Τσίπρας στις Πρέσπες: Η μέρα της προδοσίας. Η δημοσκόπηση που του ‘πεσε απ’ τα χέρια

Τι δείχνει η δημοσκόπηση που κλόνισε τον Τσίπρα λίγο πριν την υπογραφή της Βόρειας Μακεδονίας στις Πρέσπες;

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, για την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας- Σκοπίων, για το ονοματολογικό, στις Πρέσπες και συγκεκριμένα στους Ψαράδες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ είναι αυτοί που θα υπογράψουν, ενώ θα παρίστανται και οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ έχει προγραμματιστεί και συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην εν λόγω εκδήλωση, την οποία η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο επικοινωνιακά, ώστε να καταστεί σαφές εντός και εκτός συνόρων ότι ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος είναι αυτή που επιλύει χρόνια προβλήματα, τόσο στα εθνικά ζητήματα, όσο και στην οικονομική πολιτική. Εξ’αυτού του λόγου ο κ. Τσίπρας έπαιξε το «χαρτί» του υπεύθυνου ηγέτη δείχνοντας προς τη ΝΔ για εμπόριο πατριωτισμού και όχι για πατριώτες.

Η λίμνη της προδοσίας

Οι τεχνικές προετοιμασίες τις τελευταίες ώρες είναι πυρετώδεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή. Σε κάθε διασταύρωση έχουν στηθεί μπλόκα και οι αστυνομικοί σταματούν τα αυτοκίνητα οι επιβάτες των οποίων δεν διαθέτουν ειδική άδεια. Χαρακτηριστικό είναι πως οι δημοσιογράφοι πέρασαν 4 μπλόκα για να φτάσουν στο σημείο που θα γίνει η τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Εχουν στηθεί ανιχνευτές μετάλλων, ενώ αστυνομικοί με σκύλους κάνουν διαρκώς έρευνες. Επί ποδός είναι και το λιμενικό, που «χτενίζει» τη λίμνη από το πρωί.

Δημοσκόπηση Marc λίγο πριν τις Πρέσπες – Του έπεσε απ’ τα χέρια

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Τσίπρας, καθώς το πολιτικό κόστος από τη συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας στις Πρέσπες είναι τεράστιο.

Σχεδόν επτά στους 10 πολίτες (ποσοστό 68,3%) απορρίπτουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με ευρήματα δημοσκόπησης της Marc.

Η δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», δίνει σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 14,4 ποσοστιαίες μονάδες, όταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στις 10,3 μονάδες.

Μάλιστα, το κυβερνών κόμμα καταλαμβάνει πλέον μονοψήφια ποσοστά σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα σε Μακεδονία και Θράκη.

Στο ονοματολογικό, το 73,2% των ερωτηθέντων λέει «όχι» στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ ένα ποσοστό 68,3% λέει «όχι» στη συμφωνία που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων: ΝΔ 30,6%, ΣΥΡΙΖΑ 16,2%, Κίνημα Αλλαγής 7,5%, Χρυσή Αυγή 7,3%, ΚΚΕ 6,3%, Ένωση Κεντρώων 2,8% και ΑΝΕΛ 1,7%.

Δείτε τον Τσίπρα χαλαρό σε πάρτι λίγο πριν τις Πρέσπες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.