Καταρρέουν Πειραιώς, ALPHA, Eurobank, Εθνική: Ποια βουλιάζει πιο γρήγορα

Γιατί καταρρέουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών Πειραιώς, ALPHA, Eurobank, Εθνική; Ποιες βουλιάζουν περισσότερο;

Παρά το ράλι που σημείωσαν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών λίγο μετά την έναρξη του νέου έτους, και το οποίο ξεπέρασε το 10% (από 3/1 έως 9/1) φέρνοντας έτσι τον κλαδικό δείκτη στις 470 μονάδες, στις τελευταίες συνεδριάσεις δέχθηκαν νέο “σφυροκόπημα”, με αποκορύφωμα τη χθεσινή μέρα, εξαιτίας τόσο των πολτικών εξελίξεων όσο και των νέων αυστηρότερων κανόνων για τα κόκκινα δάνεια τους οποίους θα προωθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη το τελευταίο 5θήμερο αγγίζει το 15,5% φλερτάροντας και πάλι με τα ιστορικά χαμηλά, ενώ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για Εθνική και Alpha.

Η Alpha Bank σημειώνει απώλειες της τάξης του 16%, την Εθνική να έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 17%, την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται σε ιστορικά χαμηλά και να έχει υποχωρήσει 13% και την Eurobank να καταγράφει πτώση 8%.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν ήδη βιώσει ένα καταστροφικό 2018 όπου οι απώλειες 12μήνου πλέον αγγίζουν ακόμα και το 80% για την Πειραιώς, το 70% για την Εθνική και το 43% και 47% για τις Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα.

Οι σημαντικές απώλειες των προηγούμενων ημερών οδηγούν σήμερα τον κλάδο σε τεχνική αντίδραση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι πιέσεις τελείωσαν, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Άλλωστε αυτό υποδηλώνουν και οι πρόσφατες εκθέσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων.

Οι αναλυτές είχαν ήδη προειδοποιήσει για ένα έτος – φωτιά για την Ελλάδα το 2019, επισημαίνοντας πως οι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα είναι οι εκλογές και η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου. Άλλωστε και η S&P στην τελευταία ανάλυσή της τόνισε πως οι κάλπες και οι τράπεζες αποτελούν “κλειδιά” για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα σχέδια που πρότειναν τόσο το ΤΧΣ όσο και η ΤτΕ για την αχίλλειο πτέρνα του κλάδου, τα κόκκινα δάνεια, είχαν δημιουργήσει προσδοκίες πως κάτι έχει αρχίσει και κινείται προς την κατεύθυνση του κατευνασμού των ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα για καθυστέρηση (“πάγωμα” το χαρακτηρίζουν) της προώθησης αυτών των σχεδίων, γεγονός που οφείλεται τόσο στη δομή τους η οποία εμφανίζει κάποια κενά, όσο και στις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες ενδέχεται να τα υπονομεύσουν με τον χρόνο των εκλογών να θεωρείται καθοριστικός και για τον κλάδο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και η Continuum Economics, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα λόγω της ευάλωτης πλειοψηφίας της κυβέρνησης η οποία και στηρίζεται στη βοήθεια των ψήφων βουλευτών των ΑΝΕΛ, θα υπονομεύσει τα τρέχοντα σχέδια θωράκισης των ελληνικών τραπεζών από τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και όποια λύση και αν προκριθεί από ΤΧΣ ή Τράπεζα Ελλάδος, το ζητούμενο είναι να αρχίσει να υλοποιείται ώστε να ελεγχθούν τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις με ζητούμενο να αποφευχθεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως άλλωστε επεσήμανε σήμερα σε ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είναι αναγκαίο να δοθεί άμεση λύση για την μείωση των κόκκινων δανείων, τονίζοντας πως η εκκρεμότητα αυτή τρομάζει τις αγορές.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, με δεδομένη την αυξημένη αβεβαιότητα, οι αποφάσεις για την οικονομία αναστέλλονται, οι αποκρατικοποιήσεις μετατίθενται χρονικά, η έξοδος στις αγορές δύσκολα μπορεί να αποτολμηθεί, οι τράπεζες δυσχεραίνονται στους σχεδιασμούς τους σε σχέση με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια και την επάνοδο σε θετική πιστωτική επέκταση. Γενικότερα, επομένως, η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα δεν μπορεί να δρομολογηθεί.

Στο παραπάνω εμπόδιο το οποίο φαίνεται να στήνεται στην αντιμετώπιση των NPEs, χθες ήρθε ένα νέο το οποίο ακούει στο όνομα της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι θα υποχρεώσει όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανόμενων των ελληνικών, ξεκινώντας από φέτος και σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών, να καλύψουν πλήρως τις προβλέψεις όλων των κόκκινων δανείων, παλαιών και νέων. Ουσιαστικά ζητά 100% κάλυψη από το 50% που διαθέτουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό προκάλεσε χθες ισχυρούς κραδασμούς στους τραπεζικούς τίτλους, που ακολούθησαν τα βήματα των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες βαρύνονται και αυτές με υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων. Αξίζει να σημειώσουμε πως στα τέλη του μήνα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με τον νέο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, στη Φραγκφούρτη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.