Βόμβα με εκλογές 2019: Πότε θα γίνουν τελικά, τι αποκαλύπτουν πηγαδάκια Τσίπρα “Θα γίνουν τον…”

Πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές το 2019;

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει, σε κάθε ευκαιρία, να τονίζει ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας, το σενάριο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες.

Ο Πρωθυπουργός έχει μια σειρά από προβλήματα να λύσει πριν καταλήξει στην ημερομηνία των εκλογών. Ο τρόπος με τον οποίον θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά, μάλιστα, θα κρίνει εν πολλοίς και τις τελικές του αποφάσεις. Άλλωστε, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο σκέψης του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις «εκτός του κουτιού» ενώ αρέσκεται να φτάνει το πράγμα στο παρά πέντε πριν καταλήξει. Έτσι, μάλλον, έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών στις αρχές του 2019 και αφού πρώτα βάλει κάτω όλα τα δεδομένα και ακούσει όλες τις εισηγήσεις.

Οι εισηγήσεις για τις αρχές του χρόνου
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να προηγηθούν των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών. Σημειώνουν ότι ο χαρακτήρας των δύο προγραμματισμένων εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου μπορεί να δημιουργήσει νίκη με μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας γεγονός που να καθιστά δύσκολη την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουν το παράδειγμα των Καραμανλή και Σαμαρά το 2009 και 2014 και υπογραμμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει και ένα πρόσθετο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου. Με λίγα λόγια, όσοι προτρέπουν τον Πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές πριν ή το αργότερο μαζί με αυτές του Μαΐου φοβούνται ότι στο τέλος της άνοιξης είναι πιθανό η κυβέρνηση να δείχνει εικόνα πλήρους αποσύνθεσης και αδυναμίας διακυβέρνησης της χώρας γεγονός που θα της στοιχίσει πολύ όταν τελικά διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θεωρούν ότι στις αρχές του χρόνου οι πολίτες θα έχουν πιο νωπά στη μνήμη τους τα θετικά μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την πρώτη του χρόνου. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι όσο περνά ο καιρός είναι πιθανόν το αφήγημα της ανάκαμψης της οικονομίας είναι πιθανόν να κλονίζεται καθώς η Ελλάδα θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ιταλία ενώ και η αδυναμία εξόδου της χώρας στις αγορές θα δώσει «πατήματα» στη Νέα Δημοκρατία.

Οι Πρέσπες και η Εκκλησία
‘Ένα ακόμα θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να κυρώσει τη Συμφωνία πριν τον Μάρτιο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το πιθανότερο σενάριο θέλει την κύρωση να γίνεται στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αυτή θα είναι και η ημερομηνία λήξης της κυβέρνησης με την παρούσα μορφή καθώς ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από αυτήν. Παραμένει βέβαια το ερώτημα πόσοι και ποιοι από τους υπουργούς των ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν τον Πρόεδρο του κόμματος, όμως σε κάθε περίπτωση τότε ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να προχωρήσει σε κάποιου είδους ανασχηματισμό.

Η κυβέρνηση θέλει να επενδύσει στη Συμφωνία των Πρεσπών με στόχο αφενός ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανιστεί ως ο πολιτικός ηγέτης που έχει την ικανότητα να λύνει χρόνια γεωπολιτικά προβλήματα ενώ θα ανεβάσει και τις μετοχές του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που θα του είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο προεκλογικά. Παράλληλα, το πολιτικό διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ θα του επιτρέψει να προβεί σε νέα ανοίγματα στην κεντροαριστερά, κάτι που θα πιέσει και πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής.

Τέλος, από το κάδρο δεν πρέπει να βγαίνουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο με την Εκκλησία. Αν ο Πρωθυπουργός δει πεδίο συνεννόησης με την Ιεραρχία έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσει με τη συμφωνία, ακόμα και αν χρειαστεί να κάνει μικρούς συμβιβασμούς στο ζήτημα της μισθοδοσίας. Αν καταλάβει όμως ότι οι αντιδράσεις στον χώρο της Εκκλησίας δεν κάμπτονται θα ρίξει τη συμφωνία στις καλένδες και θα προχωρήσει χωρίς νέες εντάσεις στον προεκλογικό του σχεδιασμό.

Αυτά τα δεδομένα θα κληθεί να εξετάσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις για το πότε θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, είναι πιθανόν ο Πρωθυπουργός να λάβει τις τελικές του αποφάσεις μέσα στην περίοδο των γιορτών κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.