Έξυπνος ο Σκλαβενίτης: Ποια πασίγνωστη βιομηχανία σώζει από χρεοκοπία, πού αποσκοπεί

Ποια βιομηχανία σώζει από τη χρεοκοπία ο Σκλαβενίτης;

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην αγορά ζάχαρης και μελάσσας από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχουν εκφράσει οι εταιρείες Σκλαβενίτης και ΖΑΝΑΕ, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές κοντά στην χειμαζόμενη βιομηχανία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αυτό θα δώσει μικρή ανάσα στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σκλαβενίτης ενδιαφέρεται για την αγορά 3.000-4.000 τόνων ζάχαρης ενώ η ΖΑΝΑΕ για την αγορά μελάσας αξίας 400.000 ευρώ.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν ζάχαρη από την εταιρεία, ωστόσο στο παρελθόν και ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είχαν την πρόθεση να πληρώσουν άμεσα τις ποσότητες ζάχαρης και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία της ΕΒΖ προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις της προς τους τευτλοπαραγωγούς και άλλους πιστωτές, κάτι τέτοιο δεν τελεσφόρησε διότι είχαν επιλεγεί άλλες λύσεις, όπως η χρηματοδότηση της μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.

Την ίδια ώρα, σε καταγγελία της εμπορικής συμφωνίας, που είχε υπογράψει με την Innovation Brain στις αρχές Αυγούστου, προχώρησε η ΕΒΖ. Με αυτή την κίνηση κλείνει και τυπικά το κεφάλαιο της Innovation Brain για τη χειμαζόμενη βιομηχανία.

Είχε προηγηθεί η μη κατάθεση δεσμευτικής πρότασης από το fund και η απροθυμία του τελευταίου να καταβάλει ενδιάμεση χρηματοδότηση 2-3 εκατ. ευρώ. Το fund είχε απαιτήσει να λάβει επιτόκιο 8,5% και εγγυήσεις από τη δραστηριότητα της Σερβίας προκειμένου να δώσει ζεστό χρήμα στην εταιρεία.

Με τον χρόνο να πιέζει και την προστασία από τους πιστωτές που έχει λάβει η βιομηχανία από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με βάση την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, να εκπνέει στις αρχές του 2019, η διοίκηση της και η Κυβέρνηση αναζητά εκ νέου λύση και επενδυτή.

Άσκηση ιδιαίτερα δύσκολη όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης της εταιρείας ο χρόνος της οποίας, όπως και τα αποθέματά ζάχαρης της, τελειώνει. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι κοντά στην εταιρεία που υποστηρίζουν ότι θα υπάρχουν νέα και λύση πριν την εκπνοή του έτους.

Την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η Pillarstone επανήλθε με νέα πρόταση, η Royal Sugar του επιχειρηματία Καραθανάση παραμένει αλλά ενδιαφέρεται μόνο για το εργοστάσιο των Σερρών ενώ δύο ακόμη funds, φέρεται να κοιτάζουν τη χειμαζόμενη βιομηχανία.

Σήμερα η ΕΒΖ έχει άνοιγμα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ προς τους τελευτλοπαραγωγούς, οφείλει 3 μήνες δεδουλευμένα στους εργαζόμενούς της και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ξεπερνούν πλέον, τα 230 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι ετοιμάζουν Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος, LIDL, My Market για να επικρατήσουν στη μάχη των σούπερ μάρκετ.