Φωτιά Μάτι – Αποκάλυψη σοκ: Από τι πέθαναν οι περισσότεροι. Στη δημοσιότητα η λίστα των θυμάτων

Τι αποκάλυψαν οι ιατροδικαστές για τα θύματα από τη φωτιά στο Μάτι;

Από ασφυξία προήλθε ο θάνατος των περισσότερων θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπως προκύπτει από τον κατάλογο με τα στοιχεία των 92 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα, τον οποίο έστειλε η ιατροδικαστική υπηρεσία στους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η μακάβρια λίστα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πού βρέθηκε το κάθε θύμα, αν ήταν απανθρακωμένο ή μη ή αν απεβίωσε σε νοσοκομείο.

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και από το θερμικό κύμα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σημαντικός είναι ο αριθμός των θυμάτων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ενώ πολύ λιγότεροι- κάτω από 10- έχασαν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο τραγικός απολογισμός έχει ανέβει στους 92 νεκρούς, δύο από τους οποίους δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Πλέον, η εισαγγελική έρευνα- την οποία διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με την εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη- θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων, που βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ.

Οι καταθέσεις τους θα γίνουν στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης και στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Εως τώρα έχουν καταθέσει 25 μάρτυρες από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ την Τετάρτη κατέθεσαν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο νυν αρχηγός, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος ήταν υπαρχηγός του σώματος της κρίσιμες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς έχουν ήδη στα χέρια τους τις συνομιλίες στελεχών της Πυροσβεστικής τις κρίσιμες ώρες, ενώ θα διαβιβαστεί ένας ακόμη φάκελλος με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει ήδη η Πυροσβεστική μέσα από τη δική της έρευνα.

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να λάβουν γνώση του καταλόγου με τα ονόματα των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, «ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων από την φωτιά στην Ανατολική Αττική τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να λάβουν γνώση, έπειτα από αίτησή τους».

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΠ είναι η www.civilprotection.gr και η ταχυδρομική: Ευαγγελιστρίας 2, 105 63 Αθήνα. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της ΓΓΠΠ είναι τα ακόλουθα: 2131510163, 2131510186, 2131510176.

Στους 92 οι νεκροί στο Μάτι – Στα χέρια της Εισαγγελίας η λίστα με τα ονόματα

Παράλληλα, η λίστα με τους 92 νεκρούς διαβιβάστηκε σήμερα, Τετάρτη, από την ιατροδικαστική υπηρεσία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Ειδικότερα, η λίστα διαβιβάστηκε με σκοπό να εξεταστούν ως μάρτυρες συγγενικά πρόσωπα των επιζώντων από τις φονικές πυρκαγιές. Άλλωστε, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει ο δεύτερος κύκλος μαρτύρων, με τους συγγενείς των θυμάτων.

Οι συγγενείς θα καλούνται και θα εξετάζονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να καταθέτουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω λίστα με τους 92 νεκρούς δεν περιλαμβάνει μόνο όσους βρήκαν τραγικό θάνατο στον τόπο των φονικών πυρκαγιών, αλλά και όσους κατέληξαν αργότερα στα νοσοκομεία.

Ο τραγικός απολογισμός της φονικής πυρκαγιάς

Ο αριθμός των θυμάτων από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 92.

Η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.

Όπως έγινε γνωστό, ο 92ος νεκρός ήταν 85χρονος, ο οποίος κατέληξε την Τρίτη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Στο μεταξύ, αγνοούμενο εξακολουθεί να θεωρείται ένα άτομο, με βάση επίσημη δήλωση από φιλικό του πρόσωπο.

Νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής, εννιά άτομα.

Έχουν εξεταστεί ήδη 25 μάρτυρες από τους εμπλεκόμενους φορείς – Αναμένεται να φτάσουν τους 30

Παράλληλα, η εισαγγελική έρευνα, η οποία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, συνεχίζεται με εξετάσεις μαρτύρων. Ήδη έχουν εξεταστεί συνολικά 25 μάρτυρες, στελέχη των, ενώ σήμερα εξετάστηκε ως μάρτυρας ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κατά τον χρόνο της φονικής πυρκαγιάς, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Συνολικά οι μάρτυρες από τους εμπλεκόμενους φορείς αναμένεται να φθάσουν τους 30, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη διαβιβάσει στην Εισαγγελία τις συνομιλίες στελεχών της από τη στιγμή που ξέσπασε η μοιραία φωτιά την 23η Ιουλίου.

Έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί όλα έγγραφα «κλειδιά»

Έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από αρμόδιους φορείς, όπως είναι η αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στη συνέχεια όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία οι εισαγγελείς θα τα αποτιμήσουν προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της έρευνάς τους, που είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.