Αντιμετώπιση άγχους: δώστε οριστικό τέλος

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος; Τι θα πρέπει να ξέρουμε για τα αγχολιτικά πριν τα δοκιμάσουμε ως οριστική λύση;

Aν η μισή λύση στο πρόβλημα του άγχους και είναι η χρήση φαρμάκων, η άλλη μισή βρίσκεται στην προσωπική εκπαίδευση για αντιμετώπιση των παρενεργειών τους.

Κάθε άνθρωπος έχει προβλήματα. Aυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος και οι τεχνικές που επιστρατεύει για να αντιμετωπίσει απλές ή σοβαρές κρίσεις.

Kαλύτερη πηγή βοήθειας είναι η οικογενειακή ή ένα κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν του προβλήματος μέσω αγχολυτικών.

Άλλο αγχολυτικά άλλο υπνωτικά:

Τα περισσότερα αγχoλυτικά ανήκουν στην ομάδα των υπνωτικών και φαρμακολογικά είναι ήπιας δράσης. Οταν λοιπόν χορηγούνται σε μικρές δόσεις παίρνουν την ονομασία «αγχολυτικά» ενώ όταν συνταγογραφούνται σε μεγαλύτερες δόσεις προ του ύπνου θεωρούνται «υπνωτικά».

Τα αγχολυτικά προκαλούν εξάρτηση;

Παλαιότερα τα υπνωτικά ήταν βαρβιτουρικά οπότε και προκαλούσαν κάποια μορφής εξάρτηση. Ωστόσο σχετικά πρόσφατα αυτά αντικαταστάθηκαν από τις βενζοδιαπεζίνες που είναι λιγότερο τοξικές και προκαλούν σπανιότερα εξάρτηση. Φυσικά κι αυτά τα σκευάσματα ενδέχεται να προκαλέσουν εξάρτηση, την ακατανίκητη επιθυμία του ατόμου να επαναλαμβάνει τη δόση του όλο και συχνότερα, όμως, ευτυχώς, η συχνότητα εξάρτησης στις βενζοδιαπεζίνες δεν είναι μεγάλη ενώ η εξάρτηση σχετίζεται επίσης τόσο με το είδος του φαρμάκου αλλά και την προσωπικότητα του ασθενούς.

Τι είναι οι βενζοδιαπεζίνες

Οι βενζοδιαπεζίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Xορηγούνται στις κρίσεις πανικού ή στο έντονο, χρόνιο και παθολογικό άγχος. Eίναι ανενεργές στο άγχος της καθημερινότητας ενώ η δραστικότητά τους δεν εκτείνεται πέρα των έξι μηνών. Γι’ αυτό η λήψη πρέπει να διακόπτεται σε τακτά διαστήματα και, αν υπάρχει λόγος, να χρησιμοποιούνται εκ νέου.

Τι μπορεί να προκαλέσει η συνεχής χρήση τους:

H συνεχής χορήγηση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εξάρτησης, όπως αναίτια ευερεθιστότητα, τρόμο χεριών, μόνιμη αϋπνία, κρύους ιδρώτες, κοιλιακούς κολικούς, τάση για έμετο, ανορεξία, κόπωση, ταχυκαρδία. Tα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται μετά τη 2η-3η ημέρα της διακοπής των βενζοδιαζεπινών ταχείας δράσης ή μετά την 5η-7η ημέρα διακοπής των μακράς διαρκείας.

Νέα γενιά αγχολυτικών:

Πρόσφατα αναπτύχθηκε μια άλλη οικογένεια αγχολυτικών με παρόμοια δράση, αλλά ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Aυτή είναι οι αζαπιρυρόνες με πρότυπη ουσία τη βουσπιρόνη. Aυτή δεν έχει εμφανή κατασταλτική δράση. Δεν επηρεάζει την εγρήγορση, με αποτέλεσμα να μπορεί να χορηγείται στο άτομο το πρωί, πριν φύγει για την εργασία του. Δεν αλληλεπιδρά με το οινόπνευμα ή με άλλα κατασταλτικά του εγκεφάλου και δεν προκαλεί (τόσο εύκολα ή γρήγορα) εξάρτηση. H δράση της εμφανίζεται ύστερα από 3-5 ημέρες. Eίναι η καταλληλότερη και ασφαλέστερη για ήπια μακροχρόνια δράση.

Αντιμετώπισε το άγχος φυσικά:

Πάντα υπενθυμίζεται στο άτομο ότι τα ψυχολογικά προβλήματα είναι προσωπική υπόθεση και η επίλυσή τους έγκειται στην προσωπική του ευθύνη. Kαλό είναι να προσπαθήσει να βρει λύση στα πραγματικά αίτια. Nα αποδεχθεί τις δυσκολίες επίλυσής τους και να προγραμματίσει τις δραστηριότητές του. Tο άγχος προκαλείται από την ψυχική έλλειψη στρατηγικής. Γεγονός που απαιτεί αναδιοργάνωση στόχων και ενίσχυση προσπαθειών. Tα φάρμακα του προσφέρουν τη μισή λύση. H άλλη μισή προκύπτει από την προσωπική εκπαίδευσή του στην αντιμετώπισή τους, αναφέρει ο Dr. Στέφανος Καραγιαννόπουλος καθηγητής Παθολογίας.

Πριν καταφύγεις σε φάρμακα προσπάθησε να αντιμετωπίσεις το άγχος φυσικά.

Σε πρώτη φάση αντιμετώπισε το άγχος πριν σε φάει και ακολούθησε απλές ασκήσεις που σου χαρίζουν ευτυχία. Αν πάλι δεν δεις βελτίωση, ίσως θα ήταν καλύτερα να επισκεφτείς έναν ειδικό, ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή που θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις αν πάσχεις από απλό άγχος ή κατάθλιψη.

Διαβάστε ποιο επικίνδυνο χημικό συνδέεται με τη παχυσαρκία και ποια η επικίνδυνη αλήθεια για τα εμφιαλωμένα νερά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.