Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Τι οδήγησε στην σύλληψη, ποιος εγκληματίας τον κάρφωσε. Μαρτυρίες, κοριός

Τι οδήγησε την ΕΛΑΣ στην σύλληψη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου;

Το κουβάρι των αποκαλύψεων, των καταθέσεων και των συνομιλιών που κατέγραψε το βαλιτσάκι της ΕΛΑΣ. Ο ρόλος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, τα 2 εκατ. που ζητήθηκαν από τον Ζαφειρόπουλο και όσα έχει υποστηρίξει ο Αρ. Φλώρος.

Μία σειρά από στοιχεία και καταθέσεις φαίνεται πως οδήγησαν τον εφέτη ειδικό ανακριτή Ευτ. Νικόπουλο, στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για τους δύο δικηγόρους, Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Θ. Παναγόπουλο.

Ο δικαστικός λειτουργός που χειρίζεται τη δικογραφία για τη «μαφία των φυλακών», εδώ και καιρό έχει στη διάθεσή του ενδείξεις αρκετές για να φέρουν ενώπιον του τους δύο δικηγόρους, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται τόσο στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, που έχει προφυλακιστεί και εκείνος για την “μαφία των φυλακών” μετά από ένταλμα σύλληψης, όσο και στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχ. Ζαφειρόπουλου.

Οι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θόδωρος Παναγόπουλος, που εκπροσωπούσαν τον δικηγόρο Αντωνόπουλο, έχουν κατονομαστεί από τον Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος καταθέτοντας στη δίκη για τη δολοφονία του συνηγόρου του, Μιχ. Ζαφειρόπουλου, αλλά και ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή, έχει καταγγείλλει ότι εμπλέκονται στον εκβιασμό που του έγινε.

Συγκεκριμένα ο Αρ. Φλώρος έχει αναφέρει ότι του ζητήθηκαν χρήματα, προκειμένου ο δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος να ανακαλέσει τις καταθέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θεωρούσε τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας που έγινε σε βάρος του, το Νοέμβριο του 2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη.

Μεταξύ άλλων, ο Αρ. Φλώρος έχει καταθέσει ότι ο Μιχ. Ζαφειροπουλος είχε σειρά συναντήσεων με τους δύο δικηγόρους (Λυκουρέζο-Παναγόπουλο). «Στην πρώτη τους συνάντηση, που έγινε κάπου μέσα στον Ιούνιο, ο Αντωνόπουλος είπε στον Ζαφειρόπουλο ότι από τότε και στο εξής, για όσα έχουν να κάνουν με την υπόθεσή του θα μιλάει απευθείας με τους δικηγόρους του Λ.Α. και του Π.Θ. Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις του Μιχάλη με τον Λ.Α. και τον Π.Θ.

Στην επόμενη από αυτή τη συνάντηση που μόλις σας περιέγραψα, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είπε χαρακτηριστικά στον Μιχάλη, όπως μου τα μετέφερε ο Μιχάλης, «ο Αντωνόπουλος δεν θέλει να καταδικαστεί ο Φλώρος. Πες του να δώσει 2 εκατομμύρια ευρώ και εμείς θα αποσύρουμε τις κατηγορίες και θα φροντίσουμε οι Αλβανοί να υποχωρήσουν».

Ο Μιχάλης μου το μετέφερε αυτό και πραγματικά έμεινα άναυδος. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δικηγόροι τέτοιου βεληνεκούς και αναγνωρισιμότητας θα είχαν τέτοιους ανήθικους τρόπους συναλλαγής. Ο Μιχάλης είχε εκπλαγεί και αυτός με την πρόδηλη αυτή δήλωση.

Εγώ του πρότεινα να τους μαγνητοφωνήσει με νόμιμο τρόπο στην επόμενή τους συνάντηση, όμως εκείνος μου είπε πως κάτι τέτοιο θα εξέθετε τον ίδιο στον δικηγορικό κόσμο και δεν το ήθελε. Καταλαβαίνοντας τον προβληματισμό του και γνωρίζοντας το επαγγελματικό κύρος των δύο αυτών δικηγόρων, δεν πίεσα περισσότερο τον Μιχάλη» περιγράφει χαρακτηριστικά.

Τα λεγόμενά του έχουν επιβεβαιώσει και άλλοι μάρτυρες, όπως ο εκ των δικηγόρους του Ηλ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος καταθέτοντας, έχει αναφερθεί σε συνομιλία του με το Μιχ. Ζαφειρόπουλο για τις επίμαχες συναντήσεις: «Με πήρε (σ.σ. Ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος) την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά.

Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ.Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε».

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο οι καταθέσεις που οδήγησαν στο «δέσιμο» των στοιχείων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ, όπου το όνομα του ποινικολόγου αναφέρεται αρκετές φορές.

Πρόκειται κυρίως για συνομιλίες του προφυλακισμένου δικηγόρου Γ. Αντωνοπουλου με το φερόμενο ως εγκέφαλο της αποκαλούμενης «μαφίας των φυλακών». Από τα όσα έχουν καταγραφεί, φαίνεται πως ορισμένοι από τους Αλβανούς κρατούμενους συχνά ζητούσαν χάρες από το γνωστό ποινικολόγο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.