Εξοικονομώ 2019 Αιτήσεις: Πώς να πάρετε ως 25.000€, τι αλλάζει για μικρομεσαία νοικοκυριά | exoikonomisi.ypen.gr

Πώς να κάνετε αίτηση για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019; Τι αλλάζει για δικαιούχους;

Για την έναρξη του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, πάνω από 8.000 άτομα μπήκαν ήδη στη σχετική πλατφόρμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019 και υπέβαλλαν την αίτησή τους, ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται συνολικά για όλες τις περιφέρειες στα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Τι ισχύει για τα μικρομεσαία νοικοκυριά

Οσον αφορά τα μικρομεσαία νοικοκυριά, η ενίσχυση από το νέο πρόγραμμα ανέρχεται σε 10.000-15.000 ευρώ και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, «είναι καλό για τους ιδιοκτήτες και για το περιβάλλον» να συμμετάσχουν σε αυτό όσοι έχουν τις προϋποθέσεις.

Οπως διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης η ενίσχυση Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019 μπορεί να εισπραχθεί απευθείας, αλλά μπορεί ο δικαιούχος να πάρει και τραπεζικό δάνειο, ωστόσο σημείωσε ακόμα ότι ότι οι αιτήσεις συνεχίζονται κανονικά.

«Οι αιτήσεις Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019 δεν έχουν τελειώσει, η πλατφόρμα είναι ακόμα ανοιχτή και εξαρτάται από τη λειτουργία του συστήματος αλλά και από τον προϋπολογισμό πόσοι ακόμη μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα», είπε. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και στη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή με βάση την οποία, αν ισχύσει το «πάγωμα» όσοι μπουν και στο εξοικονομώ θα έχουν υπερκέρδος.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος (https://exoikonomisi.ypen.gr/) και τη σχετική υποσελίδα για τον δεύτερο κύκλο (https://exoikonomisi-b.ypen.gr/).

Σημειώνεται ότι για να κριθεί μια κατοικία ως επιλέξιμη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
Υφίσταται νόμιμα.
Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας).

Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

Αντικατάσταση κουφωμάτων.
Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης.
Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης.
Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΧΣ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελουμένου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά κατοικία τα 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Τι αλλάζει από τον α’ κύκλο του Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Παρέχεται η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστους τυχόν μελετών, ενώ σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος το δάνειο είναι άτοκο.

Τα έργα των ωφελουμένων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δεκατριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου του Εξοικονομώ κατ’ οίκον. Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με αυτόν είναι ότι:

Η επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος (ίδια κεφάλαια / δάνειο) θα δηλώνεται κατά το στάδιο καταχώρισης της αίτησης πριν από την οριστική της υποβολή.

Καταργείται το άνω όριο στην έβδομη εισοδηματική κατηγορία.

Για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.