Εθνικές Εκλογές 2019: Πότε θα γίνουν τελικά. Ποιος ο νέος Πρωθυπουργός με αυτοδυναμία, αλλαγές, ανατροπές

Πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές 2019; Ποιος βγαίνει με αυτοδυναμία;

Την προκήρυξη προώρων εκλογών τον Ιούνιο 2019 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμα του, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα επισκεφτώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσω τη διεξαγωγή εκλογών, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 30 Ιουνίου 2019.

«Μένω πιστός στις αρχές της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης. Ζητάμε την καθαρή εντολή. Για να πορεύονται οι πολλοί με το κεφάλι ψηλά. Την απάντηση θα τα δίνει πάντα ο ελληνικός λαός. Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Κανένας από εμάς δεν ξεχνά από που ξεκίνησε και ποιους εκπροσωπεί. Η τελική ετυμηγορία ανήκει στο λαό. Δεν πρόκειται να αποδράσω από τη μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη. Βγάλαμε τη χώρα από την μέγγενη των μνημονίων. Θέσαμε σχέδιο «ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο δρόμοι ο ένας είναι η οριστική έξοδος από τα μνημόνια. Και από την άλλη μεριά ο δρόμος της επιστροφής στη λιτότητα και τα ΔΝΤ», είπε ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων.

Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές Ευρωεκλογές και οι επερχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές δείχνουν μεγάλη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Αν ακολουθηθεί το ίδιο αποτέλεσμα και στις εθνικές εκλογές και με δεδομένο πως πολλά κόμματα δεν καταφέρουν να “πιάσουν” το 3% που απαιτείται για την είσοδο τους στη Βουλή, τότε οι αρχές Ιουλίου, θα βρουν την Νέα Δημοκρατία με αυτοδύναμη κυβέρνηση 154 εδρών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν καταγραφεί στις ευρωεκλογές και αν αυτά τα αποτελέσματα προβληθούν στις εθνικές εκλογές, συνολικά έξι κόμματα θα μπορέσουν να μπουν στη Βουλή. Η ΝΔ στο 33%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, το ΚΙΝΑΛ στο 7,8%, το ΚΚΕ στο 5,5%, τη Χρυσή Αυγή στο 4,9% και την Ελληνική Λύση στο 4,1%. Με αυτά τα αποτελέσματα η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει 154 έως 155 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 75.

Καταλύτης αυτού του σεναρίου δείχνει να είναι το κόμμα το Γιάννη Βαρουφάκη, το οποίο είναι στο όριο του 3% το οποίο αν καταφέρει να ξεπεράσει τότε η Νέα Δημοκρατία θα καταλάβει 150 έδρες, έχοντας το πλεονέκτημα και για άλλη μία ακόμη.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα, η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες εθνικές εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει υποστεί μείωση της τάξης του 32,3%, αφού από το 35,46% που είχε κερδίσει τότε κατρακυλά τώρα στο 24%.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ έχει ενισχύσει την εκλογική της επιρροή κατά 45,2% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, όταν είχε λάβει το 22,2%. Άνοδο 17,4% η ΝΔ σε σχέση με το ποσοστό που είχε λάβει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές (28,10%).

Στα υπόλοιπα κόμματα, σαφώς ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργεί η σημαντική κάμψη των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής, όπως επίσης και το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ.

Πέραν τούτων, οι επιδόσεις της Ελληνικής Λύσης, αλλά και της ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη σαφώς και συγκαταλέγονται στις επιτυχίες της κάλπης. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ούτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αλλά ούτε και με το Ποτάμι, αλλά και την Ένωση Κεντρώων, η εκλογική εμβέλεια των οποίων μειώθηκε δραστικά.

Διαβάστε τα αποτελέσματα των εκλογών 2019 για τη Στερεά Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.