Τράπεζα Πειραιώς, τα πάνω κάτω: Τι αλλάζει με καταθέσεις και δάνεια. Φόβος για…

Τι αλλάζει με καταθέσεις και δάνεια από Τράπεζα Πειραιώς;

Με περισσότερους από 30 θεσμικούς επενδυτές είχε συναντήσεις η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια πολυήμερου roadshow στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τo ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών, όπως καταγράφηκε κατά τις επαφές του CEO της Τράπεζας Χρήστου Μεγάλου, είναι σημαντικά ενισχυμένο για την Τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή της οποίας από το χαμηλό στα τέλη Ιανουαρίου, έχει κερδίσει πάνω από 150%, όπως γενικότερα για την ελληνική οικονομία και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Κεντρικά θέματα στις συζητήσεις με τους επενδυτές ήταν οι προοπτικές της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, η βελτίωση της ρευστότητας, η πιστωτική επέκταση και η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs και η ευρύτερη στρατηγική μείωσής τους, καθώς και η πορεία ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Διαπιστώθηκε ξεκάθαρα η στροφή προς το θετικότερο σε σχέση με τις προοπτικές και τα θεμελιώδη της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ήταν έντονο το ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις επερχόμενες εκλογές.

Στην αλλαγή της οπτικής των επενδυτών για την Τράπεζα Πειραιώς συνέβαλαν καθοριστικά τα αποτελέσματα του 2018 που δημοσιεύτηκαν στο τέλος Μαρτίου και αποτύπωσαν σαφείς τάσεις σημαντικής βελτίωσης σε όλους τους τομείς, και σε ορισμένους εξ αυτών, με καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη αγορά.

Η Τράπεζα πρωταγωνίστησε το 2018, επιτυγχάνοντας ετήσια μείωση των NPEs κατά 5,5 δισ.ευρώ, ενώ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του σχεδίου της, ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις και τους επιχειρησιακούς της στόχους.

Για το έτος 2019, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί με συνέπεια τους στόχους μείωσης των NPEs, τη δέσμευση για παροχή νέων δανείων στην οικονομία, ενώ παράλληλα στοχεύει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, βελτιωμένο έναντι του 2018, ενισχύοντας τα κεφάλαιά της.

Όπως καταγράφεται στις επαφές με τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, από την επενδυτική κοινότητα έχει αναγνωριστεί η προσπάθεια που έχει γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς στο κομμάτι των προβληματικών δανείων, αλλά και της αποκατάστασης της κερδοφορίας μετά από σειρά ετών.

Στις συναντήσεις που είχαν στις ΗΠΑ ο κ. Μεγάλου και επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της Τράπεζας Πειραιώς Χρυσάνθη Μπερμπάτη, επιβεβαιώθηκε από τους επενδυτές η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, η οποία είναι εμφανής σε όλα τα μέτωπα, και ιδιαίτερα στη ρευστότητα καθώς αποτυπώνεται στις εισροές καταθέσεων, την εξάλειψη της χρήσης του ELA και την αποκατάσταση των δεικτών ρευστότητας.

Η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και η μείωση των NPEs παραμένει βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες και καταγράφουν σημαντική πρόοδο, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούνται πρόσθετες ενέργειες για περαιτέρω μείωση των NPEs με την αρωγή και των δύο σχεδίων που είναι σε επεξεργασία, του ΤΧΣ και της ΤτΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σε θεσμικό πλαίσιο, οι τρέχουσες προτάσεις σε διαβούλευση, δηλαδή το σχήμα Asset Protection Scheme, καθώς και το σχήμα Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και η πρόσφατη αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη, αναδεικνύουν μια συστηματική προσέγγιση και παρέχουν πρόσθετη ευελιξία στην επίλυση της διαχείρισης των NPEs.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.