Δύσκολες ώρες για τον Απόστολο Βακάκη, Mr Jumbo: Ποιες Τράπεζες μπλέκονται στο σκάνδαλο, εξελίξεις

Ποιες τράπεζες μπλέκονται στο σκάνδαλο Jumbo;

«Ο μικρομέτοχος, τέως αναπληρωτής Αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ήταν μόνον αγορανομικός υπεύθυνος της εταιρείας και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές της με τις δημόσιες υπηρεσίες, αρχές, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εταιρείες παροχής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ύδατος κλπ. Jumbo.

Δεν είχε απολύτως κανένα δικαίωμα εντολής ή υπογραφής σε θέματα εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας της εταιρείας και δεν έχει χρησιμοποιήσει μέσα πληρωμών της εταιρείας για τις προσωπικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες», επαναλαμβάνει η διοίκηση της εταιρείας Jumbo σε συνέχεια σημερινών δημοσιευμάτων του Τύπου κι ενώ η υπόθεση πωλήσεων ακινήτων σε κινέζους επενδυτές με την εμπλοκή του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, η διοίκηση της Jumbo με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, διάψευσε ρητά και κατηγορηματικά, ως «αναληθή και αβάσιμα, δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου».

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Jumbo επισημαίνει ότι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου σε όσες ελάχιστες περιπτώσεις έχει εκπροσωπήσει την εταιρεία, πάντοτε είχε λάβει από το Διοικητικό Συμβούλιο ειδική εξουσιοδότηση με συγκεκριμένη εντολή. «Ακριβώς λόγω της ιδιότητας του ως αγορανομικώς υπευθύνου της εταιρείας τα τελευταία χρόνια δεν ταξίδευε στην Κίνα», προσθέτει η εταιρεία.

Η εταιρεία, όπως αναφέρει, « δεν είχε γνώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Παπαευαγγέλου και μελών της οικογενείας του στο real estate μέσω εταιρειών του. Τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονταν σε προσωπικές αγορές ακινήτων όχι σε επιχειρηματική δραστηριότητα ή εταιρείες συμφερόντων του. Πολύ περισσότερο δεν υπήρχε καμία μομφή ή υπόνοια παράτυπης -πολλώ δε μάλλον- παράνομης δραστηριότητας.

Στις 29/10/2018 όταν τέθηκε υπόψη μας δημοσίευμα περί ενδεχόμενης εμπλοκής του σε παράτυπη ή παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα ζητήθηκε άμεσα η παραίτησή του για λόγους ηθικής τάξεως και υποβλήθηκε αυθημερόν, ενώ έγινε τυπικά δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας την 31/10/2018 με την επιστροφή του Προέδρου αυτού από το εξωτερικό.

Η JUMBO AEE δεν έχει συνεργαστεί με την B.W. Binswager Evaluation Services Ltd. καθώς και με καμία άλλη εταιρεία από όσες εμφανίζονται σε σημερινά δημοσιεύματα ως εταιρείες συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου και μελών της οικογενείας του.

Περαιτέρω διευκρινίζουμε ότι η εταιρεία με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα θεωρεί ως εύλογη αξία των ακινήτων της την τιμή κτήσης τους και δεν έχει ζητήσει εκτιμήσεις αυτών.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων της JUMBO AEE ελέγχεται από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών εγνωσμένου κύρους και αξιοπιστίας Grant Thornton αποκλείοντας οποιαδήποτε πιθανότητα διενέργειας μη νόμιμων συναλλαγών.»

Νωρίτερα, η εταιρεία Destiny Επενδυτική, συμφερόντων του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα για τις δραστηριότητές του με Κινέζους επενδυτές. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζει ότι «τις τελευταίες ημέρες η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται μέσω διαφόρων ΜΜΕ από σωρεία αναληθών πληροφοριών και εμπαθών σχολίων για τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη. Πέραν της άγνοιας του αντικειμένου, προφανής στόχος για ορισμένους, είναι αφενός η δημιουργία σύγχυσης στην κοινή γνώμη και αφετέρου να πληγεί το κύρος της Destiny Επενδυτική, των εργαζομένων της και του ιδιοκτήτη της κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου».

Η Destiny Επενδυτική επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση ότι «έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της, σύμφωνα με το σκοπό σύστασης και χορήγησης Golden Visa σε υπηκόους τρίτων χωρών, όπως περιγράφεται στο σχετικό νόμο του υπουργείου Εξωτερικών».

Επίσης, επισημαίνεται ότι συνεργάζεται από την πρώτη ημέρα σύστασης της με δυο επίσημα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, σεβόμενη πλήρως τους κανονισμούς λειτουργίας τους και έχοντας πάντα εξασφαλίσει έγγραφες εγκρίσεις χρήσης χρηματοπιστωτικών εργαλείων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Ειδικότερα, η χρήση των POS ήταν καθ΄ όλα νόμιμη και η κάθε συναλλαγή μέσω αυτών ήταν για νόμιμη αιτία και τελούσε υπό πλήρη διαφάνεια και έγκριση».

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η Destiny Επενδυτική «αποτελεί ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και ουδόλως σχετίζεται με την εταιρεία Jumbo -της οποίας υπήρξε αντιπρόεδρος επί σειρά ετών- πολλώ δε μάλλον υπήρξε συναλλαγή μέσω αυτής ή για λογαριασμό της».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα των κινεζικών αρχών, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS (τραπεζικές κάρτες).

Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη.

Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας. Το πρόγραμμα αυτό, παρέχει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς, εφόσον αγοράσουν ακίνητο (δηλαδή πραγματοποιήσουν επένδυση στην Ελλάδα) αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, να κατοχυρώσουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια.

Ακόμα, έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.