Τράπεζα Πειραιώς, ALPHA Bank: Αφόρητες πιέσεις. Γιατί κάποιοι σκοπίμως διαρρέουν ότι… Ποιος ο Paulson

Κρίσιμη περίοδος για Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. Γιατί δέχονται ισχυρές πιέσεις, ποιος ο άνθρωπος κλειδί Paulson και τι σημαίνει αυτό για τους καταθέτες;

Έντονη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα για συγχώνευση Τράπεζας Πειραιώς – Alpha Bank. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Σύμφωνα με το bankingnews.gr, οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank έχουν υποστεί μεγάλες πιέσεις και κατά ένα περίεργο τρόπο εμφανίζουν μια σχετικά εναρμονισμένη εικόνα… πτώσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς με ιστορικό χαμηλό 0,7230 ευρώ και προ reverse split 0,03615 ευρώ σημειώθηκε στις 21/12/2018 και σήμερα 27/12/2018 διαπραγματεύεται στα 0,77 ευρώ. Η Alpha Bank με ιστορικό χαμηλό 0,9490 ευρώ στις 11 Φεβρουαρίου 2016 βρίσκεται σήμερα 27/12/2018 στα 1,06 ευρώ δηλαδή κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank έχουν πλειστάκις φορές διαψεύσει σενάρια, φήμες για μεταξύ τους συγχώνευση. Η πραγματικότητα είναι ότι ο SSM έχει απορρίψει στην κυριολεξία, τα σενάρια συγχώνευσης μεταξύ των δύο τραπεζών.

Ωστόσο ορισμένοι κύκλοι που δεν προέρχονται από τις δύο τράπεζες διακινούν σχεδόν μονίμως το σενάριο συγχώνευσης, προφανώς ορμώμενοι από το γεγονός ότι στην Τράπεζα Πειραιώς ο Paulson κατέχει το 9,23% των μετοχών ενώ μαζί με τους φίλα προσκείμενους μετόχους που δεν εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο φθάνει έως το 20% με 21%. Στην Alpha Bank επίσης ο Paulson κατέχει το 7,3% των μετοχών και μαζί με τους φίλα προσκείμενους μετόχους όπως το Qatar και άλλοι ελέγχουν το 12% της τράπεζας.

Ο Paulson έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος έχει υποστεί μεγάλη απομείωση σχεδόν καταστροφή καθώς στο παρελθόν διέθετε υπό διαχείριση assets περίπου 36,5 δισεκ. δολάρια τα οποία υποχώρησαν στα 9,76 δισεκ. για να ανακάμψουν στα 12,3 δισεκ. δολάρια. Οι φήμες χρονολογούνται από το 2017 και παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις είναι επαναλαμβανόμενες.

Το bankingnews αναλύει γιατί οι δύο τράπεζες μόνες μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα, μια μεταξύ τους συγχώνευση θα ήταν καταστροφή, τίποτε λιγότερο, σκέτη καταστροφή.

Το βασικό σενάριο όσων διακινούν το σενάριο συγχώνευσης είναι ότι με βασικό μέτοχο τον Paulson από την μια πλευρά και το ΤΧΣ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την άλλη θα μπορούσε να υπάρξει ένα deal. Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 10,98% της Alpha Bank και το 26,04% της Πειραιώς.

Όμως το φημολογούμενο deal δεν είναι απλά επικίνδυνο αλλά και καταστροφικό για τις δύο τράπεζες. Για ποιους λόγους θα σηματοδοτούσε την καταστροφή και των δύο τραπεζών, γιατί θα απορρίπτετο από την DGCom την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και γιατί ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν θα έδινε το πράσινο φως.

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

1) Η νέα Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank θα διέθετε υπερπληθώρα NPEs προβληματικών δανείων, θα ήταν ακραία ανεπαρκείς κεφαλαιακά και ταυτόχρονα θα διέθετε έλλειμμα προβλέψεων έναντι του ανταγωνισμού.
Πιο συγκεκριμένα

2) Η Τράπεζα Πειραιώς με ενεργητικό 59 δισεκ. διαθέτει 28,5 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και μόλις 4,9 δισεκ. κεφάλαια με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ή 6,7 δισεκ. κεφάλαια common equity tier 1. Η Alpha Bank με 60 δισεκ. ενεργητικό διαθέτει 22,5 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και 6,64 δισεκ. κεφάλαια με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ή 7,75 δισεκ. κεφάλαια common equity tier 1. Πρακτικά το νέο σχήμα Alpha – Πειραιώς θα είχε 120 δισεκ. ενεργητικό εξέλιξη τρομακτική για το ρίσκο χώρας και την συστημική ευστάθεια της Ελλάδος με ΑΕΠ 181 δισεκ. και 51 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα. Το νέο σχήμα που θα προέκυπτε θα είχε 51 δισεκ. NPEs δηλαδή θα κατείχε το 60% του συνόλου των NPEs των ελληνικών τραπεζών.

3) Το νέο σχήμα θα χρειαζόταν όχι τις ευλογίες του Paulson ή τις ευλογίες του ΤΧΣ αλλά τις ευλογίες αυτών που θα επένδυαν από 7 έως 8,5 δισεκ. νέα κεφάλαια. Ο Paulson δεν διαθέτει κεφάλαια για να τα επενδύσει στην Ελλάδα και έτσι εξηγείται η στάση του που δεν συμμετέχει ούτε στην κάλυψη ενός ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ. Το ΤΧΣ ως ο βασικός μέτοχος εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ούτε 300 εκατ ευρώ να διαθέσει. Τα 7 με 8,5 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια δεν είναι αυθαίρετο ποσό.

Έχει λάβει υπόψη ως βασικές παραδοχές:

Α) Το μοντέλο Eurobank ως προσδιοριστικός παράγοντας κεφαλαίων για 7 δισεκ. NPEs θα απαιτηθούν 1,2 δισεκ. κεφάλαια.

Β) Το μοντέλο ΤτΕ ως προσδιοριστικός παράγοντας κεφαλαίων, για 40 δισεκ. NPES, θα απαιτηθούν… 7,4 δισεκ. κεφάλαια.

Άρα σε ένα υποτιθέμενο deal Πειραιώς και Alpha bank οι δύο τράπεζες θα έπρεπε να βρουν από 7 έως 8,5 δισεκ. νέα κεφάλαια.

4) Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά την δομή των κεφαλαίων και την κεφαλαιακή επάρκεια σήμερα των Πειραιώς και Alpha Bank. Η Τράπεζα Πειραιώς με 14,2% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας δουλεύει στα όρια, διαθέτει δηλαδή μηδενικό κεφαλαιακό απόθεμα. Με όρους Βασιλείας ΙΙΙ εμφανίζει έλλειμμα.

Η Alpha Bank εμφανίζει θεωρητικά 2,6 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι το οποίο όμως με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ μειώνεται σε 1,45 δισεκ. ευρώ. Άρα το νέο σχήμα διαθέτει περίπου 1 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα για να αντιμετωπίσει μια πρόκληση 51 δισεκ. προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων NPEs. Οι δύο τράπεζες συγχωνευόμενες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από ότι εάν παραμείνουν αυτόνομες αυτό είναι ξεκάθαρο, αυτό σημαίνει ότι η DGCom θα απορρίψει χωρίς ενδοιασμούς το deal όπως και ο SSM.

5) Ας υποθέσουμε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο – λύση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΤΧΣ, το ιταλικό μοντέλο για τα NPEs με 20 δισεκ. τιτλοποίηση και έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου χωρίς να αποτελεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια. Με την λύση αυτή η Alpha Bank και Πειραιώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν 10 με 15 δισεκ. δηλαδή δεν θα επίλυαν το πρόβλημα τους, ο πυρήνας του κακού θα διατηρείτο ανέπαφος.

6) Το πρόβλημα επιδεινώνεται εάν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες Alpha bank και Πειραιώς έχουν τους χαμηλότερους δείκτες coverage ratio NPEs η Τράπεζα Πειραιώς 48,8% και η Alpha bank 47,3%. Η Εθνική εμφανίζει δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις (coverage ratio NPEs) 60% οπότε η Εθνική έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στο σκέλος της μείωσης των προβληματικών δανείων, όπως και η Eurobank. Μεγάλο μειονέκτημα λοιπόν ότι και οι δύο τράπεζες έχουν τους δύο χαμηλότερους δείκτες κάλυψης NPEs με προβλέψεις.

7) Ποια η χρηματιστηριακή διάσταση ενός τέτοιου deal; Σκέτη καταστροφή και για τις δύο τράπεζες. Λόγω της ξεκάθαρης κεφαλαιακής ανεπάρκειας των δύο τραπεζών – συγχωνευόμενες – οι μετοχές και οι κεφαλαιοποιήσεις θα κατέρρεαν στην Πειραιώς στα 150 εκατ και στην Alpha bank στο 1 δισεκ. Πραγματική καταστροφή καθώς το νέο σχήμα θα πρέπει να παρουσιάσει πλάνο άντλησης νέων κεφαλαίων. Δεν αναφερόμαστε καν στην σχέση ανταλλαγής καθώς με τις τωρινές παραδοχές το νέο σχήμα θα είχε αξία 2,3 δισεκ. από 1,9 δισεκ. που έχει σήμερα μόνο η Alpha bank.

8) Με όρους εργαζομένων θα ήταν πραγματική καταστροφή το σενάριο συγχώνευσης Alpha Bank με Τράπεζα Πειραιώς. Το νέο σχήμα θα υποχρεωνόταν σε μείωση προσωπικού κατά 5 με 5,5 χιλιάδων ατόμων. Οι συγχωνεύσεις στην Ελλάδα δεν έφεραν καμία ανάπτυξη, έφεραν μεγάλη μείωση προσωπικού, κλείσιμο καταστημάτων και διαιώνιση προβλημάτων.

9) Το θεωρητικό deal μεταξύ της Πειραιώς και της Alpha bank με τις παραδοχές που έχουμε αναλύσει θα ήταν σκέτη καταστροφή και για τις δύο τράπεζες. Θα διόγκωνε το πρόβλημα των NPEs, θα αναδείκνυε πρόβλημα κεφαλαιακής ανεπάρκειας και στις δύο τράπεζες και το σημαντικότερο θα εγκλώβιζε σε καθοδικό σπιράλ και τις δύο τράπεζες, το χρηματιστήριο – ότι έχει απομείνει από αυτό – και την οικονομία.

10) Η ανάλυση αυτή επιβεβαιώνει μια βασική παραδοχή ότι η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank αυτόνομα μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα από ότι συγχωνευόμενες. Εάν συγχωνεύονταν θα καταστρέφονταν….παραμένοντας αυτόνομες έχουν μεγαλύτερες ελπίδες να επιλύσουν τα προβλήματα τους.
Ορισμένοι θα επικαλεστούν ότι τα απαραίτητα κεφάλαια που θα χρειαστεί το νέο σχήμα θα τα έβαζε το ελληνικό δημόσιο δηλαδή 7 με 8,5 δισεκ. ευρώ. Εάν όμως τα επενδύσει το ελληνικό κράτος τότε λυπούμαστε που θα το γράψουμε αλλά οι δύο τράπεζες θα κρατικοποιούνταν σε ποσοστό 80% και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα αντικαθιστούνταν. Εάν είναι εύκολα τα κρατικά κεφάλαια τότε γιατί η Πειραιώς δεν παίρνει 500 εκατ από το ελληνικό δημόσιο μέσω ομολογιακού ή cocos μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές;

Συμπέρασμα

Μια θεωρητική συγχώνευση μεταξύ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα ήταν καταστροφικό σενάριο εάν δεν απαντάει στο εξής βασικό ερώτημα τα 7 με 8,5 δισεκ. νέα κεφάλαια που χρειάζεται το σχήμα ποιος θα τα επενδύσει;

Ο Paulson μπορεί να έχει διάφορα σχέδια, αλλά τα σχέδια του Paulson δεν έχουν καμία αξία εάν δεν επενδύσει νέα κεφάλαια.
Δεν μπορεί ο Paulson να επενδύσει τόσα κεφάλαια γιατί δεν έχει, ενώ κεφάλαια από το ελληνικό δημόσιο θα επέφεραν κρατικοποίηση κατά 80%.

Να σημειωθεί ότι σε αυτό το σχήμα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να δουλέψει η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs με το SPV και την μεταφορά κεφαλαίων θα δημιουργούσε σκηνικό πλήρους αποσταθεροποίησης.

Διαβάστε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες της Τράπεζας Πειραιώς με καταθέσεις και “στρατηγικό”.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.