Αττίλας 3: Προσαρτούν την Αμμόχωστο οι Τούρκοι. Γιατί ανοίγουν τα Βαρώσια. Ραγδαίες εξελίξεις

Κλιμακώνει η Αγκυρα καθώς πριν λίγο το “κοινοβούλιο” του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πως προχωρά στην προσάρτηση της Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζουμε πως η Αμμόχωστος παραμένει κλειστή από το 1974.

Οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Άγκυρα. Ουσιαστικά αυτό θεωρείται ως ένα μέτρο πίεσης προς την Λευκωσία καθώς η Αμμόχωστος αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή θα προσαρτηθεί επίσημα πια στο καθεστώς του ψευδοκράτους.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε με δηλώσεις του, ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος έκανε λόγο για βήμα του ψευδοκράτους προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου.

Μάλιστα ο κ. Οζερσάι, ανέφερε ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα εκτιμήσει τις συνθήκες για την ανάληψη δράσης στην Αμμόχωστο, η οποία νομικά είναι στρατιωτική ζώνη»,ανέφερε ο υπουργός «Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο DHA, ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεφτεί την πόλη – φάντασμα για να εκτιμήσει ποια κτίρια είναι κατάλληλα για εποικισμό και ποια όχι.

Το λεγόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του ψευδοκράτους αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξουν τα Βαρώσια, ένα τουριστικό θέρετρο στην Αμμόχωστο, για αποίκηση, εν μέσω της έντασης για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα αξιολογήσει τις συνθήκες για ενέργειες στα Βαρώσια, που νομικά είναι στρατιωτική ζώνη εντός της ΤΔΒΚ», δήλωσε σύμφωνα με την Daily Sabah ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

O «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη, σύμφωνα δημοσίευμα του κυπριακού «Φιλελεύθερου» για το θέμα.

IBNA: «Προσάρτηση της Αμμοχώστου»

Με δεδομένη τη χρονική στιγμή που γίνεται αυτή η κίνηση από τους Τουρκοκύπριους- σε ένα διάστημα που σφίγγει ο κλοιός κατά της Αγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- το πρακτορείο ειδήσεων IBNA ερμηνεύει την απόφαση αυτή ως μέσο πίεσης στη Λευκωσία.

Μάλιστα, το IBNA επισημαίνει ότι «αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, η Αμμόχωστος θα προσαρτηθεί επίσημα στο ψευδοκράτος».

Σε συντονισμό με την Αγκυρα οι κινήσεις

Οι Τουρκοκύπριοι θα συντονίσουν τις ενέργειές τους για τα Βαρώσια με την Αγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων DHA. Μία ομάδα εμπειρογνωμόνων από τα κατεχόμενα θα επισκεφθεί τα Βαρώσια, για να κάνει μία λίστα κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στην πόλη, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική – όπως ανέφερε – που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων».

Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία. Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα.

Επιστρέφονται σπίτια σε Μαρωνίτες στην Κατεχόμενη Κύπρο
Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια που ανήκει στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Τα Βαρώσια ήταν διάσημο τουριστικό θέρετρο στην Κύπρο, με 10.000 κλίνες στα πάνω από 100 ξενοδοχεία, που μετατράπηκε όμως σε περιοχή- φάντασμα μετά την τουρκική εισβολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι- όπως σημειώνει ακόμη και η τουρκική Daily Sabah- η πόλη προστατεύεται από ψήφισμα του ΟΗΕ από το 1984. Σύμφωνα με αυτό, η πόλη μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους εκδιωχθέντες κατοίκους της.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.