Κλειδώνουν οι εκλογές για Απρίλιο; Ποια η πιο πιθανή ημερομηνία. Απόφαση Τσίπρα

Ποια η πιο πιθανή ημερομηνία εκλογών;

Εκείνοι που πίστευαν ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνονταν μαζί με τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, εκείνες του Μαΐου, μπορεί να ήταν αρκετοί, σύμφωνα όμως με τους παροικούντες στο Μαξίμου, το σενάριο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται, όπως επίσης και εκείνο του Οκτωβρίου.

Αυτό φάνηκε και από τον πανικό της κυβέρνησης, με τη χθεσινή αιφνίδια και «μυστική» συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη συμμετοχή σχεδόν του μισού υπουργικού συμβουλίου αλλά και κομματικών στελεχών. Ας μην ξεχνάμε ο κ. Τσακαλώτος είναι ο αρχηγός των «53» του ΣΥΡΙΖΑ…

Η απόρριψη λοιπόν των παραπάνω σεναρίων οφείλεται, κυρίως, στους εξής λόγους:

Εάν οι εκλογές γίνουν όλες μαζί, τότε η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτυπωθεί και στις 4 εκλογικές αναμετρήσεις και δεν θα εκτονωθεί.

Στις 3 εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, θα υπάρχει χάος από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και εκστρατείες για την εκλογή δημάρχων και Περιφερειαρχών, οπότε θα χαθούν τα όποια επικοινωνιακά «κόλπα» του ΣΥΡΙΖΑ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους υπέρ του (κοινωνικό επίδομα, επίδομα ενοικίου κλπ).

Το σενάριο εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, επίσης χάνει έδαφος, καθώς τα «δωράκια» που προαναφέραμε θα έχουν εξανεμιστεί ενώ η κατάσταση στην οικονομία ολοένα και θα επιδεινώνεται, αφού οι ξένοι οίκοι έχουν αρχίσει ξανά να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Παράλληλα, εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν μετά τις ευρωεκλογές, όπου το πιθανότερο σενάριο είναι να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ζήτημα.

Αυτό της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και Ακροδεξιάς, οι οποίες ήδη κερδίζουν έδαφος και αναμένεται να είναι οι νικητές των Ευρωεκλογών. Μέχρι λοιπόν τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί ακόμη σε πιο δύσκολη θέση, καθώς δεν θα έχει πλέον τη στήριξη εκείνων των δυνάμεων που μέχρι τώρα τη βοηθούν να σταθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία πριν από τις εκλογές του Μαΐου, επειδή επιθυμεί τις τετ α τετ αναμετρήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς απ΄ ό,τι έχει φανεί στις μεταξύ τους συνεχείς «συγκρούσεις» στη Βουλή, διατηρεί ένα επικοινωνιακό πλεονέκτημα, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, και με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσει να μειώσει την ψαλίδα, ακόμη και να την κλείσει.

Η πιθανότερη ημερομηνία λοιπόν είναι λίγο πριν από τις τρεις αναμετρήσεις, συγκεκριμένα η 21η Απριλίου, καθώς θεωρείται η πιο κατάλληλη, αφού είναι ανάμεσα στην εορτή του Πάσχα και τις ευρωεκλογές.

Να σημειώσουμε ότι, η μεσοσταθμική διαφορά που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι στο 5%, οπότε η μείωση της απόστασης που χωρίζει τα δύο κόμματα μπορεί εύκολα να μειωθεί.

Φυσικά το αν θα μειωθεί ή θα κλείσει η ψαλίδα δεν εξαρτάται μόνο από τον Τσίπρα, αλλά και από τη στάση που θα κρατήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία εάν καταφέρει και κερδίσει με μεγάλη διαφορά τις εθνικές εκλογές -στην περίπτωση που γίνουν πρώτες, όπως υποστηρίζουμε- τότε η νίκη στις ευρωεκλογές κυρίως, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, ότι η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια παρένθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.