Συμφωνία των Πρεσπών: Έκλεισαν οι 152. Ποιοι είναι οι νέοι πρόθυμοι, χαμός σε ΚΙΝΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ

Ποιοι 152 θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών;

Κερδίζει το στοίχημα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας, αφού στους «πρόθυμους» της ψήφου εμπιστοσύνης προστίθενται τώρα και τρεις -πιθανότατα- βουλευτές από το Ποτάμι και ίσως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, που θα στηρίξουν τον συμβιβασμό με τα Σκόπια.

Ανάλογα με τις διαρροές που θα υπάρξουν από την πλειοψηφία των 151 «προθύμων» αλλά και την αποχή την οποία θα επιλέξουν ίσως κάποιοι από το Ποτάμι (όπως ο Σπύρος Λυκούδης), τα «ναι» στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να φθάσουν τα 152, ενδεχομένως και τα 153 (αν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κινηθεί και αυτός προς το «ναι»), κάτι που φυσικά θα ερμηνευτεί από τον πρωθυπουργό ως «πράσινο φως» για να συνεχίσει απτόητος την κυβερνητική του θητεία.

Να συνεχίσει απτόητος τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ψήφου εμπιστοσύνης χαρακτηρίζεται «κουρελού» από την αντιπολίτευση, αφού στηρίζεται σε βουλευτές προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ, την Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, ενώ για την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών προσμετρώνται και οι ψήφοι της ομάδας του Σταύρου Θεοδωράκη, που καταψήφισε την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Η εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, όποτε και αν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να το καθυστερεί επιμένοντας ότι πρέπει να προηγηθεί δημόσιος διάλογος -και το Μαξίμου προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα- αναμένεται να προκαλέσει σεισμούς και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ.

Τα κουκιά της ψηφοφορίας

Η κάλπη για τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να επιφυλάξει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αλλά το αποτέλεσμα μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σίγουρα η πλειοψηφία θα υπερβεί τον μαγικό αριθμό των 151 που προσδοκά η κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία να έχει αυξημένη νομιμοποίηση, αλλά και για να την εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσιπρας στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Από τους 151 που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύνης, μάλλον θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον Κώστα Ζουράρι, που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, και πιθανώς και τον Βασίλη Κόκκαλη που διεγράφη από τους ΑΝΕΛ. Ψήφισε μεν στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει τη Συμφωνία.

Είμαστε έτσι στους 149. Αν προστεθούν οι ψήφοι του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι -όπως όλα δείχνουν- φθάνουμε και πάλι στους 151. Αν προστεθεί και η ψήφος του Σπύρου Λυκούδη, πάμε στους 152. Ενώ αν ψηφίσει «ναι» και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, φθάνουμε τους 153.

Να σημειωθεί πάντως ότι από το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού έλειπε ο Σπύρος Λυκούδης και οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να επιλέγει την αποχή, έστω κι αν βλέπει θετικά και αυτός τη Συμφωνία.

Σφάζονται σε Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ

Η ψηφοφορία για τις Πρέσπες αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς, το λιγότερο και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ. Στο μεν Ποτάμι, αν και η τελική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ψήφος κατά συνείδηση χωρίς κομματική πειθαρχία, με την επισήμανση ότι δεν αποχωρεί κανείς από την ΚΟ, ο Γρηγόρης Ψαριανός είχε προαναγγείλει νωρίτερα την αποχώρησή του από το κόμμα, εφόσον το Ποτάμι ψηφίσει την Συμφωνία.

Αποχωρώ δήλωσε «αν το κόμμα αποφασίσει από δω και πέρα να κάνει τα ρεπό του Ζουράρι». Ακόμα και αν ο συμβιβασμός που επετεύχθη χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο για ψήφο κατά συνείδηση σώζει τα προσχήματα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι επιταχύνει τις εξελίξεις και οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμοιράς βρίσκονται πλέον στην πόρτα της εξόδου.

Την ίδια στιγμή στο ΚΙΝΑΛ μπορεί η Φώφη Γεννηματά να απέτρεψε μια μίνι ανταρσία του Δημ. Κρεμαστινού, αλλά παραμένει ο σκόπελος του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Ο Δημ. Κρεμαστινός έθεσε από νωρίς το ΚΙΝΑΛ σε επιφυλακή, καθώς δήλωσε στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει πει ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει δει ακόμα το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής».

Η δήλωσή του -αν και φυσικά γνωρίζει ότι η γραμμή της Φώφης Γεννηματά είναι όχι στην Συμφωνία- προκάλεσε αναταράξεις, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να δηλώνει ότι προκαλεί ζημιά.

«Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Τελικά ο Δημ. Κρεμαστινός αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να κάνει διορθωτική δήλωση ότι θα συμπαραταχθεί με την άποψη των συναδέλφων του, αλλά η ζημιά είχε γίνει και κυρίως δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που συνεργάζεται με το ΚΙΝΑΛ στα πλαίσια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικράτειας βλέπει θετικά την Συμφωνία των Πρεσπών και η θετική ψήφος του Σταύρου Θεοδωράκη σίγουρα θα τον επηρεάσει. Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να προειδοποίησε χθες στην συνέντευξή της στον ALPHA ότι σε περίπτωση θετικής ψήφου «θα υπάρξουν συνέπειες»… αλλά όλα θα κριθούν από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

Το πρόβλημα «Γιώργος Παπανδρέου»

Στα προβλήματα του ΚΙΝΑΛ προστίθεται και η βόμβα που μπορεί να σκάσει με τη δήλωση που αναμένεται του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου που τώρα είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ βλέπει θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες, την Συμφωνία των Πρεσπών και σε περίπτωση που το εκφράσει με δημόσια δήλωσή του, σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ενότητα του ΚΙΝΑΛ, αφού θα αμφισβητεί την γραμμή της Φώφης Γεννηματά. Μια πρώτη ένδειξη για τις θέσεις του ήταν η ανακοίνωση του κόμματός του για το θέμα με τις αφίσες στην Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, που στοχοποιούσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού που θα ψηφίσουν την Συμφωνία.

«Θα προδώσεις κι εσύ τη Μακεδονία μας;» ήταν το σλόγκαν στις αφίσες, που καταδικάστηκαν από τα περισσότερα κόμματα. Με αφορμή τις αφίσες το ΚΙΔΗΣΟ έβγαλε ανακοίνωση που τόνιζε ότι η «διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη», φράση που ερμηνεύτηκε ως έμμεση στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο στόχαστρο των υπερεθνικιστών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.