Ποιος ο γιος Μπάιντεν, Χάντερ που στέλνει Τραμπ για προδοσία: Δεσμός με χήρα αδερφού του, π@ρνες, ναρκωτικά

Ποιος είναι ο Χαντερ Μπάιντεν, γιος του Τζο Μπάιντεν που έχει αναστατώσει τον Ντόναλντ Τραμπ; Μεγάλα σκάνδαλα.

Από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν άρχισε να προβάλλει ως πιθανός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020, ήταν αναμενόμενο να μπει ο ίδιος και ο γιος του, Χάντερ, στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ο Τραμπ ζήτησε μάλιστα βοήθεια, όπως τον κατηγορούν οι Δημοκρατικοί, από τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να στριμώξει τους Μπάιντεν -λόγος για τον οποίο ξεκινά επίσημη έρευνα σε βάρος του για «προδοσία» με το ερώτημα της παραπομπής. Οκτώ φορές -σύμφωνα με τη Wall Street Journal- ζήτησε ο Τραμπ από τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα του γιου του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, που μετείχε στο ΔΣ της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma.

Ουκρανός αξιωματούχος είχε ήδη ελέγξει τα πεπραγμένα του Χάντερ Μπάιντεν και είχε αποφανθεί ότι δεν έκανε κάτι κακό. Αλλά ακόμη κι έτσι, ο Τζο Μπάιντεν σίγουρα θα ήθελε να εξαφανιστεί η ιστορία αυτή, αφού όσο περισσότερο βρίσκεται ο Χάντερ στα φώτα της δημοσιότητας, τόσο περισσότερο θα βρίσκεται κι ο ίδιος κάτω από το μικροσκόπιο αντιπάλων και ΜΜΕ καθ’ οδόν προς τις κάλπες του ερχόμενου έτους. Αν και δεν έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ότι ο Χάντερ ενεπλάκη σε βρώμικες υποθέσεις, η καριέρα του δείχνει ότι το επίθετό του τού άνοιξε πόρτες που θα παρέμεναν σε άλλη περίπτωση κλειστές. Ειδάλλως, γιατί μια εταιρεία φυσικού αερίου να προσφέρει θέση στο ΔΣ της σε κάποιον που δεν είχε καμία εμπειρία στο αντικείμενο;

Χάντερ Μπάιντεν: Υπό τους προβολείς της δημοσιότητας από την παιδική ηλικία

Οι γιο του Τζο Μπάιντεν βρίσκονταν υπό τους προβολείς της δημοσιότητας από την παιδική τους ηλικία.

Ο πατέρας τους ορκίστηκε γερουσιαστής του Ντέλαγουερ στο νοσοκομείο του Γουίλμινγκτον όπου μεταφέρθηκαν οι δύο μικρότεροι γιοι του, ο Χάντερ και ο Μπο, μετά από σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο, όπου έχασαν τις ζωές τους η γυναίκα του Μπάιντεν και η κόρη τους Ναόμι το 1972. Πέντε χρόνια αργότερα ο Τζο Μπάιντεν παντρεύτηκε την Τζιλ Τζέικομπς και το 1981 απέκτησε μαζί της την κόρη του Άσλεϊ.

Ο Χάντερ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στην πολιτική

Ο Χάντερ Μπάιντεν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν το 1992, εποχή κατά την οποία απέκτησε τη ροπή προς το αλκοόλ και το κάπνισμα και ενίοτε προς την κοκαΐνη, όπως ο ίδιος είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο περιοδικό The New Yorker.

Ο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια τελετής στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 1985 με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Οι δύο γιοι του, Μπο και Χάντερ, κρατούν το Ευαγγέλιο για την πρόβα της ορκωμοσίας του ως γερουσιαστή / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ/Lana Harris

Το 1996 έκανε το διδακτορικό του στη Νομική Σχολή του φημισμένου Πανεπιστημίου Γέιλ και τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στο Γουίλμινγκτον, για να ξεκινήσει μια καριέρα που εξαρχής πυροδότησε ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων. Την ίδια εκείνη χρονιά, το 1997, αγόρασε ένα ιστορικό κτήμα όπου ζούσε με τη γυναίκα του, τις κόρες τους και τον αδελφό του Μπο, ενώ ανέλαβε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της τράπεζας MBNA, που ήταν επί χρόνια χρηματοδότης αρκετών προεκλογικών εκστρατειών του πατέρα του, Τζο Μπάιντεν.

O Τζο Μπάιντεν με τον γιο του Χάντερ τον Μάρτιο του 1988 στην Ουάσινγκτον / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ/Adele Starr

Τον επόμενο χρόνο απευθύνθηκε στον δικηγόρο Γουίλιαμ Όλντακερ, που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον πατέρα του, για να τον βοηθήσει να βρει ένα πόστο στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον.

Οι υψηλές διασυνδέσεις και η ανέλιξη του Χάντερ Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον

Ο Όλντακερ έφερε τον Χάντερ σε επαφή με τον τότε υπουργό Εμπορίου Γουίλιαμ Ντάλεϊ, ο οποίος τον προώθησε σε διευθυντική θέση στο υπουργείο. Ο Χάντερ μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ουάσιγκτον και καθώς ο πατέρας του άρχισε να ανελίσσεται στα κορυφαία αξιώματα, ο ίδιος επιδόθηκε σε διάφορες επιχειρηματικές προσπάθειες που προκάλεσαν ξάφνιασμα στους παροικούντες την πρωτεύουσα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ σε αγώνα μπάσκετ το 2010 / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Τον Σεπτέμβριο του 2008 ίδρυσε μια εταιρεία συμβούλων, τη Seneca Global Advisors, και τον Ιούνιο του επόμενου έτους μετείχε στην ίδρυση της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Rosemont Seneca Partners. Mέσω των εταιρειών και των εταίρων του ο Χάντερ Μπάιντεν απέκτησε, σύμφωνα με το New Yorker, υψηλές επιχειρηματικές διασυνδέσεις στην Κίνα και στη Ρωσία.

Η ταραχώδης προσωπική ζωή του Τζο Μπάιντεν και οι καταγγελίες της πρώην για τις πόρνες, τις ερωμένες και τα ναρκωτικά

Η ταραχώδης προσωπική ζωή του Χάντερ Μπάιντεν έδωσε τροφή για ποικίλα δημοσιεύματα σε ταμπλόιντ στη διάρκεια που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και μετά. Το 2012 κατατάχθηκε στους εφέδρους του Πολεμικού Ναυτικού, σε ηλικία 44 ετών, για να αποπεμφθεί δύο χρόνια αργότερα επειδή βρέθηκε θετικός σε τεστ για κοκαΐνη.

Μετά την τραγωδία που έπληξε το 2015 την οικογένεια Μπάιντεν, με τον θάνατο του 46χρονου αδελφού του Μπο από καρκίνο, η προσωπική ζωή του Χάντερ συνέχισε να τροφοδοτεί τα πρωτοσέλιδα. Πριν προλάβει να ανακοινώσει επίσημα τον δεσμό του με τη χήρα του αδελφού του, Χέιλι, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 η πρώην σύζυγός του, Κάθλιν, κατέθεσε καταγγελία στο δικαστήριο της Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της έκδοσης διαζυγίου, ότι ο Χάντερ ξόδευε αλόγιστα τα χρήματά του σε ναρκωτικά, πόρνες, στριπτιζάδικα και δώρα προς τις ερωμένες του και ότι η οικογένεια δεν είχε πλέον λεφτά για να πληρώνει τους λογαριασμούς.

Υποστήριξε ότι ο Χάντερ είχε δώσει οδηγίες στο γραφείο του να μειώσουν αισθητά τη μηνιαία διατροφή των 10.000 δολαρίων που της κατέβαλε, ενώ ο ίδιος συνέχιζε κρυφά να σπαταλά τα λεφτά του, ότι μετέφερε σε προσωπικούς του λογαριασμούς 122.179 δολάρια από το βιβλιάριο της οικογένειας και ξόδεψε τα λεφτά «σε λιγότερο από δύο μήνες».

Ο γάμος του Χάντερ με μοντέλο από τη Νότια Αφρική

Άγνωστο παραμένει πότε ακριβώς διέκοψαν τον δεσμό τους ο Χάντερ Μπάιντεν κι η χήρα του αδελφού του, αλλά ο χωρισμός τους έφθασε στα σκανδαλοθηρικά έντυπα στις αρχές του περασμένου Μαΐου, λίγες μέρες πριν το TMZ αποκαλύψει τον «κρυφό» γάμο του γιου τού Τζο Μπάιντεν με το μοντέλο Μελίσα Κοέν από τη Νότια Αφρική.

Το 32χρονο μοντέλο Μελίσα Κοέν από τη Νότια Αφρική, σύζυγος του Χάντερ Μπάιντεν από τον περασμένο Μάιο / Φωτογραφία: Facebook.

Τα ερωτήματα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες

Παρά τον ντόρο για την προσωπική του ζωή, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Χάντερ Μπάιντεν είναι τα αιωρούμενα ερωτήματα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Τον Μάιο του 2014 εντάχθηκε στο ΔΣ της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Ουκρανίας, της Burisma Holdings. Σε μια εποχή που η εταιρεία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει κρούσματα διαφθοράς στους κόλπους της, ο Χάντερ Μπάιντεν πρότεινε να συνεργαστούν με το δικηγορικό γραφείο Boies Schiller Flexner, όπου ο ίδιος ήταν «σύμβουλος».

Ο διορισμός του στον ενεργειακό γίγαντα της Ουκρανίας προκάλεσε ανησυχίες και πυρά για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς έγινε σε μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για το Ουκρανικό και την ενεργειακή εξάρτηση του Κιέβου από τη Ρωσία. Αλλά τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο γιος του απέρριψαν τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας στα ΜΜΕ ότι ο Χάντερ Μπάιντεν είναι ιδιώτης και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα δεν εκπροσωπούν, ούτε επηρεάζουν τις απόψεις της κυβέρνησης.

Η αναβίωση της υπόθεσης πέντε χρόνια αργότερα

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα. Δεν πρόλαβε να λήξει η θητεία του στο ΔΣ και οι New York Times δημοσίευσαν την περασμένη Πρωτομαγιά ένα εκτενές άρθρο για τις διασυνδέσεις του Τζο και του Χάντερ Μπάιντεν με το Κίεβο, σημειώνοντας ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε καταφέρει να απομακρυνθεί από το πόστο του ένας Ουκρανός εισαγγελέας. Η ανάμειξη του Τζο Μπάιντεν προκάλεσε ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και κατά πόσον προσπάθησε να προστατέψει τον γιο του από μια έρευνα στην εταιρεία, ο ιδρυτής της οποίας ήταν στο στόχαστρο καταγγελιών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε πράγματι προ τετραετίας την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του, στο πλαίσιο, όμως, μιας συντονισμένης προσπάθειας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να απολυθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά το 2014.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε από το Κίεβο, ο Χάντερ Μπάιντεν δεν ήταν στο σταυρόνημα κάποιας έρευνας όταν ο πατέρας του πίεσε για την αποπομπή του Τσόκιν και ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Γιούρι Λούτσενκο είπε αργότερα ότι δεν είχε στη διάθεσή του ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του.

Όμως, παρά την απουσία αποδείξεων, ο Ντόναλντ Τραμπ -υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων- εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον ντόρο ώστε να απομακρύνει το ενδιαφέρον από την εις βάρος του έρευνα και να το εκτρέψει στην «αμφιλεγόμενη» συμπεριφορά του Τζο Μπάιντεν και του γιου του.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.