Αλλαγές στα φάρμακα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Τι αλλαγές φέρνει τα φάρμακα το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο υγείας;

Νέα δεδομένα στον κλάδο του φαρμάκου, με αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, εθελούσια μείωση τιμών και παροχή κινήτρων για επενδύσεις από τις φαρμακευτικές εταιρίες, φέρνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε διαβούλευση το απόγευμα της Τετάρτης.

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», θεσμοθετείται η διάταξη για τον συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως είχε προαναγγείλει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το άρθρο 21, το συνολικό ποσό της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης που καταβάλλεται από Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων ή φαρμακευτικές εταιρείες συμψηφίζεται (σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 22Α και 23 του ν. 4172/2013 (Α’ 167)), με το ποσό που αντιστοιχεί σε:

α) ποσοστό επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, περιλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές δοκιμές, και οι οποίες συνδέονται άμεσα με δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης συγκεκριμένης στόχευσης και αιτιολογίας,

β) ποσοστό επί των δαπανών που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης προϊόντων, ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής.

Οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, καθώς κάθε ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή και υλοποίηση της παρούσας διάταξης, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας.

Αλλαγές στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση

Με τις νέες διατάξεις ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) καθώς τα γενόσημα εξαιρούνται από τη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης από τις αρμόδιες Επιτροπές.

Το υπουργείο Υγείας στοχεύει με τον τρόπο αυτό στην επιτάχυνση του έργου των δύο Επιτροπών και την ταχεία ένταξη των γενόσημων φαρμάκων σε καθεστώς αποζημίωσης, ώστε να παράγουν εξοικονομήσεις για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας και τους ασθενείς.

Στα βιο-ομοειδή δίδεται η δυνατότητα να γίνεται συνοπτική αξιολόγησή τους, ώστε να εντάσσονται νωρίτερα στην αποζημίωση και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην εξοικονόμηση πόρων.

Τέλος, τα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία δεν βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων τους και έχουν όμοιες δραστικές και ενδείξεις με ήδη αποζημιούμενα, ή ένδειξη αντικατάστασης θεραπειών ελεύθερου συνδυασμού, δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση και διαπραγμάτευση και εντάσσονται αυτόματα στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων εφόσον έχουν τιμές ίδιες ή χαμηλότερες από τα ήδη αποζημιούμενα φάρμακα με τις ίδιες ενδείξεις.

Εθελούσια μείωση τιμών

Στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου προβλέπεται η επαναφορά της δυνατότητας εθελουσίας μείωσης τιμών, η οποία είχε καταργηθεί επί θητείας Ξανθού.

Έτσι, οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να προσφέρουν τιμές χαμηλότερες από αυτές που ορίζονται στο δελτίο τιμών, χωρίς αυτές να επηρεάζουν τις τιμές των αντίστοιχων γενόσημων φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι τα γενόσημα δεν θα μειώνουν τις τιμές τους στο 65% της αντίστοιχης νέας μειωμένης τιμής.

Με τη νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας εθελούσιας μείωσης της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων επιχειρείται η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού μεταξύ των κατόχων αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία με τη σειρά της δύναται να οδηγήσει στη γενικότερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης

Με το άρθρο 22 τροποποιείται η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, ώστε να συμμετέχουν εκπρόσωποι του ασφαλιστικού φορέα, εφόσον η Επιτροπή αυτή λειτουργεί ταυτόχρονα και ως Επιτροπή Αποζημίωσης.

Προστίθεται και η επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της Στατιστικής, Βιοστατιστικής, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στο έργο της επιτροπής. Επιπρόσθετα, αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα παρουσίας νομικού συμβούλου κατά αναλογία με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, ώστε αυτός να συνεπικουρεί στο έργο της Επιτροπής.

Στο άρθρο 25 προβλέπεται η υποχρέωση της Επιτροπής Αξιολόγησης να προβαίνει σε αιτιολογημένη απόρριψη των αιτημάτων για την ένταξη σκευασμάτων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, σύμφωνα με σχετική Οδηγία της ΕΕ .

Με το άρθρο 26 τροποποιείται η σύνθεση της Επιτροπής Αποζημίωσης Τιμών Φαρμάκων «με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της».

Ειδικότερα, καταργείται η συμμετοχή εκπροσώπου από το νομικό πρόσωπο ΙΦΕΤ Α.Ε., δεδομένου ότι αυτό επιτηρείται από τον ΕΟΦ.

Περαιτέρω θεσμοθετείται η παρουσία στις εργασίες της έμμισθου δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω προερχομένου από ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας ή παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.