Συναγερμός για εκλογές τον Φεβρουάριο: Γιατί στήνουν νωρίτερα τις κάλπες. Τι τρέχουν να προλάβουν

Ποιο το νέο σενάριο για εκλογές τον Φεβρουάριο;

Σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό τον Φεβρουάριο έχουν έλθει στο προσκήνιο καθώς η απόφαση των εταίρων έναντι του ελληνικού αιτήματος για μη περικοπή των συντάξεων καθυστερεί.

Οπως δήλωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος η λήψη των αποφάσεων για το κατά πόσον θα εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019 μετατίθεται για το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός για το 2019.

Σύμφωνα με συζητήσεις που κατά πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως δημοσιεύει και η Καθημερινή, η ετυμηγορία των Βρυξελλών για τις συντάξεις ανεξάρτητα αν είναι θετική ή αρνητική μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής των εξελίξεων.

Εάν οι περικοπές αποτραπούν, η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει ενόψει του Φεβρουαρίου μια πολιτική νίκη ενώ παράλληλα θα έχει προχωρήσει και στη διανομή του υπερπλεονάσματος του 2018 οπότε θα προσέλθει στις εκλογές με δύο ισχυρά όπλα.

Στον αντίποδα εάν οι εταίροι επιμείνουν στην εφαρμογή του μέτρου η χώρα μπορεί να οδηγηθεί στις κάλπες μέσα από ένα σκηνικό ρήξης.

Σημειώνεται πως εάν ο κ Τσίπρας το αποφασίσει το πιθανότερο είναι ότι θα έχει τον χρόνο για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ακόμη και εάν οι εκλογές διεξαχθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Χωρίς Ελλάδα η επίσημη ατζέντα του Eurogroup Οκτωβρίου

Όπως επισήμανε εχθές ο κοινοτικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των ελληνικών προτάσεων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Να σημειωθεί πάντως ότι την ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup 1 Οκτωβρίου, κατατίθεται και το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, οπότε αποκλείεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μην κληθεί από τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη να αποδείξει ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για επίτευξη υπερπλεονασμάτων και ύπαρξης ασφαλούς δημοσιονομικού χώρου για «παροχές» και διόρθωση αδικιών φέτος και το 2019, στηρίζονται και από τα νούμερα.

Η επόμενη σημαντική «κατάθεση» στοιχείων από ελληνικής πλευράς πρέπει να γίνει στις 15/10, όταν θα σταλεί στην Κομισιόν το προσχέδιο με τη «μορφή» του αιτήματος ένταξης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Ντράγκι: H EKT δεν θα ξαναμιλήσει για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις

Η ΕΚΤ δεν έχει πλέον κανένα λόγο όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή Oικονομικών και Nομισματικών Yποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, εάν η ΕΚΤ επιμένει στη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε τα εξής: «Η ΕΚΤ, σε πρόσφατη εξέτασή της για τη συμμετοχή της στα προγράμματα διάσωσης, κατέληξε στο ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.»

» Αυτό σημαίνει ότι θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική πτυχή της οικονομίας.»

» Οπότε η ΕΚΤ δεν θα πει τίποτε άλλο πλέον, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις , ούτε για τίποτα από τα ζητήματα για τα οποία τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ είχε κάποιο λόγο, ως μικρός εταίρος-θεσμός».

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δική της επίσημη εκτίμηση για τα προγράμματα διάσωσης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, τόνισε ακόμη ο Μ.Ντράγκι όταν ρωτήθηκε για μελέτη της ΕΚΤ που κατηγορεί την κεντρική ευρωτράπεζα για λανθασμένους υπολογισμούς που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία.

Ειδικά δε για τη μελέτη, ο κ. Ντράγκι απάντησε στον Νότη Μαριά ότι αυτή δεν αποτελεί «επίσημη θέση της ΕΚΤ, καθώς δεσμεύει μόνο τους συγγραφείς της».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.