Ανατρεπτική Δημοσκόπηση MRB: Πού η μικρότερη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Ντέρμπι εθνικών εκλογών

Πού σημειώνεται η μικρότερη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση MRB;

Μια νέα δημοσκόπηση καταγράφει το κλίμα και τις τάσεις που υπάρχουν. Τα στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον…

Η νέα δημοσκόπηση MRB για λογαριασμό του zarpanews καταγράφει τις τάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για τις εθνικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει προβάδισμα 4,3% σε σχέση με το κυβερνών κόμμα με ποσοστό 24% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η διαφορά των δύο είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους (συν/πλην 2,75% για τον ΣΥΡΙΖΑ και συν/πλην 2,96% για την ΝΔ).

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ενώ βρισκόμαστε μόλις έναν μήνα πριν τις Ευρωεκλογές, η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε πολύ υψηλό ποσοστό (34,8%) κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια πόλωσης που γίνεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει επηρεάσει τους ψηφοφόρους στα Χανιά. “Χαμηλές πτήσεις” για το ΚΙΝΑΛ που διεκδικεί την τρίτη θέση από το ΚΚΕ χωρίς ωστόσο να εμφανίζει δυναμική στην περιοχή.

Σημειώνεται πως το 51,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Εθνικές εκλογές 2019

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται περισσότερο αποφασισμένοι για την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές με το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου να κυμαίνεται στο 15%.

Εδώ, τα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά ισοψηφούν, με οριακό προβάδισμα της ΝΔ κατά 1,6% όταν το περιθώριο για το στατιστικό σφάλμα είναι στο 3,1% περίπου για κάθε κόμμα.

Σε σχέση με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση 88,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 ενώ κερδίζει και ένα 13,8% από τους τότε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση 54,7% ενώ υπάρχει και μια “δεξαμενή ψηφοφόρων” που φτάνει στο 31,5%, οι οποίοι, είτε προσανατολίζονται προς το να ψηφίσουν άλλα κόμματα, είτε παραμένουν αναποφάσιστοι.

Με αυτούς, εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει χάσει τους διαύλους επικοινωνίας, αντίθετα απ’ότι συμβαίνει με όσους έχουν κατευθυνθεί στην Νέα Δημοκρατία.

Αξιοσημείωτα είναι και τα ευρήματα γύρω από το πρόσωπο του Χρήστου Μαρκογιαννάκη καθώς ο πρώην Υπουργός εξακολουθεί να “απογράφεται” σαν ένα ξεχωριστό “πολιτικό μέγεθος” εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας.
Όπως βλέπετε στην παρακάτω κάρτα, το 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν ότι σίγουρα/μάλλον θα τον ψήφιζαν για βουλευτή, αν συμπεριλαμβανόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενώ το 20,4% θα τον ακολουθούσε σε κάποιο άλλο κόμμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 στους 5 ψηφοφόρους της ΝΔ, δηλώνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τον πρώην Υπουργό σε κάποιο άλλο κόμμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.