Τι είναι οι περιβόητες πυραμίδες στα Ελληνοαλβανικά σύνορα: Γιατί τις ανέφερε ο Τσίπρας

Τι ακριβώς είναι οι περίφημες πυραμίδες στα Ελληνοαλβανικά σύνορα για τις οποίες έγινε ντόρος μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Οι περίφημες «πυραμίδες» στις οποίες αναφέρεται το Μέγαρο Μαξίμου στο non paper, είναι μια σειρά από πέτρινα αντικείμενα στις δύο πλευρές των συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας, με επιγραφές που οριοθετούν τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την αλβανική επικράτεια.

Οι πυραμίδες συντηρούνται ή ακόμη και μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.

Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο έπρεπει να αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο… ξεχορτάριασμα των πυραμίδων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Με αφορμή τις περίεργες δηλώσεις του Επιτρόπου Χαν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζεται δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Shekulli που στις 15/11/2011, το οποίο υποστήριζε ότι τα σύνορα της Αλβανίας είναι «ρευστά» και ουσιαστικά δεν υπάρχουν.

Το δημοσίευμα που επικαλείται την έρευνα της Αλβανικής εφημερίδας Shekulli το 2011 σύμφωνα με την οποία «η Αλβανία σήμερα μέσω του νόμου «περί συνόρων» του 2008 δεν έχει σύνορα, επειδή δεν γίνεται καμία αναφορά-οριοθέτηση της γεωγραφικής έκτασης της χώρας!» και αυτό διότι «Ο νόμος του 2008 καταργεί ρητά και κάθε προηγούμενο νόμο αναφορικά με τα σύνορα της χώρας».

Τέλος υπενθυμίζει ότι:

– επί υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου στο Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα δέχθηκε την υποχώρηση των ελληνικών πυραμίδων κατά 100 μέτρα περίπου και σε μήκος 500 μ., ο δε υπουργός είχε πει τότε ότι έγινε για να… ευθυγραμμιστούν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Μόνο που η «ευθυγράμμιση» έγινε προς τη δική μας πλευρά, και έμειναν σε αλβανικό έδαφος κτίσματα Ελλήνων κτηνοτρόφων!

– κάτι ανάλογο έγινε μετά και με το Μαυροβούνιο, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Shqip, επέκτειναν κατά 50 μέτρα τη συνοριακή γραμμή στις περιοχές Plav και Guci, του Μαυροβουνίου.

Η επέκταση αφορά μια λωρίδα γης μήκους ενός χιλιομέτρου η οποία «προσαρτήθηκε» στο αλβανικό έδαφος, με ένα τέχνασμα τουρκικής έμπνευσης, που εφαρμόζεται στον Έβρο. Το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αλβανία και Μαυροβούνιο είναι η κοίτη του ποταμού Gernjcar.

Οι Αλβανοί με σκαφτικά μηχανήματα αλλοίωσαν την κοίτη και επέκτειναν τη συνοριακή τους γραμμή, φτιάχνοντας αναχώματα γης (νέα σύνορα) εντός της επικράτειας του Μαυροβουνίου.

Καταλήγει δε επικαλούμενο πληροφορίες περί διαρροών από την πλευρά της Αλβανίας για ακύρωση του αντίστοιχου πρωτοκόλλου, που αφορά και τα χερσαία σύνορα.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σχολιάζουν ειδικότερα ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα». «Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», σχολιάζουν.

Σε ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη τύπου σχετικά με τις συνομιλίες που έχουν ανοίξει με την Αγκυρα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων. «Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση να εξηγήσει με σαφήνεια το νόημα της αναφοράς του κ. Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος απηύθυνε κάλεσμα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν την πάγια θέση της χώρας σχετικά με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Η αναφορά του πρωθυπουργού για «διευθέτηση» ζητήματος συνόρων με την Αλβανία, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία για το τι εν κρυπτώ συζητά.

Το θέμα του αμετάβλητου των συνόρων είναι το ιερό δισκοπότηρο της εθνικής μας στρατηγικής», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος και καταλήγει:

«Καλείται άμεσα ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια και χωρίς προχειρότητα προς κάθε κατεύθυνση, την πάγια θέση της χώρας και να δώσουν εξηγήσεις για το νόημα της αναφοράς του».

Διαβάστε πώς ο Τσίπρας έβαλε θέμα Ελληνοαλβανικών συνόρων στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.