Απίστευτο με Μητρετώδη – Κούκλατζη: Τι «αναμνηστικά» κράτησαν οι Τούρκοι από την ομηρία

Τι «αναμνηστικά» κράτησαν οι Τούρκοι από την ομηρία των Μητρετώδη – Κούκλατζη;

Οι Έλληνες στρατιωτικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης μπορεί να επέστρεψαν σώοι στην Ελλάδα, μετά από 5,5 μήνες φυλάκισης στην Ανδριανούπολη, όμως, οι Τούρκοι κρατούν ακόμα τα… τεκμήρια της πολύμηνης ομηρίας τους.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι δεν επέστρεψαν ούτε τον οπλισμό, ούτε τα κινητά, ούτε τους ασυρμάτους, ούτε τις στολές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδοτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης άρχισε ήδη τις επαφές με τον Τούρκο ομολογό του ώστε να επιστραφούν τα πολεμικά τυφέκια G3, οι στολές και οι ασύρματοι των Μητρετώδη – Κούκλατζη.

Το «δώρο» Τσίπρα και το «αντίδωρο» Ερντογάν

Ήταν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου, όταν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η περιπέτεια του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη είχε λάβει τέλος. Οι 167 ημέρες κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία είναι κάτι που θα τους σημαδεύει για πάντα.

Σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα, ξεκίνησε και η πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση απέδωσε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στους «αριστοτεχνικούς διπλωματικούς χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Η αντιπολίτευση ζητάει επιτακτικά να μάθει τι δόθηκε κάτω από το τραπέζι, ώστε ο Τούρκος πρόεδρος να ανάψει το «πράσινο φως» στην πλήρως ελεγχόμενη τουρκική Δικαιοσύνη, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης.

Υπάρχει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη στην Παναγία την Ελευθερώτρια. Κανείς δεν αρνείται ότι η πίστη τις δύσκολες ώρες είναι πολύ σπουδαίο πράγμα, όμως, όσο κι αν πιστεύει κανείς, δεν πρόκειται για θαύμα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ήρθε ύστερα από μια σειρά γεγονότων, που συνέβαλαν -το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί- για να δούμε τα δύο παλικάρια να επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της μακράς κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είχε στόχο να εξυπηρετήσει τις εσωτερικές και διεθνείς σκοπιμότητές του. Το ίδιο και τώρα, με την απελευθέρωσή τους.

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας οικονομικός πόλεμος της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Είναι ένας πόλεμος που τραυματίζει βαθιά την οικονομία της γειτονικής χώρας και πλήττει την εικόνα του πανίσχυρου «σουλτάνου», λίγες εβδομάδες μετά την πανηγυρική επανεκλογή του με υπερεξουσίες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο τουλάχιστον διαρκεί η κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είναι αναγκασμένος να αναζητήσει συμμάχους.

Τη στήριξη αυτήν μπορεί να τη βρει στην Ευρώπη, αν και δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορούσε το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό και την κριτική στους χειρισμούς του στο εσωτερικό της χώρας. Γι’ αυτό και ικανοποίησε ένα αίτημα το οποίο είχε τεθεί όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Κομισιόν – και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, με παρεμβάσεις του ίδιου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ευρώπη και μουφτήδες

Με απλά λόγια, η παράταση της κράτησης -χωρίς κανένα στοιχείο στρατιωτικής κατασκοπείας- του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη δεν ήταν, πλέον, κάτι που εξυπηρετούσε τους σκοπούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πολλώ δε μάλλον όταν κατάλαβε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ήταν μία κίνηση εκτόνωσης των σχέσεων με την Ελλάδα -κατά συνέπεια και με την Ε.Ε.-, σε μια περίοδο αστάθειας στη γειτονική χώρα. Όχι, δεν θα σταματήσουν οι προκλήσεις στο Αιγαίο και οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, όμως αυτά ήταν καθημερινότητα και πριν από τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας.

Βέβαια, θα ήταν μάλλον ουτοπικό να πιστέψει κανείς ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έπαιρνε το «δωράκι» του. Αυτό δεν είναι άλλο από το ζήτημα των μουφτήδων της Θράκης – ένα πάγιο τουρκικό αίτημα το οποίο μόλις λίγες ημέρες πριν από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ικανοποιήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, άνοιξε ο δρόμος για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δύο νόμιμων μουφτήδων της Ξάνθης και της Κομοτηνής – μια εξέλιξη που μπορεί να πέρασε στα ψιλά, όμως ενδεχομένως να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, με τους «ψευδομουφτήδες» -Σερίφ στη Ροδόπη και Μετέ στην Ξάνθη- να παίρνουν, πλέον, το πάνω χέρι. Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με τους Τούρκους να εμμένουν στο να εκλέγονται οι μουφτήδες με ψηφοφορία (συνιστά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης) και να μη διορίζονται από το ελληνικό κράτος.

«Πήραμε δυο αθώους στρατιωτικούς και παραδώσαμε τη Θράκη. Ο Ερντογάν βάζει, πλέον, το χέρι του στη Θράκη, εκλέγοντας τους αρεστούς του μουφτήδες», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Είδανε στην Τουρκία ότι δεν μπορούν να πάρουν τους οκτώ και συμφωνήθηκε, τελικά, να πάρουν τις μουφτείες. Ο κ. Τσίπρας είναι το αγαπημένο παιδί της Αμερικής. Είναι χαρμόσυνο το γεγονός ότι οι δύο αξιωματικοί μας είναι στο σπίτι τους, αλλά, για να γίνει αυτό, παραδώσαμε τη Θράκη και αυτό θα φανεί εν καιρώ», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Η απαίτηση και το γήπεδο

«Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους ανθρώπους που μας στήριξαν, εμάς και τις οικογένειές μας. Χρόνια πολλά σε όλους». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη στους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ο νεαρός Έλληνας αξιωματικός, παρά τη συγκίνηση που ήταν αποτυπωμένη στα μάτια του, δεν επέτρεψε στον εαυτό του να λυγίσει. Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας είδε και μια ιστορία-δείγμα του θάρρους που επέδειξε.

Παρότι κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει πόσο θα κρατηθούν στις τουρκικές φυλακές, ο ίδιος είχε ζητήσει από τη μητέρα του να μην παρακαλέσει κανέναν -και με κανέναν τρόπο- για την αποφυλάκισή του. Όταν, μάλιστα, πολιτικός της κεντρικής πολιτικής σκηνής συναντήθηκε με τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών μας στην Ορεστιάδα, προτείνοντας στις δύο μητέρες να στείλουν επιστολή στην Εμινέ Ερντογάν, απευθυνόμενες ως μάνα προς μάνα, η κυρία Μητρετώδη ήταν κάθετη: «Ο γιος μου μού είπε να μην παρακαλέσω κανέναν». Και η συζήτηση έκλεισε.

Όσον αφορά στον λοχία Κούκλατζη, αυτός απέφυγε να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Προτεραιότητά του ήταν να βρεθεί στο σπίτι της αδελφής του, στη Θεσσαλονίκη, και να δει από κοντά το νεογέννητο ανιψάκι του. Όπως μαθαίνουμε, πάντως, σύντομα θα βρεθεί στην Αθήνα. Ο λόγος; Η αγαπημένη του ομάδα, η ΑΕΚ, την οποία θέλει να δει από κοντά στο γήπεδο. Μάλιστα, τον Απρίλιο, μετά το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0, οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» ετοίμασαν μια φανέλα με τις υπογραφές τους και στην έστειλαν στον Έλληνα στρατιωτικό, που κρατούνταν στις Φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.