Αυτοί είναι οι στρατηγοί του Τσίπρα: Ποιους διάλεξε, ποια η νέα ηγετική ομάδα. Συμβολισμοί, έκπληξη

Ποια είναι η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δημιουργήσει μια νέα ηγετική ομάδα στην Κουμουνδούρου που έχει ως στόχο να οδηγήσει το κόμμα στη «νέα εποχή» του.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύει, από την επιλογή αυτών των προσώπων, πως πρώτος στόχος είναι η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο μετασχηματισμός του σε ένα σύγχρονο κεντροαριστερό κόμμα, που θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει πλάι του όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ας δούμε ποιοι συμμετέχουν στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Χαρίτσης:

Ανέλαβε δύο από τα πιο σημαντικά «πόστα» στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Την επικοινωνία, που όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει δεκάδες στελέχη του κόμματος, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης του, αλλά και την ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να γίνει το μέσο που θα φέρει κοντά του την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία.

Ο 42χρονος βουλευτής Μεσσηνίας που θήτευσε σε αρκετά υπουργεία (Υπουργός Εσωτερικών, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού) αποτελεί ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» του Αλέξη Τσίπρα.

Νάσος Ηλιόπουλος:

Ο 36χρονος υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» στην Κουμουνδούρου, ενώ έχει αναλάβει την δημιουργία της κοινής διακήρυξης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας ενόψει του μεγάλου Συνεδρίου που θα διεξαχθεί μέχρι το Μάρτιο του επόμενου έτους.

Ο Ηλιόπουλος κέρδισε «πόντους» ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ακούγεται έντονα πως είναι το φαβορί για τη θέση του Γραμματέα της νέας ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα προκύψει από το Συνέδριο. Ένα ακόμα «συν» του αποτελεί το γεγονός πως διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις «τάσεις» που επικρατούν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιχάλης Καλογήρου:

Ο τέως υπουργός δικαιοσύνης και νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό και η στάση του και οι απόψεις του λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από εκείνον.

Ο κ. Καλογήρου, διετέλεσε παλαιότερα νομικός σύμβουλος του Νίκου Παππά και είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος, ενώ συνέδραμε και στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Γενικότερα θεωρείται ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και χαίρει εκτίμησης όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά όλων όσων βρίσκονται στο περιβάλλον του.

Πάνος Σκουρλέτης:

Ήταν και παραμένει μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του ΣΥΡΙΖΑ με εμπειρία και γνώσεις που κρίνονται άκρως απαραίτητες ενόψει της νέας εποχής. Γνωρίζει, ίσως καλύτερα από τον καθένα την λειτουργία του κόμματος, είναι από τα πιο παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει «δοκιμαστεί» και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Αν και πολλές φορές έχει βρεθεί στο «στόχαστρο» ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης συνεχίζει να είναι από τα στελέχη που μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις, καθώς η γνώμη του μετράει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλυψε πλήρως όταν πριν από λίγο καιρό μπήκε στο στόχαστρο προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ μέσων, στέλνοντας το μήνυμα πως συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στέλεχος του κόμματος.

Γιώργος Σταθάκης:

Παρότι δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, ο Γιώργος Σταθάκης παραμένει ένα από τα στελέχη που σέβεται και υπολογίζει ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας που θα δημιουργήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και θα παρουσιαστεί στο μεγάλο Συνέδριο του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον πρώην Υπουργό και γι’ αυτό άλλωστε τον έχρησε επικεφαλής σε ένα πρότζεκτ πολύ σημαντικό τόσο για τον ίδιο, όσο και για το κόμμα γενικότερα.

Μπορεί ο κ. Σταθάκης να έχασε την έδρα στο Νομό Χανίων, παραμένει όμως πολύ υψηλά στην ιεραρχία της Κουμουνδούρου.

Γιάννης Ραγκούσης:

Το στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας, που επίσης συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου, αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τον μετασχηματισμό του.

Ο 53χρονος πρώην υπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε το 2002 μετά από διαφωνία του με τον τότε πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον χειρισμό του δεύτερου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, έχει την ικανότητα να συμβάλει σημαντικά σε θέματα τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει ψηλά στη λίστα του, όπως η αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός. Οι συμβουλές του εισακούγονται σε μεγάλο βαθμό και χαίρει της πλήρης εμπιστοσύνης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος και Παππάς:

Τέσσερα ακόμη πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει σημαντικά είναι Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Παππάς.

Παραμένουν τέσσερα από τα δυνατά «χαρτιά» του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βασίζεται σημαντικά πάνω τους όσον αφορά τόσο την πορεία μετασχηματισμού του κόμματος, όσο και την πραγματοποίηση της δυναμικής και αξιόλογης αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη το κόμμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.