Capital controls στην Τουρκία: Ποιο το πρώτο σκληρό μέτρο. Χαστούκι Τραμπ

Ποιο το πρώτο μέτρο που προαναγγέλλει τα capital controls στην Τουρκία;

Ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls βρίσκεται η Τουρκία καθώς, όπως έγινε γνωστό, απαγορεύτηκαν οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Αμέσως ο Ρ.Τ.Ερντογάν κάλεσε τον Β.Πούτιν ζητώντας του βοήθεια ενώ επιτέθηκε ξανά στις ΗΠΑ μετά το «φονικό” για την τουρκική οικονομία, κτύπημα Ν.Τραμπ.

Γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό πως οι τουρκικές τράπεζες διέκοψαν τις συναλλαγές των καταθετών τους μέσω κινητού τηλεφώνου, την ώρα που η τουρκική λίρα κατέρρεε και η ισοτιμία της με το δολάριο και το ευρώ διαμορφωνόταν νωρίς το απόγευμα στο -20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που επιχειρούν να κάνουν οι πολίτες της Τουρκίας μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, βγάζει ένδειξη μηνύματος λάθους (error).

Η κατάρρευση άρχισε στις 12.00 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή για να ενταχθεί ο ρυθμός κατρακύλας του τουρκικού νομίσματος αμέσως μετά το μεσημέρι και αφού δημοσιοποιήθηκε μέσω Twitter η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς στα εισαγόμενα τουρκικά προϊόντα.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 19% έναντι του δολαρίου εντός της ημέρας μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί αύξησης των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Περικοπές στην Τουρκία

Ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε περικοπές ύψους 35 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 5,6 δισ. δολαρίων) στον δημόσιο τομέα, τόσο μέσω περιστολής δαπανών όσο και μέσω αυξημένων εσόδων, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές και να δημιουργήσει συνθήκες στήριξης της τουρκικής λίρας.

Η Τουρκία θα υιοθετήσει μια νέα οικονομική προσέγγιση υπό τη νέα της προεδρία, μία που θα είναι βιώσιμη και θα βασίζεται σε μία «νοοτροπία στρατηγικής», δήλωσε ο κ. Αλμπαϊράκ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει και να γίνει μια οικονομία ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου.

Επιπλέον, σημείωνε πως η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη, τόνισε ότι έχει υιοθετήσει μια πολύ ευαίσθητη ρητορική σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και την κεντρική τράπεζα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου οικονομικού μοντέλου της κυβέρνησης, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει μια στρατηγική περίοδος, κατά την οποία θα γίνουν βήματα για τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει ένας «μετασχηματισμός» στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη φορολόγηση.

Ωστόσο, τα σχόλιά του δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία στις 15:40 κινείτο στις 6,1 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.