Τράπεζα Πειραιώς: Mega deal, τι συζητούν σε κλειστές συναντήσεις για να σωθεί

Τι σχεδιάζεται σε κλειστές συναντήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, ποιο το mega deal για να σωθεί η τράπεζα;

Τις τελευταίες βδομάδες έχει διαρρεύσει οτι η Τράπεζα Πειραιώς καταρρέει και έχει μεγάλο πρόβλημα υπό το βάρος των κόκκινων δανείων.

Ποια είναι τα ενδιαφερόμενα σχήματα που διεκδικούν την ανάληψη διαχείρισης των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και την αγορά χαρτοφυλακίου 2,5 δισ;

Mega deal έχει στα σκαριά η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures- NPEs), επιδιώκοντας, μέσω της ίδιας διαδικασίας, να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να μειώσει περαιτέρω τα λειτουργικά της κόστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς «τρέχει» κλειστή διαγωνιστική διαδικασία, με αντικείμενο την ανάθεση διαχείρισης για το σύνολο των εν Ελλάδι NPEs καθώς και την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Λίγο πριν το τέλος του έτους, Cerberus και η κοινοπραξία Intrum-Pimco, που φέρονται να αποτελούν τους δύο διεκδικητές, υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες αξιολογούνται από την τράπεζα. Θα ακολουθήσει οικονομικός και νομικός έλεγχος, ώστε εν συνεχεία να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές.

Σε περίπτωση που αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, θα κληθεί να υπογράψει σύμβαση για την αγορά χαρτοφυλακίου χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ και πολυετή σύμβαση ανάληψης διαχείρισης του συνόλου σχεδόν των NPEs της Πειραιώς, που σήμερα ανέρχονται σε 27,5 δισ. ευρώ (σ.σ. όταν ολοκληρωθεί το deal, θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα).

Σε αντάλλαγμα θα καλύψει, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, το σύνολο σχεδόν της έκδοσης Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Πειραιώς για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, βάσει της δέσμευσης που έχει αναληφθεί έναντι της εποπτικής αρχής και θα πάρει, είτε μέσω ενοικίασης είτε με υπογραφή συμβάσεων, μέρος του προσωπικού της Piraeus Legacy Unit (PLU).

Στην περίπτωση που το deal κλείσει, η Τράπεζα Πειραιώς θα ενδυναμωθεί κεφαλαιακά, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν τα λειτουργικά της κόστη, καθώς μέρος του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στην PLU θα περάσει στην «πλατφόρμα» διαχείρισης.

Παρότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιβεβαιώνει, επισήμως, την παραπάνω διαδικασία, υψηλόβαθμα στελέχη της παραδέχονται ότι η τράπεζα εξετάζει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για κάλυψη μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης της έκδοσης Tier II, εφόσον οι συνθήκες στην αγορά δεν βελτιωθούν.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς υλοποιεί σχέδιο κεφαλαιακής ενδυνάμωσης. Βάσει αυτού, θα πρέπει εντός του 2019 να αυξήσει κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ τα εποπτικά της κεφάλαια, ώστε να διατηρεί επαρκές απόθεμα, σε σχέση με τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.

Η Cerberus βολιδοσκόπησε, τους προηγούμενους μήνες, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, όλες σχεδόν τις εγχώριες τράπεζες για το ενδεχόμενο να αποκτήσει στελεχωμένη εταιρεία διαχείρισης δανείων μαζί με κρίσιμη μάζα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιου NPEs.

Alpha και Eurobank αποσύρθηκαν κάπως νωρίς από τη σχετική συζήτηση, είτε επειδή οι απαιτήσεις της Cerberus δεν ταίριαζαν με το συνολικό τους σχεδιασμό (Eurobank), είτε επειδή υπήρξε απόσταση στις τιμές μεταξύ του private equity fund και των τραπεζών (Alpha).

Διαβάστε γιατί έχει σημάνει συναγερμός στην Τράπεζα Πειραιώς για καταθέσεις, δάνεια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.