Πέρασε το “Βόρεια Μακεδονία” στα Σκόπια: Κύβος ερίφθη, τι θα κάνει ο Καμμένος. Ραγδαίες εξελίξεις

Τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος τώρα που τα Σκόπια ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών και ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία.

Με 81 ψήφους υπέρ, πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων η Συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον η γειτονική χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Ετσι, το «μπαλάκι» περνά στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, πλέον απομένει η αποστολή σχετικής επιστολής από την γειτονική χώρα με τις αναθεωρημένες τροπολογίες. Την επιστολή θα προωθήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς και άμεσα θα φέρει την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.

Μετά από δύο αναβολές χθες, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των 2/3 και πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών ψήφισαν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Σε…θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται η παραμονή ή μη του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση με τις πολιτικές παλινωδίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων να προκαλούν ζάλη σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

«Πλούσιο» είναι από το πρωί το παρασκήνιο της αναβολής του προγραμματισμένου για σήμερα (καθοριστικού) ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου.

Αφού δεδομένων των διαφωνιών που καταγράφονται στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ (με τον Πάνο Καμμένο να έχει βρεθεί απομονωμένος στο ίδιο του το κόμμα), αλλά και των πιέσεων περί στρατηγικού αδιεξόδου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ήταν αυτός που ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα πίστωση χρόνου. Με τον πρωθυπουργό να κάνει τελικά δεκτό το αίτημα της αναβολής.

Η επίσημη δικαιολογία,δε, του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν ότι δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για το αποτέλεσμα στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Μία κίνηση που από τους κυβερνητικούς μεταφράστηκε ως «ένα βήμα πίσω» και προσπάθεια Καμμένου να κερδίσει χρόνο, να περάσει το Σαββατοκύριακο και ακολούθως να πραγματοποιηθούν οι όποιες επαφές.

Οι εισηγήσεις για τον Καμμένο

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr ήδη ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από μερίδα συνεργατών του- μετά και τους όρους που έθεσε στην συνέντευξή του στο Open- προκειμένου να απομακρύνει τον κ. Καμμένο «εδώ και τώρα». Η εν λόγω άποψη, άλλωστε, εδράζεται στο επιχείρημα ότι «πρόκειται για ένα μόνιμο πρόβλημα που θα το βρίσκουμε μπροστά μας συνέχεια».

Ως εκ τούτου, θα ήταν προτιμότερο να γίνει τώρα η αποχώρησή του που -όπως λένε- ούτως ή άλλως προηγήθηκε «φασαρία».

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που εισηγούνται να πέσουν οι τόνοι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να μην επέλθει ρήξη παρά να επιχειρηθεί ένας συμβιβασμός.

Ενώ στον απόηχο της διαβεβαίωσης Καμμένου μέσω twitter ότι «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών», οι θιασώτες αυτής της άποψης διαβλέπουν υποχώρηση του μικρού κυβερνητικού εταίρου.

Διαβάστε ποιοι 151 κλείδωσαν στην ελληνική βουλή για Συμφωνία των Πρεσπών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.