φαρμάκου (Boots, Sigma, Tau, Alcon, Roussel).

Άνθρωπος πανέξυπνος και οξυδερκής, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, «οσμίζεται» κέρδος σε έναν χώρο που κάνει τα νηπιακά του βήματα στην Ελλάδα. Χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά καταφέρνει η εταιρεία του να γίνει αποκλειστικός αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών οίκων φαρμάκου. Το 1971, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ΑΕ και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ.

Η ανάπτυξη και η καταξίωση έρχονται άμεσα, όταν φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) κ.ά. αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της. Το 1977 και αφού οι δουλειές πηγαίνουν «ρολόι», έρχεται η ώρα για επέκταση. Κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας.

Το ΠΑΣΟΚ και ο «φόβος» του σοσιαλισμού:

Ακολουθεί το 1981, όπου στην εξουσία έρχεται το ΠΑΣΟΚ και η Ελλάδα ζει στον «πυρετό» του σοσιαλισμού. Αρκετές ξένες φαρμακοβιομηχανίες εγκαταλείπουν την χώρα υπό τον φόβο αλλαγών αλλά ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφασίζει να μείνει και να ρισκάρει. Και δικαιώνεται. Με την πεποίθηση πως οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τόσο απαγορευτικές για το επιχειρείν, προχωρά σε σημαντικές συμφωνίες με ξένες φαρμακοβιομηχανίες,

Έτσι, το 1983, υπογράφει συμφωνία με τον οίκο Merck & CO ενώ αγοράζει και το εργοστάσιο Winthrop-Sterling στην Παλλήνη, το οποίο και εκσυγχρονίζεται και γίνεται το δεύτερο εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ. Το ίδιο συμβαίνει και το 1985, όταν αγοράζει το εργοστάσιο της εταιρείας Upjohn, επεκτείνει τη γραμμή παραγωγής του και έτσι δημιουργεί το τρίτο εργοστάσιο της εταιρίας του.

Με τη δυναμική τριών πλέον εργοστασίων στην Ελλάδα και με εδραιωμένη πλέον θέση στην ελληνική αγορά, η ΒΙΑΝΕΞ, ιδρύει το 1995, τη θυγατρική εταιρεία ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση γνωστών μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων

Στην κρίση με 4 εργοστάσια:

Το 1997, η ΒΙΑΝΕΞ, εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Hoechst στη Βαρυμπόμπη, για να στεγάσει τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης και το Κέντρο Διανομής τελικών προϊόντων.To 1999, η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών αναβαθμίζεται πλήρως, ώστε να γίνει το τέταρτο εργοστάσιο της εταιρείας, ακολουθώντας πάντα τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής.

Στα χρόνια που έρχονται, η οικονομική κρίση «χτυπά» αλύπητα την Ελλάδα. Ωστόσο, η ΒΙΑΝΕΞ αντιστέκεται, δίνοντας τη δική της μάχη. Το 2006, ιδρύει την ELDRUG S.A., μια εταιρεία για την έρευνα και την ανάπτυξη. Η ΒΙΑΝΕΞ πιστεύει πως η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η καινοτομία και γι’ αυτό δεν διστάζει να επενδύσει ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς στην έρευνα.

Το 2011, η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) ως προμηθευτή και δυο χρόνια μετά, το 2013, συνάπτει συμφωνία με την εταιρεία Lilly για την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγής του 100% στην Κίνα.

Το 2015, η ΒΙΑΝ Α.Ε., εταιρεία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, ανέλαβε τη διανομή και προώθηση της σειράς αναλγητικών – αντιπυρετικών Depon, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Bristol-Myers-Squibb.

Τη «μόδα» της εποχής με τα συμπληρώματα διατροφής δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν οι Γιαννακόπουλοι καθώς τον Μάρτιο του 2016, εξαγόρασαν από κοινού με τον όμιλο Παπάζογλου την εταιρία Superfoods. «Η εξαγορά της Superfoods έρχεται σε μια συγκυρία, που βρίσκει πληγωμένο τον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα», είχε δηλώσει τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μια επένδυση 6 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.

Την ίδια χρονιά, γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα και τα 33 χρόνια συνεχούς συνεργασίας των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και MSD παρουσία των κ.κ. Παύλου Γιαννακόπουλου, Αθανάσιου Γιαννακόπουλου και Δημήτρη Γιαννακόπουλου, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Haseeb Ahmad με συμμετοχή και του προσωπικού των 2 εταιρειών που έχουν στενή συνεργασία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε η υπογραφή νέας συμφωνίας με την οποία επεκτείνεται η συνεργασία των δύο εταιρειών και για τα επόμενα χρόνια.

Επένδυση στην έρευνα:

Η ΒΙΑΝΕΞ ξεκίνησε συνεργασία με Πανεπιστήμια για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών μορίων, που έχουν δράση σε σοβαρές ασθένειες. Η αποτελεσματικότητα των προϊόντων της βασίζεται σε κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους ερευνητές στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, σε συνεργασία με τα ιατρικά τμήματα της ΒΙΑΝΕΞ. Όλες οι κλινικές μελέτες σχεδιάζονται και υλοποιούνται σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της Ορθής Κλινικής Πρακτικής (GCP – Good Clinical Practice).

Σήμερα, η ΒΙΑΝΕΞ, πέρα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παράγει και που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών, παράγει και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αναλγητικά και αντισηπτικά), συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα παιδικής διατροφής και διαγνωστικά. Σε μια συνολική επιφάνεια 64.000 τετραγωνικών μέτρων και με συνολική επιφάνεια κτιριακών εγκαταστάσεων τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα, η ΒΙΑΝΕΞ, πρωτοπορεί, ποντάροντας στην καινοτομία, την έρευνα και την κοινωνία. Σε όλα τα εργοστάσιά της, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που αποτρέπουν κάθε πιθανή επιμόλυνση ενώ υπάρχουν εγκατεστημένες και πολλές ειδικές μονάδες επεξεργασίας του αέρα που όχι μόνο προστατεύουν το προσωπικό αλλά και το περιβάλλον.

Η ενασχόληση με το εμπόριο μπανάνας:

Και ενώ όλοι γνωρίζουν πως οι Γιαννακόπουλοι, έφτιαξαν μια «αυτοκρατορία» χάρη στα φάρμακα, ελάχιστοι ξέρουν πως στα πρώτα της βήματα, είχε ασχοληθεί με το εμπόριο…μπανάνας.

Πριν από τη δικτατορία και μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το εμπόριο μπανάνας δεν ήταν ελεύθερο. Επιτρεπόταν σε ορισμένες περιόδους τον χρόνο, οι οποίες δεν ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Το υπουργείο Εμπορίου εξέδιδε ένα διάταγμα σε ανύποπτο χρόνο, το οποίο επέτρεπε το εμπόριο, π.χ. για διάστημα ενός μήνα.

Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επωφεληθεί κανείς από το εμπόριο μπανάνας αφού από την παραγγελία ως την παράδοση έπρεπε να παρέλθει διάστημα 2 μηνών, ένα διάστημα απαγορευτικό για φρούτο. Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι μεταδικτατορικά αποφασίζουν να ρισκάρουν και να ασχοληθούν με το εμπόριο μπανάνας, που ωρίμαζε στα πλοία-ψυγεία μέχρι να παρέλθει το διάστημα για την παράδοσή της. Ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου για ένα προϊόν που πολλοί απέφευγαν να ασχοληθούν. Όμως, οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι το ρίσκαραν και δικαιώθηκαν.

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός:

Όμως, πέρα από το επιχειρείν, οι Γιαννακόπουλοι, είχαν και ένα άλλο πάθος: τον αθλητισμό. Από το 1972 και έπειτα και ενώ η περιουσία του μεγάλωνε, ο Παύλος Γιαννακόπουλος και ο αδελφός του, Θανάσης, άρχισαν να ασχολούνται με τον Παναθηναϊκό. Το 1973, ο Παύλος εξελέγη πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού, διεκδικώντας την ηγεσία της ομάδας. Το 1979, όμως, τη χρονιά που η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δεν κατάφερε να εισχωρήσει στο ποδόσφαιρο. Η είσοδος στο ποδόσφαιρο έγινε μόλις το 2008 με το αποτυχημένο πείραμα της πολυμετοχικότητας.

Από το 1987 ως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων της ομάδας και από το 1992 ανέλαβε τη διοίκηση του μπασκετικού ΠΑΟ. Ο Γιαννακόπουλος αγάπησε με πάθος τον ΠΑΟ και τρανή απόδειξη υπήρξαν τα «ονόματα» που εξασφάλισε για την ομάδα: Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοτις, Ντομινίκ Γουίλκινς, Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης και Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Επί προεδρίας του κατέκτησε, μεταξύ άλλων, έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έγινε η πιο επιτυχημένη ομάδα μπάσκετ της Ευρώπης και ο Παύλος Γιαννακόπουλος, φανερά συγκινημένος έδωσε τα ηνία στον γιο του Δημήτρη το 2012.

Όσο για την ενασχόληση του με τα αθλητικά, ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε δηλώσει στο ΒΗΜΑ, προ ετών, πως υπήρχε μια καλή «δικαιολογία»: «Το μπάσκετ είναι η ακριβή τρέλα μου. Για μένα είναι χόμπι και όχι οικονομική επιχείρηση. Ο ισχυρισμός ότι από τα αθλήματα αυτά βγάζεις χρήματα είναι ψέμα. Ίσως στο ποδόσφαιρο, αν προχωρήσεις πολύ, έχεις κάποιο όφελος…». Ωστόσο, στις ιδιωτικές συνομιλίες του, εξηγούσε πως ο Παναθηναϊκός τον έχει βοηθήσει ψυχολογικά, αλλά και επιχειρηματικά, με έμμεσο τρόπο. Έλεγε ότι ως επιχειρηματίας, προτού εμπλακεί με τον αθλητισμό, θεωρούσε πως πολλοί συνομιλητές του τον υποτιμούσαν. Χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ήθελε. Αλλά από τότε που έγινε πρόεδρος, «σαν να ψήλωσα, όλοι με πρόσεχαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν το πάθος κυριαρχεί:

Μια περίεργη «αρχή» των Γιαννακόπουλων είναι να μην μπαίνουν ποτέ όλοι μαζί στο ίδιο αεροπλάνο. Σε περίπτωση ατυχήματος, θα πρέπει η κληρονομιά να διαφυλαχτεί. Μια αμοιβαία υπόσχεση που «έσπασε» το ανοιξιάτικο βράδυ του 2002 στη Βόρεια Ιταλία, όταν οι τρεις αδερφοί Γιαννακόπουλοι συναντήθηκαν μέσα στο ίδιο αεροπλάνο. Ο Παναθηναϊκός είχε μόλις κατακτήσει το τρίτο του ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ και η ψυχραιμία είχε πάει περίπατο…

Η σχέση της οικογένειας με τον Παναθηναϊκό είναι κάτι παραπάνω από παθιασμένη. Στο άγχος της ομάδας για τη νίκη άλλωστε αποδίδουν πολλοί το έμφραγμα που έχει πάθει τόσο ο Θανάσης όσο και ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Όμως, πλέον προσπαθούν να «τιθασεύσουν» την αγωνία τους. Σε αυτό συμβάλουν και τα καθιερωμένα κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι της αδελφής τους, Κατερίνας, όπου μαζεύεται απαραίτητα όλη η οικογένεια.

Εξαγωγές και βραβεύσεις:

Η εξαγωγική δραστηριότητα της ΒΙΑΝΕΞ, μετρά πάνω από 20 χρόνια. Προϊόντα της κυκλοφορούν σε 35 χώρες στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Κύπρο), στη Μέση Ανατολή (Ιορδανία, Σ. Αραβία), στην Αφρική (Τυνησία, Σουδάν, Νότια Αφρική, Ακτή Ελεφαντοστού) και στην Ασία (Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν).

Οι εξαγωγές της αφορούν είτε συμφωνίες παραγωγής προϊόντων τρίτων κατ΄αποκοπή (Contract Manufacturing) με πολλές πολυεθνικές εταιρίες είτε εξαγωγές των προϊόντων της μέσω τοπικών διανομέων σε όλες τις χώρες.

Η ΒΙΑΝΕΞ διαθέτει συνολικά 48 πιστοποιήσεις ποιότητας, συμπεριλαμβανομένου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης, ενώ η εταιρεία συμμορφώνεται πλήρως με όλες τις σχετικές οδηγίες διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικού ελέγχου.

Έχει επίσης κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Trueleaders 2010 από την ICAP Group, το 1ο Εθνικό Βραβείο Ποιότητας από το Υπουργείο Ανάπτυξης το 1998 (η πρώτη εταιρεία που έλαβε αυτό το βραβείο), καθώς και το Βραβείο Ποιότητας από την Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών το 1996.

Σήμερα, η ΒΙΑΝΕΞ, έχει αναπτύξει ένα αξιόλογο πανελλαδικό δίκτυο και εξυπηρετεί με απευθείας πώληση πάνω από 5.200 φαρμακεία καθώς και το σύνολο των φαρμακαποθηκών και συνεταιρισμών ενώ συνεργάζεται και με όλα σχεδόν τα supermarket χωρίς να παραλείπουμε το δίκτυο των ειδικών συνεργατών της σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πίστη στις αρχές και στους εργαζόμενους:

Στα χρόνια της κρίσης, η «νοικοκυρεμένη» ΒΙΑΝΕΞ, παρά την απώλεια τζίρου, έκανε αυξήσεις στους εργαζομένους της. Αρχή άλλωστε της εταιρίας είναι να στηρίζει εκείνους που την στηρίζουν. «Οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΝΕΞ στήριξαν την εταιρεία και συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη υψηλών κερδών. Έτσι τώρα και εμείς, ως διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον κόσμο μας, ασχέτως οικονομικών επιδόσεων», είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Με πίστη στις αρχές της οικογένειας Γιαννακόπουλου, που δεν είναι άλλες από την αφοσίωση, την πίστη και το όραμα, η ΒΙΑΝΕΞ, αποτελεί σήμερα μία από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας. Όσο για το μυστικό της; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, η μεταλαμπάδευση αυτών των αρχών σε συνδυασμό με την άοκνη συνεισφορά των εργαζομένων, είναι ο συνδυασμός εκείνος που έχει τοποθετήσει την ΒΙΑΝΕΞ στην κορυφή του εγχώριου επιχειρείν. Κάτι δηλαδή σαν την ίδια την οικογένεια Γιαννακόπουλου, που αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό, πάθους, παράδοσης και δημιουργικότητας. Ένα εκρηκτικό «μείγμα» που σίγουρα δεν θα μπορούσε να αρκεστεί στα λιγοστά τετραγωνικά του φαρμακείου στην Πειραιώς…

Συνοψίζοντας λοιπόν, η περιουσία του Παύλου Γιαννακόπουλου εκτός από το ότι μετρά πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ρευστό, μετρά και εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις καθώς και μια φαρμακευτική εταιρία με εκατομμύρια τζίρους και συνεχώς αναπτυσσόμενη αλλά και μια ομάδα επιτυχημένη χωρίς χρέη.

Διαβάστε ποια αμύθητη περιουσία άφησε ο Στέλιος Σκλαβενίτης στους κληρονόμους του.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.