Νέες ταυτότητες, ανατροπή: Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν…

Τι θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες με τις νέες ταυτότητες;

Σε περίπου δύο χρόνια από τώρα αναμένεται να είναι έτοιμες οι νέες ταυτότητες, οι οποίες σε συνδυασμό με το gov.gr, τη νέα ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να εκπληρώνουν ψηφιακά αρκετές από τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, με προϋπολογισμό περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στις νέες, έγχρωμες πλέον ταυτότητες, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ψηφιακά έγγραφα, προκειμένου να εκπληρώνουν ταχύτερα διοικητικές διαδικασίες για τις οποίες τώρα απαιτείται η φυσική τους παρουσία.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η διαδικασία εξουσιοδότησης για την οποία οι πολίτες πρέπει τώρα να επισκεφθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) προκειμένου να αποδείξουν το γνήσιο της υπογραφής. Με τις νέες ταυτότητες η διαδικασία αυτή θα γίνεται ψηφιακά.

Η νέα κεντρική πύλη για το Δημόσιο -Εξουσιοδοτήσεις από υπολογιστή:

Για να κάνουν τη διαδικασία της εξουσιοδότησης από τον υπολογιστή τους, αλλά και πολλές άλλες συναλλαγές με το Δημόσιο, οι πολίτες δε θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες το 2021.

Εως τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία του το gov.gr, η νέα κεντρική ψηφιακή πύλη η οποία θα συγκεντρώσει σε μία ιστοσελίδα όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, taxisnet, ΕΦΚΑ κτλ).

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, το gov.gr «αποτελεί το κεντρικό σημείο παροχής ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών τις οποίες σωρεύει υποχρεωτικά από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης».

Ολοι οι ιστότοποι των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να μεταφερθούν στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης με κατάληξη gov.gr μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr θα παρέχει πληροφορίες ακόμα και σε επίπεδο ηλεκτρονικής διεύθυνσης, δηλαδή θα δίνει οδηγίες για το ποια ιστοσελίδα της δημόσιας διοίκησης πρέπει να επισκεφθούν πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν την κατάλληλη συναλλαγή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η χρήση του gov.gr θα γίνεται με κωδικό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα με τη σταδιακή ανάπτυξη της νέας κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει το εθνικό πρόγραμμα απλοποίησης διαδικασιών, το οποίο έχει ως βασική προτεραιότητα τη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.