Έκτακτο δελτίο καιρού 14/2 από ΕΜΥ: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει. Θυελλώδεις άνεμοι και…

Πώς θα κυμανθεί ο καιρός στις 14/2;

Σε πλήρη ισχύ είναι από την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, το Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ – Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης επηρεάζουν τη χώρα μας τις τελευταίες ώρες –

Η θερμοκρασία είναι 5-6 βαθμούς κάτω από τις φυσιολογικές τιμές μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο – Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού – Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

«Χιόνη» βαφτίστηκε από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) η νέα κακοκαιρία.

Πολύ μεγάλα προβλήματα προκαλεί η «Χιόνη» στις θαλάσσιες μετακινήσεις, ενώ υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος φθορών ή ζημιών στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές στην Εύβοια, στην Ανατολική Αττική, και στα νησιά του Αιγαίου.

Τις χιονοπτώσεις
Την Πέμπτη (14/2) στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική) και στα ορεινά της Κρήτης (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα, στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα). Από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων που θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.

Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους (8-9 μποφόρ), που κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (14/2) θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Εξασθένηση των βοριάδων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (15/2)

Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (της τάξης των 10 βαθμών κελσίου) που θα γίνει αισθητή από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (14/2), ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (14/2) τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πρόσκαιρη ύφεση προβλέπεται για την Παρασκευή (15/2), όμως από το Σάββατο (16/2) νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην ανατολική Ελλάδα.
Ο καιρός σήμερα

Αναλυτικότερα, για σήμερα, Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, αναμένονται βροχοπτώσεις κυρίως στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και το Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο και σε παράκτιες περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Σταδιακά έως το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Μέχρι 10 μποφόρ οι άνεμοι
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση έως 2 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ (πρόσκαιρα 9 στον Πατραϊκό), όμως σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και βορειοδυτικούς 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου
Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά 0 ημιορεινά. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Βόρειοι βοριοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά 9 με 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και ωαθμιαία και σε πεδινές περιοχές.

Άνεμοι: Βόρειοι βοριοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις με βαθμιαία αίθριος. Από τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν πάλι νεφώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 και πρόσκαιρα στο Θρακικό τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα βόρεια γενικά αίθριος. Στα νότια τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά ηπειρωτικά, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Και τις πρωινές ώρες και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Μέχρι το μεσημέρι από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια 9 με 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ανατολικά καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά στα δυτικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νότια καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές. Λίγα χιόνια στα βόρεια. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 9 με 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα Βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Παρασκευή
Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια, με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα την Παρασκευή θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 και στο αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση
την Παρασκευή.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.