Φωτιά από 3 νέες δημοσκοπήσεις: Τι αλλάζει μετά το Μακεδονικό και το σόου με γραβάτες

Τι δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις για το Μακεδονικό, τη συμφωνία με το χρέος και την πρόθεση ψήφου;

Άναυδοι έμειναν στο Μέγαρο Μαξίμου με 3 νέες δημοσκοπήσεις, καθώς πίστευαν οτι θα έκλειναν την ψαλίδα.

Ήταν μία εφιαλτική εβδομάδα για τον Αλέξη Τσίπρα αυτή που πέρασε καθώς καταγράφηκαν δημοσκοπικά δύο σημαντικές πολιτικές επιλογές για την κυβέρνηση.

Η υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και το σόου με τις γραβάτες στο Ζάππειο, μετά την ρύθμιση για το χρέος, αποτέλεσαν δύο κομβικά γεγονότα για την πορεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δύο επικοινωνιακές φιέστες, στις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολύ για το κλείσιμο της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τα αποτελέσματα όμως των ερευνών που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί αλλά και όσων θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση.

Πέρα από το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη αντίθεση που καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην συμφωνία των Πρεσπών όσο και στην “καθαρή” έξοδο, στην οποία ποντάρει πολλά ο κ.Τσίπρας.

Με άλλα λόγια ο κ.Τσίπρας αποτυγχάνει να πείσει το ίδιο του το κομματικό ακροατήριο για δύο κεντρικές του επιλογές, κάτι που ομολογουμένως προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πρωταρχικός άλλωστε στόχος μιας καλοκουρδισμένης κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την ικανοποίηση της εκλογικής της βάσης και ασφαλώς σε δεύτερο χρόνο η διεύρυνση της απήχησής της.
Από τις δύο δημοσκοπήσεις που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας υπάρχουν μία σειρά χρήσιμων συμπερασμάτων.

-Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αρνητική τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το 32% από αυτούς θεωρεί αρνητική ακόμη και την απόφαση του Eurogroup. Στοιχείο που δείχνει ότι τουλάχιστον 1 στους 3 πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά.

-Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 83% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών, με μόλις το 14% να τοποθετείται θετικά.
Αρνητική είναι η αξιολόγηση των πολιτών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στο συνολικό έργο της κυβέρνησης που ανέρχεται στο 75%, καθώς η εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει απαισιόδοξη.

Από εκεί και πέρα η Pulse δίνει αύξηση της διαφοράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το κυβερνών κόμμα κατά δύο μονάδες μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Ολες οι μετρήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας μάλιστα από τον Νοέμβριο του 2017 -και κάθε μήνα που δημοσιεύει τις έρευνες της- εκτιμούσαν σχετικά σταθερή τη διαφορά, στο 9,5-10.5%, ενώ τώρα την ανεβάζουν στο 12,5%. Στοιχείο που από μόνο του δείχνει ότι οι πολίτες στέκονται απέναντι στη θέση που πήρε η κυβέρνηση για το Σκοπιανό, επικροτώντας παράλληλα τη στάση που κράτησε η ΝΔ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 36,7% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να μεγαλώνει και σε αυτή τη δημοσκόπηση.

Ακόμα και στην έρευνα της ALCO για το Κοντρα Channel, η οποία μέχρι σήμερα έδινε τη διαφορά με σαφείς τάσεις μείωσης, η ψαλίδα άνοιξε, επιβεβαιώνοντας το δημοσκοπικό τοπίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr το μπαράζ ερευνών γνώμης θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα. Αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το βαρόμετρο της MRB , το οποίο πάνω κάτω θα αποτυπώνει την ίδια εικόνα.

Φαίνεται λοιπόν πως οι τάσεις που παρατηρούνται στο εκλογικό σώμα είναι αυξητικές ως προς την απόσταση ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ, ενώ όλες οι εταιρείες δείχνουν μία δυσκολία των λεγόμενων μικρών κομμάτων είτε να μπουν στη Βουλή, είτε να αυξήσουν την επιρροή τους. Εφόσον οι τάσεις αυτές παγιωθούν, τότε ουσιαστικά θα ανοίξει και ο δρόμος για την γαλάζια αυτοδυναμία, η οποία αυτή την στιγμή μοιάζει εφικτή αλλά όχι βέβαιη.

Ρυθμιστικός παράγοντας για την απόκτηση της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την ΝΔ θα είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στο κοινοβούλιο. Οσο μικρότερος ο αριθμός, τόσο πιο πιθανή η αυτοδυναμία για την Πειραιώς.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η αυτοδυναμία φαίνεται να έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι κυβερνήσεις βγαίνουν μέσα από εκλογές και όχι μέσα από έρευνες κοινής γνώμης, οπότε όλα θα φανούν στην ώρα τους.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.