Διαλύεται η Τουρκία: Γιατί ο Ιμάμογλου ευχαρίστησε τους Έλληνες, Κωνσταντινούπολη. Ράκος ο Ερντογάν

Ευθεία επίθεση Ιμάμογλου σε Ερντογάν – διαλύεται η Τουρκία. Ο πιθανότερος αντίπαλός του για την προεδρία, γιατί ευχαρίστησε και τους Έλληνες;

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης επανέλαβε και διεύρυνε την νίκη που είχε καταγάγει στις 31 Μαρτίου καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετά τη καταμέτρηση του 99% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξασφαλίζει το 54,03% των ψήφων, έναντι 45,09% για τον υποψήφιο του Ερντογάν, τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σάρωσε ο Ιμάμογλου στις γειτονιές της Πόλης -Αύξησε θεαματικά τα ποσοστά του

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ενίσχυσε εντυπωσιακά τα ποσοστά του σε όλες τις γειτονιές Κωνσταντινούπολης, ενώ αντίστοιχα ελαφρά υποχώρηση παρατηρείται στα ποσοστά του AKP και του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται νικητής σε 28 από τις 39 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Στα τέλη Μαρτίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναδεικνυόταν νικητής σε 16 από αυτές. Αντίστοιχα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε 13 περιφέρειες σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου. Στην Μπεσίκτας, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε ποσοστό 83%, ενώ κατέγραψε ποσοστά 81% και 79% σε δύο ακόμη γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε τουλάχιστον 230.000 ψήφους, σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε περίπου 630.000, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά κατά 5,2%.

Η ψηφοφορία διεξήχθη περίπου τρεις μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, στην οποία είχε νικήσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης με μία διαφορά 13.000 ψήφων. Σήμερα βελτίωσε θεαματικά την επίδοσή του λαμβάνοντας 777.000 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».

Πικραμένος ο Ερντογάν: «Ελπίζω να είναι για καλό»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και νικητή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου, για τη νίκη του αν και εμφανώς πικραμένος.

«Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου. Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να προσθέτει πικαρισμένος: «Εύχομαι τα αποτελέσματα των εκλογών ανανέωσης του Δήμου της Κωνσταντινούπολης να είναι επωφελή για την Κωνσταντινούπολή μας».

Γραμμή για το Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας βάζει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου , ο οποίος ήδη δήλωσε,στέλνοντας μήνυμα στον Ερντογάν «η εκλογή αυτή σημαίνει , ότι ανοίγει μία νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζοντας για δεύτερη φορά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη , αφού ο Ερντογάν αμφισβήτησε την πρώτη εκλογή , καθώς η διαφορά ήταν πολύ μικρή ,ευθέως πλέον αμφισβητεί την πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν .Η Κωνσταντινούπολη για 25 χρόνια ελεγχόταν από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις ,από πρόσωπa που ήλεγχε ο ίδιος ο Ερντογάν ,αφού αυτός ήταν που έδινε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής μετά τη θητεία του στη δημαρχία .Ο Ιμάμογλου που προέρχεται από το Κεμαλικό ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα «CHP»,κατάφερε και πήρε την υποστήριξη των εθνικιστών ,αλλά και του φιλοκουρδικού κόμματος συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές δυνάμεις προς τον Ερντογάν .

Παρότι δέχθηκε δριμεία επίθεση από τον Τούρκο Πρόεδρο ,καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου,μετά την πρώτη εκλογή,κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και απέδειξε ότι αποτελεί μία ήρεμη δύναμη που δε φοβάται τον Ερντογάν . Η νίκη του μάλιστα,σε αυτές τις εκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πολλαπλασίασε τη διαφορά με τον «εκλεκτό» του Ερντογάν , τον Γιλντιρίμ, αλλά και γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πάρει πάνω του όλη την προεκλογική εκστρατεία ,ζητώντας από το πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης να καταψηφίσει τον Ιμάμογλου προσδίδοντάς του ακόμα και το προσωνύμιο του Έλληνα . Χαρακτηριστικά,ο Ερντογάν είχε πει ότι «δεν θα παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολή μας σε αυτούς τους ψεύτες», λέγοντας ότι οι «κατακτήσεις της καρδιάς μας ξεκίνησαν το 1453».

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι όπως ο Ερντογάν ,έτσι και ο Ιμάμογλου μετά τη θητεία του στο Δήμο Κωνσταντινούπολης,βάζει πορεία για την ενεργό πολιτική και πιθανότατα το 2023 να είναι ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία.

Σε εντελώς διαφορετικό τόνο μάλιστα , από το φοβικό σύνδρομο που καλλιεργεί ο Ερντογάν , ο Ιμάμογλου είπε: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους 16 εκατ. κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, είτε είναι ψηφοφόροι του HDP, του MHP, του AKP, του BBP, είτε είναι Τούρκοι, είτε Σύροι, είτε Έλληνες, στα παιδιά, στις μητέρες, στους νέους…».

Και τόνισε πως: «Είμαστε υπέρ της Δημοκρατίας που δεν λειτούργησε το βράδυ της 31ης Μαρτίου. Το έθνος μας ξέρει τι συνέβη».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου απευθύνθηκε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας του μάλιστα και συνάντηση: «Θα ήθελα να επισημάνω στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει η διαβεβαίωση πως η τοπική και η κεντρική εξουσία θα συνεργαστούν αρμονικά για τα προβλήματα της Κωνσταντινούπολης. Μιλάμε για τις ανάγκες 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Είμαι έτοιμος να δουλέψω αρμονικά μαζί σας. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από πολιτικούς καβγάδες».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.