Τουρκία εκλογές, αποτελέσματα: Πόσοι νεκροί. Τρέμει ο Ερντογάν – Ποιον Δήμο φρούριο χάνει. Ματωμένες

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για τις εκλογές στην Τουρκία και τι φοβάται ο Ερντογάν;

Με την άρση της απαγόρευσης από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο μεταδίδονται πλέον και επίσημα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτά αν και το δείγμα δεν είναι ακόμη αρκετά αντιπροσωπευτικό για δημοτικές εκλογές ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται στην Κωνσταντινούπολη να με 51,7% έναντι 45,6% του Εκρέμ Ιμάμογλου ενώ έχει καταμετρηθεί το 35% των ψήφων.

Στην Άγκυρα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ανατροπή. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης (CHP) για τη δημαρχία της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, προηγείται του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος (AKP) Μεχμέτ Οζασεκί, με καταμετρημένο το 50,32% των ψήφων, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Στην Σμύρνη δεν φαίνεται κάποια έκπληξη καθώς ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τουντς Σογιέρ προηγείται με 58,37% έναντι 37,4% του Νιχάτ Ζεϊμπέκι (AKP) με καταμετρημένο περίπου το 25% των ψήφων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία, ενώ τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν.

Μάλιστα έκανε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές

Νεκροί έπεσαν τέσσερις πολίτες, στην επαρχία Μαλάτια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από συμπλοκή μέσα στο εκλογικό κέντρο.

Δύο από τα θύματα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, είναι ο Χασάν Ακτάς και ο Ιλίγιας Ακτάς, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πατέρα και γιο, που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε σχολείο που λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο.

Όπως αναφέρει το DHA, το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 10:30 το πρωί της Κυριακής. Όλα ξεκίνησαν όταν ξέσπασε λεκτική διαμάχη ανάμεσα σε δύο αντίπαλες ομάδες, η οποία εξελίχθηκε σε καβγά. Λεπτά αργότερα ο καβγάς πήρε ανεξέλεγκτη τροπή με αποτέλεσμα να βγουν τα όπλα και να βρουν τραγικό θάνατο τέσσερις άνθρωποι.

Η αστυνομία έκλεισε προληπτικά το κέντρο, αλλά και την περιοχή, για την αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης και προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου που φέρεται να είναι αυτός που πυροβόλησε τα θύματα.

Γιατί ο Ερντογάν τρέμει το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών

Δοκιμασία για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρούνται οι τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα 31 Μαρτίου στην Τουρκία, εννέα μήνες μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο, αυτή τη φορά με διευρυμένες εξουσίες, εν μέσω της οικονομικής θύελλας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 ώρα Τουρκίας (και ώρα Ελλάδος) σε πολλές πόλεις της ανατολικής Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP, και μία ώρα αργότερα στην υπόλοιπη χώρα.

Καθώς οι εκλογές αυτές έγιναν την ώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει την πρώτη της ύφεση σε 10 χρόνια, με τον πληθωρισμό να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ και την ανεργία να αυξάνεται, αποτελούν μια δοκιμασία για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις εκλογές από την άνοδο στην εξουσία του κόμματός του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) το 2002.

«Στις εκλογές αυτές διακυβεύεται η επιβίωση του έθνους», δήλωσε χθες ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση και κάλεσε τους ψηφοφόρους να «θάψουν στις κάλπες»τους εχθρούς της χώρας, ενώ την ίδια ώρα η αντιπολίτευση καλούσε τον κόσμο να επωφεληθεί αυτής της εκλογικής διαδικασίας, της μόνης που προβλέπεται ως το 2023 στην Τουρκία, για να τιμωρήσει την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

«Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, η συμμαχία αντιμετωπίζει», αντέτεινε ο Βαχάπ Τζοσκούν, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Ντίτζλε του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, αναφερόμενος στην Λαϊκή Συμμαχία που συγκρότησε το κόμμα του Ερντογάν AKP με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στις εκλογές αυτές.

Πολλοί αναλυτές σημείωσαν μάλιστα ότι οι τοπικές αυτές εκλογές επέχουν θέση δημοψηφίσματος για τις πολιτικές του Ερντογάν μετά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες είχε υποσχεθεί μια νέα Τουρκία.

Ενδεικτικός για τη σημασία που έχει η σημερινή εκλογική διαδικασία για τον 65χρονο Τούρκο πρόεδρο είναι εξάλλου ο μεγάλος αγώνας που έκανε κατά την προεκλογική εκστρατεία, με 102 προεκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 μέρες. Επίσης μόνο προχθές και χθες εκφώνησε όχι λιγότερες από 14 ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο λόγος που αγωνίστηκε τόσο πολύ ήταν επειδή μια ήττα θα τορπίλιζε τον μύθο του ότι είναι αήττητος, υπογράμμισε ο Εμρέ Ερντογάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η προεκλογική εκστρατεία για τις σημερινές εκλογές, η όγδοη σε έναν εξαντλητικό κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων που ξεκίνησε το 2014, σηματοδοτήθηκε επίσης για άλλη μια φορά από μια ωμότητα στον λόγο, με τον Ερντογάν να κατηγορεί για παράδειγμα τους αντιπάλους του ότι συνδέονται με την τρομοκρατία.

Την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για τις διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας σε «μια επιχείρηση από τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, για να στριμώξουν την Τουρκία». «Βλέπετε πως μας επιτίθενται. Αφήστε τους να το κάνουν. Αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε τον Αλλάχ μας», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον κόσμο που μετείχε σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα οι Τούρκοι ψηφοφόροι εκλέγουν τους δημάρχους τους, τους δημοτικούς τους συμβούλους και τους επικεφαλής κοινοτήτων.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στους 30 μητροπολιτικούς δήμους που συνιστούν τον πνεύμονα της οικονομίας της χώρας, όπου πολλές αναμετρήσεις προβλέπονται αμφίρροπες, όπως στην Μπούρσα (Προύσα), στη βορειοδυτική Τουρκία, και την Αντάλια (Αττάλεια), στη νότια.

Ωστόσο όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, και στην Κωνσταντινούπολη, όπου απειλείται η 25χρονη κυριαρχία του AKP και των ισλαμικών του προγόνων.

Για να αποφύγει μια ταπεινωτική ήττα στην Κωνσταντινούπολη, τη γενέτειρά του, στην οποία ήταν και ο ίδιος δήμαρχος από το 1994 ως το 1998, ο Ερντογάν κατέβασε υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ωστόσο στην Άγκυρα, όπου κατέβασε υποψήφιο έναν πρώην υπουργό, τον Μεχμέτ Οζχασεκί, η κατάσταση δείχνει να είναι πιο περίπλοκη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς.

Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι οι Τούρκοι πλήττονται σκληρά από τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε περίπου 20%, ο Ερντογάν ζήτησε από τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας να στήσουν τους δικούς τους πάγκους και να πωλούν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλές τιμές.

Στην προεκλογική αυτή εκστρατεία δεν τηρήθηκαν εξάλλου ούτε οι όροι για ισοτιμία, με τα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν καθημερινά αυτούσιες τις ομιλίες του Ερντογάν, αλλά να δίνουν λίγο χώρο στην αντιπολίτευση.

Για τον Γκάρεθ Τζένκινς, ερευνητή του Silk Road Studies Program, αυτό δείχνει ότι το AKP δεν θεωρεί πλέον ότι είναι ικανό να κερδίσει δίκαια. Και αναμφιβόλως έχει δίκιο

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.