Μυρσίνη Ζορμπά: Ποια η νέα Υπουργός Πολιτισμού. Βιογραφικό

Ποια η νέα Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά;

Η Μυρσίνη Ζορμπά είναι το πρόσωπο διαδέχεται τη Λυδία Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού, αποτελώντας ένα από τα πρόσωπα του ανασχηματισμού που σηματοδοτούν το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Αθήνας, το 1972.

Η Μυρσίνη Ζορμπά ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Ρώμης με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης (1973-75), και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1990).

Η Μυρσίνη Ζορμπά εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων. Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού (1993), διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και ευρωβουλευτής (2000-2004). Δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (1992-1995 και 2005-2007).

Από το 2006 η Μυρσίνη Ζορμπά διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ.

Στη διάρκεια της θητείας της η Μυρσίνη Ζορμπά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές επιτροπές και δίκτυα, ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του οποίου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος. Το 2008-9 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου. Είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής. Βιβλία της είναι: Η κρατική πολιτική για το βιβλίο, Οδυσσέας, 1995, Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες, Οδυσσέας, 2004.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.