Δραγασάκης: Το άγνωστο σχέδιο για «αριστερό Παπαδήμο», «φθαρμένο» Στουρνάρα και τράπεζες

Ποιο το άγνωστο σχέδιο του Γιάννη Δραγασάκη για και τράπεζες;

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι απορούν για τη σφοδρή επίθεση που εδώ και ημέρες δέχεται ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και η οποία κατέληξε μέχρι και σε δημοσιεύματα αναφορικά με οικογενειακά του πρόσωπα.

Επίθεση με πολιτικούς μπροστάρηδες στελέχη της κυβέρνησης όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος ή πλήθος βουλευτών της συμπολίτευσης που απαιτούν ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας να “σιωπήσει” και να μην “ομιλεί πολιτικά”.

Για ποιο λόγο όμως η κυβέρνηση επιλέγει το συγκεκριμένο timing και τί κρύβει αυτή η επιλογή για συντονισμένη επίθεση;

Οι πληροφορίες συνδυάζουν τη χρονική αυτή ακολουθία – συγκυρία με σχέδιο που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό στην περίπτωση που υπήρχαν ή μελλοντικά υπάρξουν αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης.

Ένα σχέδιο το οποίο προτείνει σε περίπτωση πλήρους αδιεξόδου (σ.σ. αν και δείχνει προς το παρόν να απομακρύνεται όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο αν η κυβέρνηση δεν πάρει κάτι θετικό για το χρέος) την πρόσκληση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ειδικού σκοπού με στόχο να αποφευχθεί χρεοκοπία και να γίνει “εθνική διαπραγμάτευση”.

Σκοπός του κ. Δραγασάκη θα είναι η μεν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ να μην εισπράξει όλο το κόστος της υπογραφής επί της ουσίας ενός 4ου Μνημονίου, η χώρα να μη φύγει ατάκτως από το Ευρώ και με ορίζοντα το τέλος του 2019, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει χωρίς εκλογές να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους.

Βέβαια σε όλα αυτά υπάρχει ο καθοριστικός παράγοντας συμμετοχής ή όχι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να θεωρείται πως δύσκολα θα συναινέσει και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος να καταγγείλει “απουσία από το εθνικό μέτωπο για τη σωτηρία της χώρας”.

Γνωρίζοντας πως μια τέτοια προσπάθεια όμως συνεπάγεται και παράλληλη πρόταση για πρόσωπο κοινής αποδοχής που να γνωρίζει από διαπραγμάτευση και οικονομικά, άρα και να χαίρει της αποδοχής των δανειστών μας, στελέχη της κυβέρνησης “καίνε” επικοινωνιακά τον Γιάννη Στουρνάρα δημιουργώντας μια τεχνητή πόλωση γύρω από το πρόσωπο του.

Σε αυτό το άγνωστο και παράλληλο με την διαπραγμάτευση που συντελείται σχέδιο, ο κ. Στουρνάρας θεωρείται από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ ως “persona non grata” καθώς πιστεύουν πως η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα τον ήθελε σε ρόλο πρωθυπουργού.

Στα σχέδια αυτών είναι η ανάδειξη νέας προσωπικότητας ως “εθνικής εφεδρείας” και η κατάδειξη του κ. Στουρνάρα ως ενός “φθαρμένου τραπεζίτη”, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να δεχθεί ο ίδιος και για το λόγο αυτό απαντά σε όποια πρόκληση δέχεται.

Η κυβερνητική πλευρά που ως πρώτο σχέδιο πάντως προκρίνει το κλείσιμο της αξιολόγησης με το νυν πακέτο μέτρο και μια λύση για το χρέος, δεν έχει βγάλει από τη συζήτηση και το παραπάνω σενάριο, προτιμώντας όμως έναν αριστερό … Παπαδήμο – ενδεχομένως τον ίδιο τον κ. Δραγασάκη ή προσωπικότητα της κεντροαριστεράς- κι όχι τον υπουργό Οικονομικών και κατόπιν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου εισηγήθηκε.

Για τους παραπάνω λόγους η εφημερίδα ΑΥΓΗ και δημοσιογράφοι της την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησαν τον κ. Στουρνάρα επειδή θα συναντούσε τον Μάριο Ντράγκι μιλώντας για “παράλληλη ατζέντα του τραπεζίτη” κι όχι όπως προ μηνών έλεγαν για “συνεννόηση υπέρ της χώρας’ ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν διαρροές περί δήθεν δημοσιοποίησης αρνητικών εκτιμήσεων της Τραπέζης της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με αναθεώρηση του δείκτη ανάπτυξης προς τα κάτω.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.