Πετρέλαιο: Εφιάλτης για μαύρο χρυσό. Πόσο αυξάνονται τιμές σε καύσιμα και προϊόντα

Τι συμβαίνει με την κρίση στο πετρέλαιο και πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές;

Για άλλη μια φορά η παγκόσμια ανησυχία χτυπάει… «κόκκινο» μετά τα νέα «τύμπανα πολέμου» που ήχησαν στον Κόλπο. Η επίθεση με drones, το περασμένο Σάββατο, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Aramco στη Σαουδική Αραβία έφερε νέο συναγερμό και εκτόξευσε, τη Δευτέρα, τις τιμές στο πετρέλαιο, προκαλώντας εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον.

Οι τιμές στο πετρέλαιο σήμερα Τρίτη (17.09.2019) μειώνονται στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,2% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,6%, που καταγράφηκε ως το μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιας ανόδου, τουλάχιστον από το 1988.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά 1,7% στα 61,86 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,7%, την μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση, από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο «μαύρος χρυσός» και το… ράλι:

Μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, τις νέες… κορώνες του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν αλλά και τη «σύλληψη», από το Ιράν πλοίου που μετέφερε καύσιμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα εφιαλτικά σενάρια δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Παρά τις προσπάθειες να καθησυχαστούν οι αγορές.

Οι διαβεβαιώσεις από ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. πως οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν θα οδηγήσουν σε ελλείψεις σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν δυνατόν να αποτραπεί, τη Δευτέρα, η εκτόξευση των τιμών στο πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 14,6%, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα τουλάχιστον από το 1988.

Ενδοσυνεδριακά, κατά την έναρξη, η τιμή είχε αυξηθεί προς στιγμή ακόμη και κατά 20%.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψαν αύξηση κατά 14,7%, κλείνοντας στα 62,90 δολάρια το βαρέλι, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2008.

Η αύξηση ήταν η άμεση συνέπεια από τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς.

Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε στο μισό η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, σταμάτησε δηλαδή η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το σχεδόν 6% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Τα σενάρια για το πετρέλαιο:

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με τους αναλυτές να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου. Σύμφωνα με την Capital Economics, αν αποδειχθεί προσωρινή και προληπτικού κυρίως χαρακτήρα η διακοπή της παραγωγής και να επανέλθουμε σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς.

Σε αυτή την περίπτωση η τιμή του Brent θα υποχωρήσει προς τον προηγούμενο στόχο των αναλυτών, δηλαδή στα 60 δολάρια το βαρέλι για το 2019 και στα 65 δολάρια για το 2020.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια πιο εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή και αυξημένες ανησυχίες για νέες επιθέσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να εκτινάσσεται στα 65 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2019.

Το τρίτο και πιο καταστροφικό σενάριο είναι να έχουμε μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου έως τα 150 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη όμως και σε αυτό το σενάριο η Capital Economics βλέπει πτώση στη συνέχεια των τιμών που έχει το πετρέλαιο στα 80 δολάρια το 2020 και στα 60 δολάρια το 2021.

Πώς θα επηρεαστούν οι καταναλωτές

Οι πρώτοι που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν είναι οι οδηγοί, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας πιθανώς να δούμε την τιμή της βενζίνης να εκτινάσσεται στα ύψη, ενώ, κύκλοι της αγοράς εκφράζουν φόβους για αποσταθεροποίηση.

Οι καταναλωτές αγωνιούν για τις εξελίξεις και ρωτούν ορθώς, τι σημαίνει για τους ίδιους η κατάσταση αυτή.

Το πρακτορείο Reuters δίνει ορισμένες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα των πολιτών.

Πού θα αυξηθεί το κόστος;

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν αύξηση του κόστους για προϊόντα που κυμαίνονται από βενζίνη και ντίζελ μέχρι το πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι και τα αεροπορικά εισιτήρια, αφού οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου (14 & 15/9) προκάλεσαν άνοδο στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Καθώς το κόστος των μεταφορών αυξάνεται, μπορεί να αυξηθούν και οι τιμές των αγαθών τους επόμενους μήνες.

Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου στην αμόλυβδη και στο ντίζελ;

Το αργό πετρέλαιο χρησιμοποιείται για διύλιση σε διάφορα προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ. Τα προϊόντα αυτά βλέπουν τις τιμές τους να κυμαίνονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα της προσφοράς, τους τοπικούς φόρους και διάφορα πρόσθετα όπως η αιθανόλη. Το ακαθάριστο όμως είναι και ο καθοριστικός παράγοντας.

Το ακαθάριστο αντιπροσωπεύει το 50% της τιμής λιανικής πώλησης, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το αργό και το λιανικό εμπόριο.

Πότε θα αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές;

Πολύ σύντομα. Οι τιμές στην αντλία ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στις κινήσεις στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι οποίες αυξήθηκαν έντονα τη Δευτέρα (16/9) ως απάντηση στις επιθέσεις.

Πώς μπορεί η αύξηση της τιμής του καυσίμου να επηράσει άλλες δαπάνες;

Οι τιμές των καυσίμων, ιδίως του ντίζελ, που καταναλώνουν καύσιμα βαρέων οχημάτων, όπως τα φορτηγά και ο γεωργικός εξοπλισμός, αναμένεται να αυξηθούν.

Αυτό θα επηρεάσει το κόστος μεταφοράς των εταιρειών για την αποστολή προϊόντων. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν αύξηση των δαπανών στα τρόφιμα, όπως φρέσκα προϊόντα, τα οποία συχνά πρέπει να αποστέλλονται από άλλες περιοχές.

Τονίζεται πως οι αυξήσεις των τιμών καυσίμων αναμένονται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν επίσης να δουν αυξημένες τιμές εισιτηρίων για αεροπορικά ταξίδια, λόγω της τιμής του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία αεροσκαφών.

Το πετρέλαιο θέρμανσης οικιακής χρήσης θα μπορούσε επίσης να σημειώσει άνοδο στην τιμή, σε μια εποχή που η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.