Νέος κίνδυνος για καταθέσεις: Ποια η νέα απειλή, γιατί προειδοποιούν οι τράπεζες

Ποια η νέα απειλή για τις καταθέσεις; Για ποιον κίνδυνο προειδοποιούν οι τράπεζες;

Για μία νέα μέθοδο με την οποία τρίτοι αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία των λογαριασμών μέσω e-banking προειδοποιούν οι τράπεζες, καλώντας τους πελάτες τους να είναι σε εγρήγορση.

Συγκεκριμένα, προσποιούμενοι ότι εκπροσωπούν μεγάλη πολυεθνική εταιρία πληροφορικής, πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πελάτες των τραπεζών.

Ποιο είναι το κόλπο
Στη συνέχεια με πρόφαση την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή τους ζητούν την εγκατάσταση εργαλείων απομακρυσμένης πρόσβασης σε υπολογιστή, κινητό ή tablet.

Όμως, οι εφαρμογές αυτές, αφότου εγκατασταθούν, επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο των ηλεκτρονικών συσκευών του πελάτη.

Στη συνέχεια οι επιτήδειοι ζητούν από τους ανυποψίαστους πελάτες να τους δώσουν τους κωδικούς μίας χρήσης, ώστε να πραγματοποιήσουν με χρέωση λογαριασμών τους, εμβάσματα προς το εξωτερικό.

Επίσης, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τους ζητούν αριθμούς καρτών καθώς και φωτογραφίες ή φωτοτυπίες από προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο) και λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Τι συμβουλεύουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες συμβουλεύουν τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανταποκρίνονται σε παρόμοιες τηλεφωνικές κλήσεις.

Αν κάποιος θεωρεί ότι έχει πέσει θύμα σχετικής απόπειρας εξαπάτησης, καλό θα ήταν να επικοινωνήσει άμεσα με το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς του.

Με τον τρόπο αυτό θα ελεγχθεί εάν όντως έχουν υποκλαπεί τα στοιχεία και αν πρέπει να γίνει κάποια άλλη ενέργεια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.