Αντώνης Λιόγας: Ο καρκίνος, τα χειρουργεία και η αυτοκτονία. Τι έγραψε σε σημείωμα «Δεν άντεχα να…»

Τι έγραψε σε σημείωμα ο Αντώνης Λιόγας;

Τρίτη απόγευμα. Σε μια ήσυχη συνοικία στο Χαλάνδρι. Στο σπίτι όπου διέμενε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αντώνης Λιόγας.

Ο 65χρονος εισαγγελικός λειτουργός, πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, κείτεται νεκρός στο κρεβάτι του. Δίπλα του το υπηρεσιακό όπλο και ένα χειρόγραφο σημείωμα που εξηγούν τους λόγους που αποφάσισε να προβεί στην απονενοημένη πράξη. «Δεν άντεχα άλλο», γράφει απευθυνόμενος στη σύζυγό του και τον γιο του.

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 19.00. Σε λίγα λεπτά καταφθάνει και το ΕΚΑΒ στο οποίο ο Αντώνης Λιόγας είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την απόφασή του να εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Με ψηλά το κεφάλι, αλλά κουρασμένος από την άνιση μάχη που έδινε επί τουλάχιστον έναν χρόνο με τον καρκίνο.

Η είδηση, τα κακά νέα, μεταδίδονται με την ταχύτητα του φωτός. Άλλωστε, έτσι συμβαίνει πάντα. Σε χρόνο ρεκόρ ο νομικός κόσμος των Αθηνών πληροφορείται το νέο. Ο εισαγγελέας αυτοκτόνησε. Θλίψη, οδύνη, δάκρυα, ερωτηματικά. Γιατί;

Εδώ και ένα χρόνο ο ιδιαίτερα αγαπητός στο Σώμα εισαγγελέας έδινε τη δική του μάχη. Μια μάχη σκληρή και άνιση. Διαγνώστηκε με καρκίνο στο συκώτι. Καρκίνο επιθετικής μορφής.

Υπεβλήθη σε χειρουργεία. Πολλά χειρουργεία. Έμενε όμως όρθιος. Και προσηλωμένος στα εισαγγελικά του καθήκοντα. Λίγοι καλοί φίλοι και συνάδελφοι γνώριζαν για τον Γολγοθά τον οποίο ανέβαινε. Άπαντες και άπασες πίστευαν ότι θα βγει νικητής.

Όπως λένε στη «Μ» πρόσωπα του περιβάλλοντος του εκλιπόντος, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες. Από το καλοκαίρι και μετά.

Το καλοκαίρι ο Αντώνης Λιόγας επισκέφθηκε για τελευταία φορά το «καταφύγιό» του. Τον Άγιο Γεώργιο στη Μεσσηνία. Είχε προγραμματίσει να περάσει εκεί όλο τον Αύγουστο. Να εισπράξει θύμησες από τα παιδικά του χρόνια. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, τον ανάγκασε να φύγει άρον-άρον για την Αθήνα. Στα μέσα του Αυγούστου!

Οι τελευταίες ημέρες στον «Άγιο Σάββα»

Τις τελευταίες, δύσκολες, ημέρες ο αντεισαγγελέας τις πέρασε στον «Άγιο Σάββα» όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, είχε πάρει αναρρωτική άδεια από την εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις των γιατρών δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Άλλωστε, και ο Αντώνης Λιόγας ένιωθε ιδιαίτερα αδύναμος. Το πάλευε όμως. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ζήτησε να πάρει 24ωρο εξιτήριο.

Να πάει στο σπίτι του, όπως φέρεται να είπε, προκειμένου να τακτοποιήσει ορισμένες εκκρεμότητες. Μετά, υποσχέθηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο προκειμένου να συνεχίσει τη θεραπεία του. Όσοι τον γνώριζαν, όμως, επισημαίνουν ότι την είχε πάρει την απόφαση. Ήθελε να φύγει όρθιος.

Να μην «κουραστεί» και «κουράσει» άλλο τα αγαπημένα του πρόσωπα. Και ιδίως τον γιο του, ο οποίος αναμένεται να ακολουθήσει τα χνάρια του. Να δώσει εξετάσεις προκειμένου να εισαχθεί στο εισαγγελικό σώμα.

Η τελευταία εκκρεμότητα ήταν η συγγραφή ενός ιδιόχειρου σημειώματος. Του αποχαιρετιστήριου σημειώματος. Στη συνέχεια πήρε το υπηρεσιακό του όπλο και απλά πάτησε τη σκανδάλη.

Ο Αντώνης Λιόγας γεννήθηκε το 1954 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 1983. Τον Οκτώβριο του 2016 κατέχοντας τον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών στη θέση του αποχωρήσαντα τότε συναδέλφου του Ισίδωρου Ντογιάκου.

Τον Φεβρουάριο του 2017 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Έγινε ευρέως γνωστός από την έρευνα στην υπόθεση των 8 δομημένων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, την διερεύνηση της οποίας είχε χειριστεί ο ίδιος προσωπικά.

Ως προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση της μη έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κατηγορούνταν για την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

Από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης της τραγικής είδησης οι συνάδελφοί του επικοινώνησαν με την οικογένειά του για να εκφράσουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

Την ίδια στιγμή στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου καταγραφόταν ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον αντεισαγγελέα. Υπό το συγκινητικό τίτλο «αποχαιρετισμός στον αείμνηστο Αντώνιο Λιόγα» καταγραφόταν «η βαθιά οδύνη για την αδόκητη απώλεια του Αντωνίου Λιόγα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καταξιώθηκε ως εισαγγελέας και άνθρωπος με τις ηθικές του αρχές και αξίες, την ευθύτητα, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και τη νομική του κατάρτιση και εγκράτεια».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.