ALPHA, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank: Αποτελέσματα εννεαμήνου. Ποια καλπάζει, ποια βουλιάζει

Ποια είναι τα αποτελέσματα του πρώτου 9μηνου για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ALPHA Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank;

Καθαρά κέρδη ύψους 209 εκατ. ευρώ πέτυχαν οι τέσσερις τράπεζες (Alpha bank, Eθνική, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) εμφανίζοντας μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPE’S.

Αν και κάθε μια τράπεζα διαθέτει διαφορετικά περιθώρια αντιμετώπισης των προβλημάτων εκτιμάται ότι εάν επιλεγεί ένα σχέδιο για την μείωση τους, τότε οι τράπεζες όχι μόνο θα επιτύχουν τους στόχους, αλλά και θα τους υπερβούν σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα είναι καλύτερα για Alpha Bank και Eurobank, ενώ περισσότερο προβληματισμένες πρέπει να είναι Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική, όπως αναλύεται παρακάτω.

Το σχέδιο της ΤτΕ, το ιταλικό μοντέλο μείωσης, αλλά και η ευρωπαϊκή πρόταση αποτελούν επιλογές. Ο επόπτης μαζί με τις τράπεζες χρειάζεται να επιλέξει άμεσα ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και η αμφισβήτηση από ορισμένους ξένους επενδυτές.

ALPHA BANK: Υψηλά κεφάλαια

Τα υψηλότερα ενσώματα ίδια κεφάλαια απο όλες τις τράπεζες ύψους 7, 75 δισ. ευρώ συνεχίζει να διατηρεί η Alpha bank καθώς στο 9μηνο πραγματοποιήθηκε οριακή μείωση απο τα 7,85 δισ ευρώ. Ο Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 18,3%, αλλά η τράπεζα χρειάζεται να πάρει υψηλότερες προβλέψεις τα ερχόμενα τρίμηνα, έτσι ο Δείκτης αναμένεται να μειωθεί.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPE’S ετησίως έφθασε τα 4,4 δισ. ευρώ, αλλά η τράπεζα έχει χαμηλό δείκτη κάλυψης στο 47,3%.
Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 53,4 εκατ. ευρώ, ύστερα απο υψηλά έκτακτα έσοδα 398 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα αποτελέσματα του 9μηνου η Alpha bank ανακοίνωσε και την πώληση του πακέτου δανείων Jupiter, το οποίο αποτελεί ορόσημο για την αγορά καθώς από την τιμή προεξοφλείται ότι οι τιμές των ακινήτων θα πάνε καλύτερα για όλες τις τράπεζες. Η διοίκηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου κ. Βασίλη Ψάλτη θα επικεντρωθεί, κυρίως, στην πελατεία της ενω ήδη γίνονται βήματα στον τομέα του Digital banking.

EUROBANK : Προχώρησε έναντι του ανταγωνισμού – Σε χαμηλή τιμή η συμφωνία με την Grivalia

Με την συμφωνία συγχώνευσης και το σχήμα μείωσης των ΝPE’S η Eurobank προχώρησε ένα βήμα έναντι του ανταγωνισμού. Βεβαίως, η τιμή της συγχώνευσης με την Grivalia πραγματοποιείται σε χαμηλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης της Eurobank κι αυτo θα καταστήσει την μετοχή ακριβή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η συγχώνευση, όμως, με την Grivalia και το σχήμα με τα Νpe’s αποτρέπει οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου και αυτό προσελκύει επενδυτές.

Απο όλες, επίσης, τις τράπεζες η Eurobank ανακοίνωσε αναλυτικά πόσο θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για τα επόμενα χρόνια δίνοντας τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τον επόπτη. Συγκεκριμένα, απο τα 15, 3 δισ. ευρώ το, 2018, το 2019 θα μειωθούν σε 10,6 δισ. ευρώ το 2019 και 7,8 δισ. το 2019. Η Eurobank μείωσε τα NPE’ S κατά 1,3 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και κατά 4,2 δισ. ευρω στο 9μηνο, ενω ο Δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις ανέρχεται σε 53,7%, αλλά στα στεγαστικά απαιτείται μεγαλύτερη κάλυψη καθώς κινείται στο 41,9%. Οι προβλέψεις τις οποίες εμφάνισε η Eurobank ανήλθαν σε 176 εκατ. ευρώ εμφάνισε για το 9μηνο. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 4,84 δισ.ευρώ ενω ο Δείκτης κεφαλαίου CET-1 μειώθηκε στο 14,6% απο 14,8%.

Τράπεζα Πειραιώς: Προς πώληση δανείων μαζι με ομολογιακό

Η επιλογή της διοίκησης να μην πληρώσει τους τόκους ενίσχυσε τα κεφάλαια, ωστόσο η τράπεζα θα οδηγηθεί σε ενίσχυση έως 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού που θα συνδυαστεί με πώληση NPE’S. Tα καθαρά κέρδη 9μηνου ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο τριμήνου έφθασαν τα 94 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα μείωσε τα NPE’S κατά 4,3 δισ. ευρω. Η Tράπεζα Πειραιώς υπέβαλλε στον επόπτη SSM τους επιχειρησιακούς της στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μέχρι το 2021. Ο στόχος για τα ΝPE έχει οριστεί στα 13 δισ. ευρώ που υπονοεί μια συνολική μείωση κατά 14 δισ. ευρώ. έναντι του Σεπτεμβρίου 2018. Η τράπεζα διαθέτει συνολικά δάνεια προ απομειώσεων και προσαρμογών ύψους 52,7 δισ. ευρώ.

Εθνική τράπεζα : Διαθέτει περιθώρια για προβλέψεις

Τον υψηλότερο Δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων 59,8% εμφανίζει η Εθνική τράπεζα η οποία διαθέτει αρκετά περιθώρια για να λάβει προβλέψεις στα επόμενα τρίμηνα. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική τράπεζα μπορεί να ειπωθεί ως γενικό συμπέρασμα ότι ο όμιλος εμφάνισε οριακή βελτίωση καθώς το γ΄ τρίμηνο ήταν οριακά καλύτερο από το β΄ τρίμηνο.

Τα προ προβλέψεων έσοδα βελτιώθηκαν, ωστόσο καταγράφεται αδυναμία στα κεφάλαια της τράπεζας στα 4,5 δισεκ. ευρώ.Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα Τα κέρδη ανήλθαν σε 36 εκατ σε ενοποιημένη βάση στο 9μηνο του 2018 στην Εθνική εκ των οποίων 17 εκατ κέρδη στο γ΄ τρίμηνο 2018.Η Ελλάδα εμφάνισε κέρδη 19 εκατ στο 9μηνο του 2018 και από το εξωτερικό πέτυχε κέρδη 17 εκατ ευρώ.Με όρους PPI δηλαδή προ προβλέψεων έσοδα διαμορφώθηκαν στο γ΄ τρίμηνο 2018 στα 97 εκατ από 81 εκατ στο β΄ τρίμηνο.

Διαβάστε ποια η πρόσφατη δυσάρεστη έκπληξη για τις τέσσερις τράπεζες ALPHA, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.