Σάλος με βιομηχανία Monsanto: Ποιο δημοφιλές στην Ελλάδα ζιζανιοκτόνο αποδείχτηκε καρκινογόνο, κίνδυνος με…

Ποιο ζιζανιοκτόνο της Monsanto αποδείχτηκε καρκινογόνο;

Ήξεραν αλλά σιωπούσαν … Χρειάστηκε να προσφύγει ένας αγρότης στη δικαιοσύνη για να έρθει στο φως η ολέθρια συνέπεια του σκευάσματος με το όποιο ψέκαζε επί δεκαετίες και τον… καταδίκασε σε αργό θάνατο,αφού πάσχει από καρκίνο και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

Σε βάρος της Monsanto, η οποία μόλις εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer, είχε προσφύγει ο Ντιγουέιν Τζόνσον, ενοχοποιώντας το προιόν Roundup.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν χθες, 10/8 τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto, να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος του ενάγοντα, αμερικανού κηπουρού.

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον ο οποίος ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας όχι μόνο οτι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο, αλλά και ως η Monsanto, είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ’ όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους και άσκησε έφεση σε βάρος της απόφασης.

«Θα συνεχίσουμε να υπερσπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», υποστήριξε η Monsanto.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες διαδικασίες σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικούς βαθμούς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.